Удължават се маршрутите на общинските училищни автобуси

-

Снимка: Столица.bg

Транспортната комисия към Столичния общински съвет одобри на заседанието си днес предложение на Карлос Контрера и Зафир Зарков за разширяване и увеличаване на маршрутните линии по проект „Автобуси до училища на територията на Столична община“. Крайната цел на всички мерки, които се предприемат в областта на транспорта е намаляване на трафика и подобряване на въздуха в града.

През последните 2 години на COVID 19 кризата, в периодите, в които учениците учеха предимно в онлайн среда, се забелязва осезаема разлика и облекчаване на трафика и съответно замърсяването, но при връщането им в присъствена форма на обучение, отново се наблюдава засилен автомобилен трафик в периметъра около училищата и задръствания на околните булеварди, особено сутрин в пиковите часове. Практика е родителите да возят децата си с лек автомобил, паркирайки около входовете, което води до задръствания, а работещите двигатели отделят във въздуха вредни газове и твърди частици. Така около училищата, където трябва да е най-чисто, се получава особено висока концентрация на вредни емисии във въздуха. Миналата година Столичният общински съвет със свое решение даде съгласие за експериментално въвеждане на автобуси до училищата в централния район на София.

Целта на проекта „Училищни автобуси на територията на Столична община“ е да се реши въпросът със задръстванията около училищата в централната градска част, както и да се намали замърсяването на въздуха и то се изпълнява от 01 февруари 2021 г. Пробегът на един курс на автобусна линия У1 бе 5 км. Маршрутът бе от спирка "10 ДКЦ" по бул. "Стамболийски", надясно по бул. "Вардар", ул. "Божурище", ул. "Цар Симеон", надясно по "Христо Ботев", надясно по "Т. Александров", надясно по "Средна гора", надясно по "Пиротска" до 18 СУ "Уилям Гладстон". Линия У2 бе с дължина 4,4 км. Маршрутът по спирки бе "10 ДКЦ" по бул. "Стамболийски", надясно по бул."Вардар", ул. "Божурище", ул. "Цар Симеон", надясно по "Константин Величков", наляво по "Пиротска", надясно по "Хр. Ботев" до страничния вход на 32 СУ "Св. Климент Охридски". В периода на експлоатация на двете автобусни линии У1 и У2 са превозени общо 1288 деца и близо 90 родители, които са пътували с тях като придружители. В пиковите дни автобусите са превозвали 33-35 пътника, в повечето дни между 20-30 пътника. Начинанието имаше голям потенциал и положителна оценка от обществото, което ни мотивира да пристъпим към следващи стъпки за разширяване на проекта на база препоръките и обратната връзка от ползвателите на общинската услуга. Проведена бе и анкета сред родителите за установяване на техните нужди и удовлетвореност, в която се включиха 284 респондента.

Отзивите на родителите за услугата са добри: близо 90% от тези, които са използвали автобусите са доволни от тях, защото им спестява време и ангажимент, детето харесва възможността да ходи на училище заедно със съученици. Основните запитвания от страна на родителите бяха за удължаване на маршрутите и подобряване на безопасността на децата докато се возят в автобусите и пресичат пред училище чрез осигуряване на придружители (контрольори) и посрещани от страна на училището на определените спирки за пристигане пред училищата. Най-голям процент искат удължаване на автобусните линии в посока ж.к. „Красна поляна", Западен парк, ж.к. „Люлин", ж.к. „Надежда“. На база на направените предложения и препоръки от гражданите са разработени варианти за разширяване на маршрута на автобусна линия УI и за промяна и удължаване на маршрута на автобусна линия У2.

Новоразкритите спирки за У1 са - БУЛ. ВАРДАР, ПЪРВА АГ БОЛНИЦА СВ. СОФИЯ, 10-О ДКЦ, 134-О СУ ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ, 18-О СУ УИЛЯМ ГЛАДСТОН, 32-О СУ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

За У2 са - Ул. Луи Пастьор НАДЛЕЗ НАДЕЖДА, 46-О ОУ КОНСТАНТИН ФОТИНОВ, 32-О СУ СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ, 18-О СУ УИЛЯМ ГЛАДСТОН

Новите маршрутни линии биха могли да обхванат и още училища при следващ етап на развитие на този транспорт. Паралелно с разработването на предложените маршрути се работи и за разширяване на транспортната услуга чрез въвеждането на нови маршрути обхващащи други училища в центъра на града.

Като следващ етап се предвижда това да са 6 ОУ "Граф Н.П. Игнатиев". 7 СУ "Св. Седмочисленици”, 133 СУ "А.С.Пушкин“. С реализирането на тези мерки и разширяването на проекта, ще бъде изградена по-ефективна мрежа от автобусни линии, което би направило общинската услуга по-добра и успешна. Крайната цел на мярката е централната градска част да бъде значително облекчена откъм трафик в пиковите сутрешни часове и замърсяването на въздуха и наличието на фини прахови частици да намалее, както и да се гарантира по-голяма безопасност в районите около училищата. Вярваме, че с въвеждането на подобна общинска услуга ще постигнем трайна промяна в навиците на родителите относно това как водят децата си на училище.

 

Текст: Пресцентър на Столичен общински съвет

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (22%, 93 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 56 Гласове)
 • Албена Белянова (64%, 265 Гласове)
Общо гласували: 414 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник в СОС: Транспортната услуга на нашия град е в р......

Транспортът в София трябва да става все по-редовен, да се откриват нови линии с иновативни методи и да е по-удобен за гр...

Прочети още keyboard_arrow_right