В средата на 2021 г. може да започне изграждането на канализация в София за 140 млн. лв.

В средата на 2021 г. може да започне изграждането на канализация в София з

Снимка: Столица.bg

Изграждането на канализация в райони на София където няма, каквито са Драгалевци и Симеоново, район Нови Искър и др., може да започне през 2021 г. В средата на следващата година година стартира подготовката за реализирането на проекта за обновяване и изграждане на ВиК инфраструктура в Столична община. 

Това стана ясно днес , след като СОС прие доклада за Подготовка за кандидатстване на Столична община с проект за водоснабдяване и канализация за агломерации с над 10 000 еквивалентни жители (е. ж.) на територията на Столична община за получаване на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма "Околна среда".

За трите агломерации с над 10 000 е. ж. София град, Банкя и Нови Искър са направени инвестиционни проекти в идейна фаза. По изготвянето на Регионално прединвестиционно проучване (РПИП) е получена подкрепата и одобрение от техническата помощ на ЕК - JASPERS.

Предстои одобрение от УО на ОПОС до 3 месеца. А Столична община вече е започнала подготовка на тръжните процедури по проектите за 140 млн. лв. В Регионалното прединвестиционно проучване са разработени само обекти с разделна канализация, за да бъдат по-бързо одобрени. Така финансирането няма да бъде 400 млн. лв., и 140 млн. лв.

Очаквата финнасова помощ от над 400 млн. лв. е намалена, тъй като преди 3 месеца е променено изискването за разделна канализация, а в по-голямата част в София тя е смесена. На 24 януари т. г. по изпратеното инвестиционно намерение са получени коментари от JASPERS и за първи път се препоръчва изграждане на разделна канализация на територията на Столична община.

Първоначално Столична община ще получи 140 млн. лв. за водоснабдяване и канализация, тъй като след новите изисквания са променени проекти за райони, където е възможно канализацията да е разделна.

Намерението на Столична община е да се обявява отделна обществена поръчка за всеки обект отделно. Проектът обхваща крайградската зона Симеоново - Драгалевци, защото там от много години има сериозен проблем с липсата на канализация и подземна инфраструктура. Ще се работи и в Бенковски, Кръстова вада, Обеля, Банкя и Нови Искър.

Столичните Драгалевци, Обеля и Бенковски ще имат канализация по "Околна среда"

"Общата стойност на всички разработени проекти на територията на Столична община, за пълно съответствие с изискванията на Европа, в трите агломерации с над 10 000 е. ж. - София град, Банкя и Нови Искър, е над 1,3 млрд. лв. Заради високата стойност на предложената инвестиция е въведен двуетапен подход от изпълнителя на РПИП. Етап 1 е с индикативна стойност 356 112 653, 74 лв. без ЗЗД. А Етап 2 е с индикативна стойност 951 045 448, 82 лв. без ДДС. Вариантите за финансиране на I и II етап са по Оперативна програма "Околона среда" 2014 - 2020 и "Околна среда" 2021 - 2027, ПУДОС, Бизнес плана на Софийска вода АД, Плана за възстановяване и устойчивост на Република България и бюджет на Столична община", се посочва в доклада.

Както е известно кварталите в район Витоша по Витошката яка, район Панчаево, район Връбница, район Нови Искър, Сердика и други няма канализация и е сериозен проблемът с водната инфраструктура. Повече от 5 години се чака ремонт и изграждане на канализация и обновяване на водоснабдяването в някои райони на Столична община.

Водни проекти за близо 1,3 млрд. лв ще бъдат реализирани в София

Разработването на РПИП е, за да се определят приоритетните инвестиции във ВиК инфраструктурата, за да отговоря столицата ни европейските изисквания - Директивата на ЕС за питейното водоснабдяване и отвеждане и пречистване на отпадъчните води.

Анализирана е съществуващата ВиК инфраструктура на Столична община, а целта е да се подобри на качеството като се прилагат европейски директиви за водоснабдяването и отпадъчните води.

Според направеното прединвестицонно проучване са определени 38 агломерации в Столична община. Три от тях са с над 10 000 е. ж. и 21 са под 2000 е. ж. (еквивалентни жители) Проекти за прединвестиционно проучване в част канализация са изготвени за всички агломерации с над 2000 е. ж., защото са констатирани несъответствия с емропейските директиви. За тези агломерации с над 50 е. ж. има ПИП по част водоснабдяване.

Едно от изисквания на ОПОС е РПИП-ът да има одобрение от иницативата JASPERS на ЕК, за да кандидатства Столична община за финансиране. Инвестиционното намерение заедно с анализа на данни за съществуващата ситуация, прединвестиционните проучвания, формуляра за кандидатстване и анализа разходи-приходи са изпратени за съгласуване на JASPERS.

Проектът може да започне да се реализира още в средата на 2021 година. От Столична община вече се работи по подготовката на тръжните процедури, за да не се губи време при подписване на договора с ОПОС. Строителството няма да започне веднага, тъй като има работна фаза, а очакванията са първите елементи да се изградят в края на 2021 г., а основните строително-монтажни работи през 2022 г.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right