Транспортна комисия одобри заем от 60 млн. евро за 10 инфраструктурни обекта в София

Транспортна комисия одобри заем от 60 млн. евро за 10 инфраструктурни обект

Снимка: Столица.bg

Комисията по транспорт и туризъм на СОС одобри докладът за теглене на заем от Столична община за реализирането на проекта „Устойчива градска мобилност. Изграждане и реконструкция на основни артерии от кръгово-радиалната улична мрежа на гр. София“ в София, който включва 10 ключови инфраструктурни обекта.

Кредитът ще се вземе от Европейската инвестиционна банка. Проектът бе представен в края на миналата година от кмета на София Йорданка Фандъкова и заместникът й по строителството инж. Ангел Джоргов.

Независимята общински съветник и член ан транспортна комисия Борис Бонев заяви, че подкрепя този инвестиционен заем, тъй като е трябвало това отдавна да се направи, за да се решат голяма част от проблемите с транпорта в столицата.

Големият проект включва 10 значими за града обекти, както и резервен списък с още 5. Целта на инвестицията с кредит е да се изградят и довършат вътрешните рингове в града, както и Зеления коридор на столицата, чийто първи етап е от гара Пионер, район Изгрев до ВТУ "Тодор Каблешков" в Слатина, като минава през колелото на 4-ти километър.

Изграждането на вътрешните рингове ще намали трафикът в града и ще се даде възможност за още по-добро развитие на градския транспорт, заедно с гръбнака на обществения транспорт - скоростния електрически релсов транспорт.

В докладът за кредита се посочва, че ползите за Столична община ще са по-големи  отколкото разходите. Исканият кредит от Столична община е 60 млн. евро за срок от 20 години - до 2040 година, с 5-годишен период на усвояване. Индикативният лихвен процент ще е 0,35%.

Според предварителните данни изграждането на 10-те обекта от основния списък е 192 446 000 лв., а на петте от резервния - 65 743 000 лв.

В списъка с ключовите обекти  са включени Южното платно на бул. Т. Каблешков - от България до Черни връх, изграждане на бул. Рожен, на бул. Източна тангента, разширянаве на Ломско от метростанцията до Околовръстното, както и отдавна чаканата реконструкция на бул. Ген М. Д. Скобелев" заедно с транспортния тунел при НДК, и тунелът на Люлин по Царица Йонна заедно с трамвайното трасе и други.

На заседанието на транспортна комисия днес не бе приет доклада на общинския съветник симеон Ставрев за промяна на тролейбусните линии 2, 3 и 9 след пускането на първия етап от третата метролиния  от Красно село до "Хаджи Димитър".

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right