Столична община ще подкрепи със 170 000 лв. 4 църкви в София

Столична община ще подкрепи със 170 000 лв. 4 църкви в София

Снимка: Столица.bg

Средствата са за възстановяване на иконостас, сгради и подкрепа за завършване на строежи

Със 170 000 лв. общо Столична община ще подкрепи финансово четири църкви в София. Докладът бе разглредан и приет днес от Псотоянната комисия по култура и образование на СОС и е в дневния ред на сесията на СОС в четвъртък, 25 юни.

Докладът е за финансова подпомагане на църкви предложения и анализи за реалните нужди. Четири са православните храмове, към които ще се насочат средства от резерва на Московска 33. Това са Курилския манастир "Свети Иван Рилски" - 30 000 лв., "Св. пророк Илия" в кв. Княжево - 50 000 лв., страящата се църква "Свети Пимен Зографски" в район Изгрев - 50 000 лв. и Арменската Апостолическа православна църква в Красно село - 40 000 лв.

Курилският манастир "Свети Иван Рилски" е на брега на р. Искър до кв. Курило район Нови Искър. На мястото е имало манастир още през Първото българско царство, но в началото на османското робство е разрушен. През 1593 г манастирът е възстановен със пари на живеещите от околните села Кумарица, Доброславци и Требич. Тогава е издигната и сегашната църква.

Поставиха основния камък за издигането на храм "Св. Пимен Зографски" `(СНИМКИ и ВИДЕО)

В началото на XX век Курилският девически манастир е в разцвета си и е обитаван от 45 монахини. В него е имало действаща печатница за християнска литература. В момента монаси в Курилския манастир няма, но е действащ.

През 2013 г. след съгласуване със Софийска митрополия и НИНКН започва реставрация на храма. За да бъде завършен, са необходими средства за реставрация изцяло на иконостаса.

Храм "Свети пророк Илия" в Княжево е в тежко състояние. Основният камък на църквата е поставен на 4 юли през 1888. В резултат на високите подпочвени води влагата прониква в стените и зидовете на църквата. Това е и причината за рушенето на основите на сградата. Сериозни щети има и по иконописите вътре. Църковното настоятелство се обръща за финансова подкрепа за защита и възстановяване на външните основи на църквата.

От финансова помощ се нуждае и най-новата църква в София, единствената в район Изгрев, в градинката до КАТ, "Свети Пимен Зографски". Продължава нейния градеж, който започна през 2019 г. когато бе поставен основния камък.

Подкрепа очакват и от Арменската Апостолическа Православна църква в Красно село. Тя има нужда от финансова помощ за довършване на строежа на новата сграда на църквата "Света Богородица, започната през 2006 г. Очаква се църквата да е готова до края на годината. Само преди дни от църквата организираха доброволци за почистване на съседната градинка.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 89 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (13%, 30 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (21%, 48 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (12%, 27 Гласове)
 • Нямам дете/деца (17%, 39 Гласове)
Общо гласували: 233 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Автобусите 63 и 66 ще се движат целогодишно до Витоша, две линии ......

Доклад за оптимизиране на транспортната схема и подобряване на някои линии на градския транспорт в София ще се разглежда...

Прочети още keyboard_arrow_right