Въвеждат гласово оповестяване по още линии от столичния автотранспорт

photo_library
 • -

  Снимка: СОС

 • -

  Снимка: СОС

 • -

  Снимка: СОС

Председателят на комисията по транспорт в СОС Карлос Контрера и заместник-кметът по транспорт Дончо Барбалов представиха днес  модернизираната система за пътническа информация за автобусите BMC Procity на Столичен автотранспорт в гараж "Земляне", съобщават от Столичния общински съвет.

Проектът е за серийно оборудване на автобусния транспорт с интегрирана бордова информационна система, отговаряща на стандартите за качествена и адаптивна пътническа информация, достъпна за хора със специални сетивни потребности. Системата е базирана на техническо решение, което осигурява унификация с използваните в други превозни средства от авто и електротранспорта системи, както и с независима от други системи и подсистеми работа. Оборудваният автобус е един от общо 60 от този модел, които ще получат тази система.

Модернизацията позволява незабавно внедряване и постигане на стандартите и изискванията за достъпност на информацията, които са в основните приоритети на общинските власти. Автобусът разполага с външни електронни табели, вътрешно LED табло и напълно независимо гласово оповестяване, което дава възможности за допълнителна информация към пътниците по различни поводи, освен информацията за спирките. Той ще се движи основно по линиите 64, 109 и 110, но и ще се включи в редовния график на гараж "Земляне", който обслужва предимно Южните райони на София.

Инициативата е продължение на оборудването на автобусите по линия 280 със системи за гласово оповестяване и визуална информация за удобство на пътниците. Следващите стъпки, които се планират са поетапното оборудване на всички автобуси от представения модел (60 на брой), както и внедряване на новата система и по линия 204 - една от силно натоварените градски автобусни линии.

"Достъпната пътническа информация е изключително полезна за гражданите, особено за хората с увреждания на слуха и зрението, за да се ориентират при ползване на обществен транспорт.", коментира председателят на ресорната комисия Карлос Контрера.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Борис Бонев: Билетчето в София няма да се вдига...

Билетчето за градския транспорт в София няма да поскъпне, а парите за заплатите на служителите са осигурени. Това заяви ...

Прочети още keyboard_arrow_right