Такситата в София искат нисък данък и вдигане на тарифите с 15%

Такситата в София искат нисък данък и вдигане на тарифите с 15%

Снимка: Столица.bg

Таксиметровите превозвачи в София представиха своите искания за промяна на тарифите за превоз на пътници и запазване на най-ниския данък, позволен от закона. На днешното заседание на Комисията по транспорт и пътна безопасност към СОС бе разгледано писмото на Съюз Такси, в което са посочени трите искания.

Първото е да се запази минималният данък от 300 лв. и през 2023 г., след като беше максимално намален, позволено от закона, по време на ковид епидемията. Второто искане е да се увеличат максималните и минималните тарифи с 15%. Аргументът на представител на Съюз Такси бе, че реално увеличението трябва да е с 44% заради инфлацията, цените на горивата и особено на метана, чийто скок е 5 пъти, уточни представител на бранша пред членовете на Комисията.

Тарифите бяха вдигнати с 40% преди малко повече от година. Третото искане е за промяна на методиката за ценоборазуване и да се сложат обективните параметри за определяне на граничните тарифи за София. Аргументът бе цената на алтернативното еко гориво, инфлацията и повишението на минималната работна заплата и минималния осигурителен доход.

Всичко това трябва да се приеме до 31 октомври т. г.

От бранша вече са изпратили писмо до Министерство на транспорта, което трябва да се съгласува с Министерство на финансите и да се входира в Столична община, тъй като разликата между реалния данък и минималния - 300 лв., който  е и в момента, трябва да се покрие от Държавния бюджет.

Преписката с исканията на Съюз Такси ще се съгласува със зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов и ресорния зам.-кмет Кристиян Кръстев на Столична община. В Комисия допълнително ще се обсъждат новите тарифи.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС: КЕВР изобщо да не си помислят да вдигат цен......

Председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев предупреди КЕВР да не си и помислят да вдигат цената на парното...

Прочети още keyboard_arrow_right