Спирките в София ще са осветени, табелите в града с еднакъв шрифт

В София: Спирките на транспорта ще са осветени, табелите в града с еднакъв

Снимка: Столица.bg

На вчерашното си заседание Столичният общински съвет гласува нова наредба за градската среда. Според нея спирките на градския транспорт в столицата ще бъдат осветени. А табелите в София ще бъдат с еднакъв шрифт, независимо в коя част се намират. С новата наредба се въвеждат еднакви правила за всички елементи в столичния град- настилки, пейки, колчета, фасади, шрифтове на табелите, разказват от "Монитор".
 
В приетия документ историческият център е обособен в две зони и за тях има задължителни стандарти за цвят, форма, материал, осветеност, стил, размер, разположение и композиция. За всички останали части - широк център, стари периферни квартали, индустриални зони, изискванията са по-свободни. Допустимите цветове за фасадите на сградите са ограничени до нюанси на бежово, жълто, оранжево, червено, сиво и зелено, но в центъра те могат да са само три. Общо шестте цветови палитри имат за цел да доведат до общо стилово единство. За да се стигне до него, стандарти се въвеждат и за изгледа на информационните, туристическите, указателните и всякакъв вид табели. Те ще бъдат с унифицирани шрифтове от фамилията "София Санс", подчинена на техническия стил от началото на XX век.
 
Спирките на градския транспорт също се си приличат по визия, разликите ще бъдат в наличието или липсата на елементи, като реклами, кошчета, навеси. Най-общо спирките ще са два вида - в централната част и представителните обществени места, и в останалите зони. Дизайнът на първите включва осветление, рекламни пана, ламинирано стъкло, отоплителна и климатична техника. Вторите - без електричество, а материалите ще са вандалоустойчиви.
 
Първите изработени приложения и стандарти са схемата на зонирането на града, стандартите за шрифта за официалните надписи, стандарта за уличните табели, за туристическите табели и стандарт за оформление на фасадите в Зона 2 на централната градска част. В процес на разработване е стандарта за настилките. Санкциите предвидени за нарушения на наредбата са глоби от 200 до 500 лв. за физическите лица и от 500 до 2 000 лв. за юридическите.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right