СОС се събира извънредно във вторник за водата в Перник

СОС се събира извънредно за водата в Перник

Снимка: Столица.bg

В доклада са включени гаранциите, които искат кметът на София и общинските съветници

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков свиква извънредно заседание на общинските съветници на 2 януари 2019 г., вторник, от от 10 часа. Това съобщи самият той на профила си в социалната мрежа.

Постоянните комисии на СОС ще заседават в понеделник, за да обсъдят доклада. На заседанието във вторник ще се разгледа предложението за отпускане на допълнителни водни количества от язовир „Белмекен“ през язовир „Бели Искър“ и водопреносната мрежа на София към Перник. 

Вчера късно след обяд в деловодството на Московска 33 бе входирано предложението на Министерски съвет за водната криза в Перник.

"Подпомагането на 100 хил. перничани е от изключителна важност, но за нас като общински съветници от София е също толкова важно да имаме гаранции, че 1,5 милиона софиянци няма да се окажат в подобно положение в бъдеще, дори при дългосрочно засушаване", написа Елен Герджиков.

Докладът, който ще обсъждат и приемат общинските съветници съдържа условия, поставени от кмета на столица и от съветниците, с които да се гарантира на столичани, че няма да има проблеми с водоснабдяването.

- Пълни гаранции за водоснабдяването на столицата чрез монтирането на спирателен механизъм и отпускането на компесаторни количества от Белмекен;

- Допълнителни гаранции в дългосрочен план за сигурността на водоснабдяването в София чрез ремонта на язовирната стена при Бели Искър и свързването с язовир „Огняново“;

- Тези инвестиции във водна инфраструктура няма да са за сметка на Столична община и няма да се отразят на сметките за вода на софиянци.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Два месеца повече за първа вноска на такса смет...

Срокът за плащане на такса смет за първото тримесечие на 2020 г. може да се удължи с два месеца - до 30 юни. Доклад за...

Прочети още keyboard_arrow_right