В София: Уседналостта за прием в яслите и градините влиза в сила от септември

влизане в сила

Снимка: Столица.bg

Критерият за уседналост няма да важи за предстоящото голямо класиране през май месец тази година за прием в ясла или детска градина. Той ще влезе в сила през септември. Това обясни зам.-кметът по култура и образование в Столичната община доц. Тодор Чобанов,цитиран от БГНЕС.
 
Първото генерално класиране с този критерии ще бъде през месец май 2021 година”, посочи Чобанов и добави, че това се случва, защото при обсъжданията в комисиите на Столичния общински съвет и по желание на родители е било прието да има гратисен период от 2 години преди уседналостта да влезе в сила. Зам.-кметът каза още, че ще бъдат разкрити по 3 допълнителни места в група в няколко детски градини в София, където средномесечната посещаемост пада под законоустановената.
„Като цяло, независимо от грипния сезон, средната посещаемост много рядко пада под изискуемия по наредба“, заяви Чобанов.
 
Той коментира и появилата се информация за групи в детски градини с по 40 деца.
 
„Родителите имат право, ако децата са по-малки от по-малката група да отидат в по-голямата. Тук става дума за групи с прием отпреди няколко години, когато имаше възможност да бъдат добавени до 10 деца. Конкретният случай, който беше цитиран, беше спекулативно представен, тъй като там имаше 6 деца от по-малките, чиито родители имат право да преместят при по-големите или в сборна група“, уточни той и добави, че категорично иска да опровергае, че този специфичен случай е масов.
 
Зам.-кметът обяви, че през тази година Столичната община има рекордна инвестиционна програма, насочена към разширяването на капацитета на системата на яслите и детските градини.
 
„Ще се работи по 16 обекта, като за 11 от тях средствата са осигурени и сме в изпълнение на дейностите. За 5 обекта ще получим финансиране от държавата, като вече сме изпратили писмо до премиера Бойко Борисов“, уточни Чобанов и добави, че имат 3-годишен гратисен период, през който ще се строи усилено, за да могат да бъдат обхванати и 4-годишните деца, за които предучилищното образование става задължително от догодина.
 
Понастоящем сме обхванали над 90% от четиригодишните, близо 10 000 четиригодишни са в детските градини. Около 800 четиригодишни са в частни детски градини. При набор от 13000 - 13500 деца около 11000 четиригодишни са обхванати от различни детски заведения“, посочи зам.-кметът.
 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще пуснете ли детето/децата си на детска градина?
 • Да, веднага. (33%, 43 Гласове)
 • Да, но когато видя как се спазват мерките. (14%, 18 Гласове)
 • Не, още има Covid-19 (24%, 32 Гласове)
 • Не, имам възможност да работя от вкъщи. (17%, 22 Гласове)
 • Нямам дете/деца (13%, 17 Гласове)
Общо гласували: 132 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Правят ферма между Филиповци и Иваняне на терен без канализация...

Малка ферма за отглеждане на животни ще се построи в местността Садината. Така в полето между столичния Филиповци и с. И...

Прочети още keyboard_arrow_right