Столична община със скринингова програма за COVID-19 за персонала в училищата

Столична община със скринингова програма за COVID-19 в училищата

Снимка: Столица.bg

Столична община е разработила нова програма за скринингово изследване за COVID-19 чрез антигенен тест. Те е предназначена за персонала на общинските училища в София.

Предложението ще бъде гласувано на заседанието на Столичния общински съвет на 28 януари – четвъртък. Основната цел на скрининга е гарантирането на здравето на хората, които са пряко свързани с учебния процес в Столична община. Избрани са антигенните тестове, защото са по-бързи, по-достъпни и по-лесни за използване в сравнение с PCR теста, а за разлика от бързите кръвни тестове за антитела могат да открият вируса на по-ранен етап.

Програмата е на стойност 200 000 лв. и са предвидени в бюджета на Столична община, като цената на тест ще е 10 лв., се посочва в доклада, внесен в СОС. Тестовете ще бъдат осигурени от Столична РЗИ.

Изследванията ще са по желание и безплатни за учителите и непедагогическия персонал в общинските училища. Предложението е скринингът да се проведе между 1 февруари и 31 март, като в изследването се включат 10 диагностично-консултативни центрове, в които бяха открити КОВИД-кабинети.

При възможност лечебните заведения ще изпращат мобилни екипи в самите училища за извършване на скрининга на място.

От днес в няколко учебни заведения започна пилотно тестване, за да се провери коя е най-подходящата организация на работата на медицинските екипи. Очаква се от началото на следващия месец да започне присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС Георги Георгиев: За да не се подмени истинат......

Заедно със стотици столичани, с президента Плевнелиев, с председателят на НС Веджи Рашидов, председателят на ДПС г-н Кар...

Прочети още keyboard_arrow_right