В София ще има площад "Вацлав Хавел"

В София ще има площад "Вацлав Хавел"

Снимка: Уикипедия

Комисията по култура и образование одобри доклада на кмета на Средец Трайчо Трайков, вижте и в кои райони ще има нови имена на улици

В София ще има площад "Вацлав Хавел". Докладът с предложението на кмета на район Средец Трайчо Трайков бе единодушно приет на заседание на Постоянната комисия по култура и образование към СОС.

Така малкото площадче, където се събрат ул. Шипка, бул. "Евлоги и Христо Георгиев" и ул. "Проф. Асен Златаров" ше се именува "Вацлав Хавел". След одобрението днес докладът трябва да бъде приет и на заседание на СОС.

Вацлав Хавел е чешки драматург и политик и е сред първите говорители на Харта 77. Той е водеща личност в политическите промени през ноември 1989 г., последен президент на Чехословакия (1989-1992) и първи президент на Чехия (1993-2003). Автор е на около 20 пиеси и значителен брой есета, преведени в чужбина.

"Идеята дойде заедно с представители на Софийски дискусионен форум и търсихме подходящо място. Това пространство - малко площадче, където се събират трите улици е подходящо. Там има хубав градски дух и съответства на образа на Хавел, което той представлява като живот и наследство. София има нужда от това. Споделих идеята предварително и се обадиха хора и организации, които да помогнат с труд и средства, има сериозна подкрепа на идеята", каза Трайков преди общинските съветници да гласуват в комисията.

В столичния район Изгрев ул. №157 става "Инж. Панайот Бончев".

В район Студентски:
Именуване на безименна улица в м. „Витоша – ВЕЦ Симеоново“ с името „Иван Славейков“, безименна улица в м. „Малинова долина“ с името „Атанас Шопов“, безименна улица в м. „Малинова долина“ с името „Георги Маджаров“, безименна улица  м. „Малинова долина“ с името „Тодор Недков“.

В район Триадица, м Кръстова вада две безименни улици получават имената на Йордан вълчев и Стефан Дичев

В район Кремиковци пък ще има Кремиковско шосе и това е улицата, която е пряк път от кв. Челопечене към кв. Кремиковци. Улицата, която води към кв. Сеславци да се нарече Сеславско шосе. "Това са трасета, които водят от отклонението на Ботевградско шосе през кв. Челопечене съответно към Сеславци и Кремиковци", аргументира се кметът на района Лилия Донкова. Улицата пред манастира "Свети Георги Победоносец" получава същото име.

В район Панчарево именуване на безименни улици в с. Герман с името „Шишарка“ и в с. Казичене с името „Отец Атанас“. Имена получават и безименни улици в с. Панчарево, с. Казичене и с. Плана, р-н Панчарево.

В село Подгумер, район Нови Искър се именуват улици "Червен мак", "Горски път", "Хумни дол", Горска ягода", "Горска иглика", "Крайселска" и продължението на ул. "Акация".

Комисията прие и доклада на кмета на район Лозенец Константин Павлов за възстановяване на съществуваща паметна плоча на поета Николай Лилиев на фасадата на сградата на ул. „Николай Лилиев“ №11.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 170 Гласове)
 • На време (13%, 58 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 79 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 115 Гласове)
 • Не мога да преценя (3%, 15 Гласове)
Общо гласували: 437 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

В София: Още две спортни площадки, каране на скейтборд в Северния......

Места за нови две спортни площадки, най-вероятно в по-крайните столични квартали, ще бъдат определени до края на тоз...

Прочети още keyboard_arrow_right