Спаси София предлага проект: 440 нови паркоместа в Младост в първия квартален многоетажен паркинг

Спаси София предлага проект: 440 нови паркоместа в Младост в първия квартал

Макет: Спаси София

От Спаси София представиха днес в Младост първия в София проект за изграждане на етажен паркинг в кварталите, съобщиха от организацията. Проектът на градските активисти предвижда изграждане на компактен монтажен паркинг на няколко нива, с който местата за паркиране се удвояват, а зелените площи и тротоарите - освобождават от хаоса и след ремонт, могат да се ползват по предназначение.

Независимия общински съветник Борис Бонев каза, че предложеният проект за монтажен паркинг на ул. “Самара” в Младост 4 почти удвоява сегашните места за паркиране до 440, като етажният гараж ще бъде максимално компактен и няма да нарушава спокойствието на живущите в околните блокове.

“Гаражът ще бъде на три нива - подземно, наземно и един-единствен етаж над земята. Той ще бъде висок едва 4 метра, а разстоянието между него и околните блокове ще бъде 20-25 метра. Предвиждаме и красива фасада с пълзяща зеленина, така че да гарантираме че средата за живущите наоколо не само, че няма да бъде нарушена, а напротив - ще бъде значително облагородена” - убеден е Борис Бонев.

Според архитектите и урбанистите на Спаси София, които са разработили проекта, етажният гараж значително ще подобри ситуацията с паркирането в Младост. Избраната локация е в близост и до Бизнес парка и до много обществени сгради.

"С новия гараж целим да увеличим местата за паркиране, така че тротоарите, детските площадки и зелените площи да бъдат напълно освободени от паркирали коли. Предвиждаме тротоарите по улицата, водеща към детска градина “Сърничка” да бъдат напълно освободени от колите, които в момента паркират по тях заради липса на достатъчно паркоместа, за да гарантираме пътната безопасност на малчуганите и родителите им. Не на последно място - сегашните кални междублокови пространства ще бъдат превърнати в зелени пространства с нови детски и спортни площадки и места за отдих и местни дейности. Това е комплексен проект, с който търсим изцяло да обновим тази част на Младост 4 и чувствително да подобрим условията за живот там" - обяснява арх. Таня Митакева от Спаси София.

На представянето на проекта пред гражданите на Младост, Борис Бонев заяви, че този проект е само първият от серията етажни гаражи, които от Спаси София разработват за всички по-големи софийски квартали.

"Усилено работим по програма за изграждане на етажни паркинги, с които веднъж завинаги да решим хаоса с паркирането в столицата. Идентифицирали сме подходящи общински терени в Люлин, Младост, Овча купел, Надежда, Хаджи Димитър, Стрелбище и други квартали, на които лесно и бързо могат да бъдат построени монтажни паркинги на няколко нива. Ние от Спаси София сме категорични, че игнорирането на кварталите трябва да спре и инвестициите да се насочат именно там. Но това трябва да с цялостна визия и системен подход, а не на парче. Концентрираме колите на уредени и удобни паркинги, а тротоарите, градинките и игрищата се обновяват цялостно. Така хем колите ще има къде да паркират, хем това няма да създава хаос и да руши останалата инфраструктура.", коментира общинският съветник.

От организацията са изготвили и цялостна програма за финансиране и изграждане на етажни паркинги в кварталите. По думите на инж. Християн Христов, от Спаси София предвиждат изграждането на над 20 паркинга в рамките на следващите години.

"Годишните приходи на ЦГМ от Синя и Зелена зона са около 40 млн. лв., с които всяка година може да се финансира изграждането на около 8 съоръжения с над 3000 места. В рамките на един мандат могат да бъдат обособени над 10 000 паркоместа, с което ситуацията с паркирането чувствително ще се улесни" - казва инж. Христов от транспортния екип на Спаси София.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кое е събитието на 2022г. в София?
 • Ремонтът на жълтите павета (19%, 116 Гласове)
 • Новата билетна система на София (29%, 175 Гласове)
 • Въвеждането на нискоемисионните зони (20%, 122 Гласове)
 • Откриването на най-големия леден парк на Балканите (6%, 39 Гласове)
 • Ремонтът на бул. "Цар Борис" (6%, 35 Гласове)
 • Разширението на метрото към Левски Г (11%, 68 Гласове)
 • Удължаването на концесията на Софийска вода (1%, 4 Гласове)
 • Дълговете на Топлофикация София (0%, 1 Гласове)
 • Разширението на Ломско шосе (2%, 12 Гласове)
 • Фестивал на светлините LUNAR (3%, 20 Гласове)
 • Минералната баня в Банкя отвори врати (3%, 21 Гласове)
Общо гласували: 613 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС Георги Георгиев: Започваме да чистим София о......

Днес председателят на СОС Георги Георгиев заедно с главния архитект на София Здравко Здравков, зам.-кмета по строителств...

Прочети още keyboard_arrow_right