СОС реши Столичната община да стане партньор на „Заслушай се“

СОС реши Столичната община да стане партньор на „Заслушай се“

Снимка: Столица.bg

Проектът е за качествени административни услуги на глухите хора в София

Столичната община става официален партньор на фондация „Заслушай се“ при кандидатстване за безвъзмездна финансова подкрепа по проект за „Повишаване на гражданското участие в процесите на изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“ по Оперативна програма „Добро управление“.

Решението за партньорството беше прието с пълно мнозинство на сесията на Столичния общински съвет. Чрез проекта, който дава 100 % безвъзмездна финансова подкрепа и е с максимален праг до 60 000 лева, ще се повиши качеството на административните услуги за хората от глухата общност.

Предвижда се, ако бъде получено финансиране по проекта, да се организират информационни кампании в 24-те райони администрации на Столичната община за прилагането на Закона за българския жестов език. Само чрез запознаването на администрацията с начините за предоставяне на качествени услуги ще може да се осигури равнопоставеност на представителите на глухата общност.

Също така се предвижда и специална информационна среща по темата образование в ресорното направление. Столичната община ще бъде и домакин на кръгла маса с участието на общински служители от общините на Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен и Русе.

“От фондация „Заслушай се“ се обърнаха към нас за подкрепа. Ако спечелим този проект ще получим безвъзмездно финансиране, което ще ни позволи да запознаем експертите от администрацията със закона, с изискванията за равнопоставеност и достъпност на глухите и сляпо-глухите лица“, каза вносителят на доклада Анна Стойкова, общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС. Тя е и председател на Консултативния съвет за съдействие и сътрудничество с представители на глухата общност, във връзка с прилагането на Закона за българския жестов език към Столичната община.
Законът за българския жестов език влезе в сила на 6.02.2021г. и изисква до края на 2022г.общините да осигурят административното обслужване на глухите и сляпо- глухи лица. По инициатива на кмета Йорданка Фандъкова през март миналата година стартира работа по прилагането на закона и се създаде Консултативния съвет с участието на четирима представители на глухата общност.
„В проекта сме включили провеждането на кръгла маса с представители на още 6 града, където има по-голяма общност от глухи хора, за да предадем опита, който вече имаме в София“, подчерта Стойкова.
Фондация „Заслушай се“ е основана през 2014 г., и се застъпва за правата и равните възможности на глухите хора в България, като работи в партньорство с глухи експерти от цял свят.
Консултативният съвет до два месеца трябва да представи доклад до кмета Фандъкова, на база, на който ще бъде изработен план за действие по прилагането на Закона на територията на общината. След това планът ще бъде внесен в Столичния общински съвет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 171 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (84%, 1075 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1273 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС: Голямата ни цел е да стимулираме използване......

Модерни бързозарядни станции за електромобили ще бъдат изградени на няколко места в София. Те ще се намират на общи...

Прочети още keyboard_arrow_right