В "Ив. Вазов" и "Дружба 1" откриват детски кът за почасова грижа на деца на служители в Общината

В "Ив. Вазов" и "Дружба 1" откриват детски кът за почасова грижа на деца н

Снимка: Столица.bg

От Бюрота по труда ще бъдат наети 5 детегледачки за година с брутна месечна заплата от 1750 лв.

Два детски къта за почасова грижа за малчугани на служители на Столична община ще се разкрият в квартал "Иван Вазов", район Триадица и Дружба 1 в район Искър. Докладът бе одобрен днес на онлайн заседание на Комисия по здравеопазване и социална политика към СОС. 

Реално за гледане на децата кандидатства Столична община като като има подписано споразумение с район Триадица като асоцииран партньор по проект "Разкриване на два детски къта за почасови грижи за децата на служителите на Столична община и район Триадица. Финансирането - безвъзмездна финансова помощ (БФП), е ОП РЧР 2014 - 2020 г.

Целта е предоставяне на възможност за по-добро съвместяване на професионалния с личния живот на работниците и служителите, осигурявайки кътове за деца на работното място. Крайният срок за кандидатстване е 15 декември т. г. и проектното предложение е пуснато, но трябва и одобрението на СОС. Минималният размер на БФП е 50 000, а максималният е 150 000 лв.

Реализирането на проекта ще спомогне за превенция на отсъствието от работа на служителите, допринасяйки за улесняване достъпа до заетост за работещите родители. Дава възможност за съчетаване на семейния и професионалния живот и запазване на равнището на трудовата и икономическа активност на родителите, аргументират се вносителите на доклада зам.-кметовете на Столична община Ирина Савова, Тодор Чобанов и кмета на Триадица Димитър Божилов.

За създаването на кът за деца с оборудване и подходящи помещания за посачови грижи ще се наемат хора, регистрирани като безработни от Бюрата по труда, което е възможност за включване в заетост. Проектът предвижда те да минат през обучение за придобиване на умения за полагане на грижи за деца.

Те ще бъдат наети на работа на 8-часов работен ден, на трудов договор за година с брутна месечна заплата от 1750 лв. и осигуровки за работодателя.

В район Искър детският кът ще бъде в ОКИ Дом на културата "Искър" в Дружба 1 до езерото. Това е сутерен от 365 кв. м, от които 220 кв. м е голямата зала на две нива, 13 кв. м са санитарни помещения и 132 кв. м са коридори, сервизни помещения и стълби, няма тераса.

Според изискванията на програмата помещениято е допустимо за 80 деца с осигурените 2,5 кв. м на дете.

В ОКИ Искър вече е направен ремонт със пари от Столична община и е закупено оборудване от бюджета на ОКИ. Нужни са още 10 000 лв. за да бъде дооборудван. Предвиденият брой деца е 21 - 15 до 3 години и 6 деца от 3 до 12 години.

В район Триадица грижи за деца на общински служители ще се полагат в детски кът в общински недвижим имот в кв. "Иван Вазов" на ул. Бяла Черква 16. Помещението ще бъде адаптирано за почасови грижи. Имотът е застроено дворно място с пространство от 535 кв. м с построена в него жилищна сграда, с прилежащ сутерен и таван. Целият имот е предоставен за стопанисване и управление на района.

Помещението е разположено на втори подпокривен етаж. Там е необходимо да се извършат СМР като освежаване на стените на помещението с латекс, блажно обядисване - три пласта на стълбището, обезопасяване на стълби с метален парапет, полагане на теракот на стълбището. Раходите за ремонта е 3635 лв., които ще се осигурят от район Триадица и не са част от проектното предложение.

Броят на родителите, които са служители в района и ще се възползват от услугата са 13. Предвиденият брой на деца, които ще посещяват детския кът в кв. Иван Вазов е 17 - 9 деца на възраст до 3 години и 8 деца от 3 до 12 години. Общата индикативна стойност на проектното предложение е около 147 010,08 лв. с ДДС.

Проектът предвижда да се наемат 5 детегледачки , които ще се грижат за децата, посещаващи двата детски къта. 3 ще са детегледачките в район Искър и 2 в район Триадица. Брутната заплата е 1750 лв. 8 часов работен ден трядов договор в включени осигуровки за работодател. Тези средства общо са 105 007,20 лв.

Останалата сума от 42 002,88 лв. е за покриване на непреките разходи, които ще се отразят служебно от УО на оперативната програма в бюджета на проектното предложение.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right