„Столичен автотранспорт“ и ЦГМ със заеми от 5 млн. лв. от Столична община заради ковид кризата

„Столичен автотранспорт“ и ЦГМ със заеми от 5 млн. лв. от Столична община з

Снимка: Столица.bg

Драстичното намаляване на броя на пътниците, спирането на продажбата на билети от водачите на превозните средства и намаляването на контрола заради въведените санитарни мерки доведоха до спад в приходите на двете дружества през 2020 г., съобщиха от СОС.

Председателите на постоянните комисии по финанси и бюджет Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС и транспорт и пътна безопасност Карлос Контрера от ВМРО предлагат общината да отпусне заеми на „Столичен автотранспорт“ и „Център за градска мобилност“ за разплащане на просрочени задължения. С повече от 50% е намалял пътникопотокът през 2020 г. спрямо предходната, приходите от продажба на превозни документи също са спаднали, направени са и извънредни разходи във връзка с пандемията, отчитат вносителите на предложението. „Столичен автотранспорт“ е натрупал задължения към доставчици на гориво, гуми, резервни части и „Топлофикация“.

„Въпреки извънредната ситуация ние не увеличихме интервала на движение на превозните средства, не влошихме качеството на транспортната услуга на територията на Столичната община, избегнахме струпването на хора в превозните средства, за да се осигури дистанция от 1.5 м. през летните месеци на 2020 г.“ заяви Георги Георгиев.

Предложението за пакет от финансови мерки за оздравяването на транспортните дружества е общината да отпусне паричен заем в размер на 5 369 608 лв. на „Столичен автотранспорт“ ЕАД и на 4 877 000 лв. на „Център за градска мобилност“. Заемите са за срок от 60 месеца, с годишна лихва от 1,1% и гратисен период от 1 година. Въпреки финансовите затруднения на дружествата изплащането на възнаграждения не е забавяно, а от март 2021 г. възнагражденията в „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ са увеличени с 10%.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

След 3 часа СОС одобри 4,4 млн. лв. за възстановяването на банята......

Ако сега не влязат архитекти, след време в банята в Овча купел  ще влязат археолози. Това предупреди районният кмет...

Прочети още keyboard_arrow_right