Възстановиха чешмата в градината "Кристал"

чешмата

Снимка: Фейсбук

Една от емблематичните чешми на София-тази в градината "Кристал", е възстановена и отново е на старото си място. Работата по творбата бе поверена на „Марковстудио“, съобщи в социалната мрежа заместник-кметът на София Дончо Барбалов. 
 
Коритата на чешмата са направени от витошки гранит, обясниха специалистите, които работиха по реставрацията ѝ. Фигурата на момченцето, която беше открадната, е възстановена по снимки и модел, даден от семейството на автора.
 
Работилницата за скулптура „Марковстудио“ и нейният основател Марин Марков са известни с работата си със световноизвестни имена в съвременната скулптура като Пол Маккарти и Ричард Джексън, и с реставрацията на забележителните ни паметници “Лъвов мост”, “Цар освободител”, “Шипка”. Фигурата на Алеко Константинов, която радва столичани на бул. „Витоша“ също е изработена от „Марковстудио“.
 
Според запазените в Музея за история на София хроники, чешмата в градината срещу Военния клуб е направена в периода 1925 – 1935 г. Васил Зидаров е автор на скулптурната украса отгоре, която е голо дете с кратунка. Над коритата има метален пръстен, украсен с декоративни изображения на плуващи риби. Между рибките се намират и четири патенца, от чиито човки се пие вода.
 
Сърничките в същата градинка отново са дело на Васил Зидаров. Градината е обособена през 1925 г., а най-ранната намерена снимка на чешмата е от 1935 г.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

СОС отложи промените в "синята" и "зелена" зони в София...

Разглеждането на доклада  за разширяване на зоните за платено паркиране в София бе отложено на заседанието на днешн...

Прочети още keyboard_arrow_right