Столицата със "Зелени улици" и повече пешеходни пространства за 10 уикенда през лятото

photo_library
 • Столицата със "Зелени улици" и повече пешеходни пространства за 10 уикенда

  Снимка: Столица.bg

 • Столицата със "Зелени улици" и повече пешеходни пространства за 10 уикенда

  Снимка: Проект "Зелени улици"

Премахват се автомобилите по централните улици "Шишман", "Ангел кънчев" и "Сан Стефано", на живеещите в центъра се осигурява пракинг на "В. Левски"

Повече пешеходни пространства и улици без автомобили като връзка с паркове и градини в центъра ще имат столичани през лятото. През всички уикенди от 17 юли до 22 септември т. г. три столични улици от историческия център ще бъдат затворени за движение на автомобили.

Проектът, който е продължение на познатата иницатива "София диша" е на общински съветници. Докладът за пилотния проект "Зелени улици" влиза в СОС на 9 юли.

Три улици - "Шишман" от ул. Граф Игнатиев до ул. Юрий Венелин, "Сан Стефано" от бул. Цариградско шосе до бул. Янко Сакъзов и "Ангел Кънчев" от ул. Уилям Гладстон до пл. Гарибалди ще бъдат без автомобили всеки уикенд от 19.30 часа в петък до 18 часа в неделя.

Пилотният проект днес бе представен от председателя на Постоянната комисия по култура и образование в СОС Малина Едрева, зам.-председателя на Комисията по транспорт и туризъм Зафир Зарков и Симеон Колев в Докторската градина. 

Всъщност затварянето на тези улици осигурява пешеходни зони и свързва столични паркове и градини. Така през уикендите като се тръгне от парка "Заимов" по "Сан Стефано" се минава през Докторската градина и от там директно в Борисовата градина.

"Това е поредната стъпка към превръщането на София в пешеходен град за хората и осигуряваме повече време да прекарват на открити и зелени пространства", каза Малина Едрева.

Проектът е получил и подкрепата на районните кметове - на Средец Трайчо Трайков и на Оборище Николай Александров. По него също така работят и в Столична община, както и от ЦГМ. В момента се изработват схемите за автомобилите.

"Поставих три условия и те се изпълняват. Първото бе да се спазват чосавете за почивка през нощта и ще има контрол за шума. Второ всяка събота вечер ще се почистват улиците и трето да има условия за паркиране на автомобилите, каза Трайков.

Трите улици са избрани след анализ, който показва, че и в момента от 70 до 80% по тях се движат пешеходци.

Живеещите по улиците, които ще се затварят през следващите уикенди, и имат винетни стикери ще могат да пракират безплатно на ст. "Васил Левски" или на съседни улици. Живеещите ще бъдат информирани с sms от ЦГМ, а при проблем могат да получат информация на тел. 0700 13 233.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (34%, 56 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 23 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (23%, 38 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (15%, 25 Гласове)
 • Нямам дете/деца (14%, 24 Гласове)
Общо гласували: 166 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС отложи промените в "синята" и "зелена" зони в София...

Разглеждането на доклада  за разширяване на зоните за платено паркиране в София бе отложено на заседанието на днешн...

Прочети още keyboard_arrow_right