Столична община подменя отоплението на 20 000 домакинства

Столична община поставя пречистващи филтри

Снимка: Столица.bg

При мръсен въздух още на първия ден пускат зелен билет за градския транспорт

Столичният общински съвет прие доклада на кмета Йорданка Фандъкова за програма, с която ще се поставят пречистващи филтри на комините на сгради, отоплявани с твърдо битово гориво. Това е поредната стъпка в битката със замърсяването на въздуха в София. Програмата е 3-годишна и ще се финансира от бюджета на Столична община, обясни кметът Йорданка Фандъкова.

Както вчера писа Столица.bg до 2023 година ще са поставят над 2000 пречистващи филтри. С пилотна програма в район "Красна поляна" ефективността бе доказана, а пречистването от вредни емисии е до 80%. Първите 150 екологични филтри ще се поставят до края на годината в районите "Красна поляна" и "Слатина", а това ще струва на общината около 500 000 лв., уточни Фандъкова.

В програмата се включват домакинства, които не са попаднали в проекта за подмяна на отоплителната система. Той е финасиран с евросредства 20 000 семейства в София ще получат екологични отоплителни инсталации, които ще заменят печките на дърва и въглища.

"Продължаваме активно да работим за здравето на хората и за качеството на въздуха в столицата. Усилията ни дават резултати и за първото шестмесечие на 2019 г. дните с мръсен въздух са с 36% по-малко от същия период през 2018 г. През юни т. г. е имало само един ден с мръсен въздух, отчетено само на една станция", заяви столичният кмет.

Неоспорим факт е, че основен замърсител на въздуха в София е твърдото битово гориво. "По наше предложение НС направи промени в закона за качеството на въздуха и се направи наредба за регламентиране на стандартите за качеството на въглищата и дървата за съдържание на сяра и пепел. Този документ е публикуван и предстои обществено обсъждане", каза Фандъкова.

Другата мярка, която днес бе одобрена от СОС е въвеждането на зелен билет от 1 лв. за градския транспорт още след първия ден на установяване на замърсяване на въздуха. Досега това ставаше след втория ден, което обезсмисляне прилагането на краткосрочната мярка. При прогноза за замърсяване на въздуха в София на следващия ден веднага гражданите ще пътуват със зелен билет.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Къде ще прекарате лятото?
 • В София (39%, 52 Гласове)
 • На българското черноморие (18%, 24 Гласове)
 • Гърция или чужбина (30%, 39 Гласове)
 • На село (6%, 8 Гласове)
 • Не съм решил (7%, 9 Гласове)
Общо гласували: 132 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Барбалов: До дни сменяме ограничителите по "Граф Игнатиев"...

До дни започва подмяната на ограничителите по "Граф Игнатиев". Създадена е организация, произведени са значителни количе...

Прочети още keyboard_arrow_right