Столична община ще участва в търга за къщата на Пейо Яворов

Къща-музей Пейо Яворов в София

Снимка: Столица.bg

Столична община ще се включи в търга за къщата-музей на Пейо Яворов в края на септември т. г. Това стана ясно от дневния ред на Столичния общински съвет. В т. 16 общинските съветници трябва да гласуват  възлагане на правомощия за представителство на Столична община в производството.

Докладът е за предоставяне на съгласие за участие от страна на Столична община в производство по публична продан за придобиване на поземлен имот, находящ се гр. София, Столична община, район Средец, ул. „Г. С. Раковски“ № 136, заедно с построена в същия триетажна жилищна сграда представляващ къща-музей на Пейо Яворов.

За пореден път къщата на Яворов се пуска за продан на търг. Цената, поставена от частния съдебен изпълнител Мирослав Колев е 1.285 млн. лева, което е с около 300 000 лв. по-малко от предишния търг. Тогава първоначалната цена бе 1.628 млн. лв., но не се намери купувач.

Миналата година през септември кметът на София Йорданка Фандъкова получи подкрепата на правителството, Столична община да купи историческата сграда, за да бъде запазена и възстановена. По-късно от правен анализ, стана ясно, че имотът е рисков. И в момента продължава съдебно дело за изясняване на собствеността на сградата на ул. „Г. С. Раковски“ № 136.

Срокът за подаване на документи за участие на търга на 27 септември т. г. е от 26 август т. г. до 26 септември 2019 г. Днес в Постоянната комисията по образование и култура зам.-кметът по култура на София Тодор Чобанов внася доклада и ако бъде одобрен ще се разгледа и на сесията на СОС в четвъртък.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Николай Стойнев: Наличието на воден ресусрс в Рила е достатъчен...

Наличието на воден ресусрс в Рила е достатъчен, така че количеството вода ,която ще бъде тразитирана през софийските вод...

Прочети още keyboard_arrow_right