ВАП назначи проверки за опасната сграда на "Опълченска" и "Враня"

Административната прокуратура се самосезира за опасната сграда на "Опълченс

Снимка: Върховна административна прокуратура

Има образувана преписка от Върховната административна прокуратура (ВАП) след сигнали в пресата за опасна сграда на улиците "Опълченска и "Враня". Сградата, на метри от центъра на града, е останала недостроена повече от две десетилетия. Тя се обитава по начин, създаващ опасност от пожар и други инциденти. Днес, 7 юни, заместникът на главния прокурор при ВАП Десислава Пиронева се срещна с граждани, живеещи в опасна близост до сградата. 
 
Столичани настояват за събаряне на опасна сграда до Центъра на София

Ето и повече за проверките на опасната сграда от ВАП:
При първоначалната проверка на ВАП се отчете, че със Закона за устройство на територията се възлага на кмета на Столична община (СО) да издава заповед за премахване на строежи, които поради естествено износване или други обстоятелства са станали опасни за здравето и живота на гражданите, негодни са за използване, застрашени са от самосрутване, създават условия за възникване на пожар или са вредни в санитарно-хигиенно отношение и не могат да се поправят или заздравят.
Освен това от ВАП се съобразява, че с оглед времето на изграждане на обекта се налага преценка и относно загубване на правното действие на разрешението за строеж. При такава хипотеза началникът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) или съответният кмет следва да вземе решението на премахване на строежа според категорията му.
На тези основания ВАП ангажира началника на ДНСК и кмета на СО с оглед реализиране на правомощията за проверка по Закона за устройство на територията (ЗУТ) и предприемане на последващи мерки според правомощията им.
За резултата от действията на компетентните органи ВАП следва да бъде уведомена в кратък срок. 
 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

След 3 часа СОС одобри 4,4 млн. лв. за възстановяването на банята......

Ако сега не влязат архитекти, след време в банята в Овча купел  ще влязат археолози. Това предупреди районният кмет...

Прочети още keyboard_arrow_right