Столична община отваря втори кризисен център и "Правна клиника" за жертви на домашно насилие (ВИДЕО)

-

Снимка: Столица.bg

От осигуряването на адвокат ще се възползват пострадалите, в центъра ще намират закрила и жени от други градове в страната

 1. Столична община е първата в България, която ще осигури закрила и правна помощ на жертви на домашно насилие, и то не само от София. Новата социална услуга бе представена днес от председателя на Столичен общински съвет Георги Георгиев и зам.-кметът по социални дейности Албена Атанасова.

"През последната година-две, вследствие на изолацията, причинена от извънредната Ковид ситуация, сме свидетели на все повече случаи на домашно насилие, някои от които с фатален край. Бях на протеста „Нито една повече!“, чух драматични човешки истории. Не е минал ден, в който да не се сещам за тях. Но, както неведнъж съм казвал, тук сме за да даваме решения", каза Георги Георгиев, който е преподавател в юридическия факултет на Софийския университет.

До момента в столицата жените получават помощ и подкрепа от един кризисен център, но жертвите се увеличават. Новата услуга, която ще предостави Столична община е "Правна клиника". В нея адвокати ще консултират пострадалите от домашно насилие и ще им помогнат да бъдат изведени и издаване на ограничителна заповед.

За целта от бюджета на Московска 33 ще бъдат отделени 68 000 лв., за спасяването на пребити и тормозени жени и деца в домашни условия.

Създава се и допълнителен Кризисен център за настаняване на жертви на домашно насилие. В него ще се приемат пострадали и от други градове в страната, защото много от тях са успели да се избягат от насилника и се нуждаят от подкрепа.

"Домашното насилие е социален феномен, който надхвърля пределите на семейните отношения и се пренася в обществото. То се изразява в засягане на основни права и свободи, което оставя трайни телесни, емоционални и психически увреждания на жертвите. Неговото установяване и предприемането на навременни мерки е особено трудно предвид затворената среда, в която се осъществява съжителството с насилника както и страхът от извършителя или от отрицателните последици в общността, вследствие от разкриване на случилото се. Ефективното противопоставяне на домашното насилие изисква осигуряване на безопасна среда, в която пострадалите да могат да съобщят за това и да получат съответната помощ", коментира Георгиев.

Към услугата ще бъдат ангажирани и служители на Общинска полиция - СДВР, които ще контролират изпълнението на ограничителните заповеди и това, насилникът да не се доближава до жертвата си. Ще се създаде и регистър на ограничителните заповеди, тъй като в момента 6-о РПУ в София не знае, на пример, какви данни има в 7-о РПУ, обясни председателят на СОС.

В момента в столицата функционира един общински кризисен център за пострадали от домашно насилие, но реално в настоящата ситуация е недостатъчен.

От началото на пандемията от коронавирус и налагането на мерки, броят на пострадалите се увеличава, а по информация от неправителствени организации потърсили помощ чрез позвъняване на специализирани телефонни линии е неколкократно повече в сравнение с предходни периоди. Домашното насилие е социален феномен, който излиза извън семейството и се пренася в обществото, като особено тежко са пострадали деца, свидетели и жертви на насилие.
Столична община ще обяви процедура за избор на НПО за осигуряване на услугата. В момента се търси подходяща сграда за новия Кризисен център. Амбицията на Георгиев и Фандъкова е Центърът да заработи от юни т. г.

Председателят на СОС Георги Георгиев и кметът на София Йорданка Фандъкова ще внесат два доклада с мерки за защита на пострадалите от домашно насилие:

1. Създаване на нова социална услуга в общността – „ Кризисен център“ с приоритетно настаняване на жени, пострадали от домашно насилие с основни дейности: "Осигуряване на подслон" , „Информиране и консултиране“; „Застъпничество и посредничество“; „Общностна работа“; „Терапия и рехабилитация“, „Обучение за придобиване на умения“ на територията на Столична община.

2. Създаване на нова социална услуга в общността – „Правна клиника“ с приоритет жени и деца, пострадали от домашно насилие със същите основни дейности със средства от общинския бюджет.

Според данни на Омбудсмана на Република България за 2020 г. българските съдилища са издали 3057 ограничителни заповеди, а над 2/3 от тях са издадени в полза на жени и деца. Предложението на председателя на СОС и кмета на София е от 1 март т. г. да се създаде още един „ Кризисен център“ за "Осигуряване на подслон", „Информиране и консултиране“, „Застъпничество и посредничество“, „Общностна работа“, „Терапия и рехабилитация“, „Обучение за придобиване на умения“) на територията на Столична община. Той ще е с 10 места и стандарт за финансиране в размер на 1109 лв. за един потребител.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 150 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 970 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 21 Гласове)
Общо гласували: 1141 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

С минута мълчание в памет на загиналите момичета започна заседани......

С минута мълчание в памет на двете момичета, загинали при жестоката катастрофа на бул. „Черни връх“, започна...

Прочети още keyboard_arrow_right