Възстановяват къпалнята "Мария Луиза" с хотелска част за 50 млн. лв.

Борисова градина, къпалня Мария Луиза и Колодрума

Снимка: Google.com

ПУП-ът на Борисовата градина ще реши ли неясната съдба на колодрума

Къпалнята Мария Луиза ще бъде възстановена и в нея ще има хотелски комплекс. Това предвижда проект на собствениците на Парк мария Луиза. За намеренията си те споделиха пред Столица.bg. Проектът отдавна съществува. Разговаряли сме и с главния архитект Здравко Здравков и сме дали проекта и на другия собственик Софийски имоти, обясни пред Столица.bg управителят на "Парк Мария Луиза" Николай Проданов.

Дружеството държи 52% от собствеността на къпалнята, а другите 42% са на общинското Софийски имоти. От там отказаха да коментират намеренията за "Мария Луиза" в Борисовата градина и уточниха, че нямат участие в управлението на дружеството.

Ще инвестираме във възстановяването на обекта, когато имаме подкрепа и разбиране от Столична община, заяви Проданов и призна, че според проекта инвестициите са около 50 - 60 млн. лв. Той обаче не уточни дали сами ще инвестират в реконструкцията на плувния комплекс или очакват пари и от общинското дружество.

Знаете ли, че този басейн е ремонтиран основно за домакинството на София на Европейското първенство по плуване през 1985 г. Но тогава не са го ползвали, защото размерите на 50-метровия басейн не са отговаряли на изискванията. Още от взимането на обекта от нас, през 2005 г. искаме в него да има и хотелски комплекс, коментира управителят на "Парк Мария Луиза".

Вече е готов проектът за ПУП на Борисовата градина и са насрочени обществените обсъждания. Борисовата градина попада в три района на столицата - Средец, Лозенец и Изгрев. Къпалнята е в Средец, но до момента в районната община не е подавано инвестиционно намерение за ремонт, строителство или възстановяване , показа порверка на Столица.bg.

Тази година комплексът "Мария Луиза" навършва 80 години. Тя е открита през 1939 г. с името "Република" и е първата къпалня в Столична община. През 2002 г. общинското дружество Софийски имоти, управлявано от Тошко Добрев апортира общинския имот в съдружие с представители на ВИС 2. Така уникалното съоръжение бе подарено без в общината да влезе и стотинка.

Освен на къпалнята неясна е съдбата и на още едно уникално спортно съоръжение в Борисовата градина - Колодрума. Той е собственост на НСБ - търговско дружество с принципал ММС. Спортната база е в окаяно състояние и не функционира. И тъй като Българският колоездачен съюз е обявен във фалит колодрумът е неизползваем. Колоездачният съюз дължи много пари от наеми на НСБ. 

Ще направим нашите възражения и предложения по ПУП-а и ще отстояваме за запазване на самостоятелността на нашите обекти - спортните съоръжения. Ако за колодрума има разумни инвестиционни предложение сме готови да ги обсъдим, каза пред Столица.bg директорът на НСБ Пламен Манолов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
 • Да, ще избере (18%, 20 Гласове)
 • Няма да избере (27%, 30 Гласове)
 • Да, на ротационен принцип (12%, 13 Гласове)
 • Ще има нови избори (33%, 37 Гласове)
 • Ще почакаме до пролетта (12%, 13 Гласове)
Общо гласували: 113 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветници с кампания за безопасност на движението в общи......

Информационна кампания за безопасност за движението за учениците от 8-и до 12-ти клас ще бъде проведена във всички общин...

Прочети още keyboard_arrow_right