ЦГМ удължава с 2 месеца винетни стикери на живеещите в синя и зелена зона

ЦГМ удължава с 2 месеца винетни стикери на живеещите в синя и зелена зона

Снимка: Столица.bg

По 400 000 лв. седмично е загубата за неработещото платено паркиране в София

Работи се по възстановяване на градския транспорт през септември т. г. Имаме и втори вариант, което е не дай си Боже при лоша ситуация. Това обяви директорът на ЦГМ Димитър Дилчев на изслушване му пред Постоянната комисия по транспорт и туризъм на СОС. Редовното заседание продължава и в момента онлайн на феусбук страницата на Столичен общински съвет.

С два месеца се удължава срокът на винетните стикери за платено паркиране на живущите в районите където има синя и зелена зона в София. Това съобщи Димитър Дилчев. Той представи на членовете на комисията подробна информация за загубите и пропуснати полза за градския транспорт в софия в периода да действащото извънредно положение за епидемията от COVID-19.

Най-вероятно комисията ще заседава съвсем скоро само и единствено за тикетсистемата, която трябва да стартира в градския транспорт в столицата през декември т. г. "Системата за таксуване не е приключил проекта и амцбиция за тръгне максимално рано", каза Дилчев.

"На 21 март са преустановени автобусните линии 66 , 122, 63 до Бялата чешма на Витоша. От 25 март е променено разписанието на метрото, а от 4 април е спрял автобус 505.

На 8 април т. г. Столичния градски транспорт премина на лятно разписание и с намалено работно време, като градския транспорт приключваше в 22 часа, а крайградския до 22.30 ч. Бяха спрени автобусите 58, 306 и 294 бяха спрени", каза директорът на ЦГМ.

"С тръгването на синя и зелена се връща поетапно обема на градския транспорт, като на 7 и 8 май е възстановен графикът на електротранспорта. Днес вече се работи в обем отпреди извънредното положение, но работното време остава вечер до 22 часа и 22.30 крайградския", обясни Дилчев.

364 000 лв. е получил ЦГМ по схемата 60/40 и се отнася за март, когато служителите не са били на работа. До края на тази седмица ще се кандидатства за април и после и за май, убеден е Дилчев и допълни, че осигуровките, които внася ЦГМ са 850 000 всеки месец.

Към днешна дата столичния електротранспорт функционира с 1,7% от маршрутния пробег, 4,8%  метрото и 4,2% автотранспорта. Като цяло градският транспорт в София работи с 3,2% от предивдените километри в транспортната задача.

Финнасовото състояние - нереализираните приходи, са от намаления пътникопоток и неработещата до преди седмица платена зона за паркиране и са в размер на около 6,2 млн. лв. 2,8 млн. лв. от плануваните не са постъпили от продажбата на превозни документи.

А само от неработещите синя и зелена зона загубите на седмица са около 400 000 лв. Само за оприл т. г. пропуснатите ползи са около 12 млн. лв., съобщи директорът на ЦГМ.

И тази седмица контрольори ще продават билети в градския транспорт, но от 18 май се завръщат в обичайния режим и започват проверка на редовността на пътниците.

"Тази седмица вече работят всички каси на ЦГМ и 10 от бюрата ще са с удължено време. За момента обезопасяваме шофьорите и първа врата остава  забранена. Шофьорите няма да продават билети, докато не преразгледаме мярката в края на май.  Прогнозите са ни за трудно възстановяване на обичайния обем на функциониране на Столичния градски транспорт относно продажбата не превозни документи. Оптимистично, на 80% може да се възстанови едва през септември при завръщане на учениците, а за лятото около 30 - 40% ще е продажбата.  До края на юни ЦГМ ще предостави нова икономическа рамка, приетата в началото на годината вече не е актуална", обеща директорът на ЦГМ.

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (38%, 30 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (18%, 14 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (26%, 20 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 13 Гласове)
 • Нямам дете/деца (1%, 1 Гласове)
Общо гласували: 78 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

4 столични квартала остават без топла вода за 2 месеца...

Четири столични квартала остават без топла вода за два месеца. Топлоподаването ще бъде спряно от 15 юни до 15 август таз...

Прочети още keyboard_arrow_right