Възстановяват къщата на Райна Княгиня в София

Възстановяват къщата на Райна Княгиня в София

Снимка: Столица.bg

402 000 лв. ще отпусне Общинският приватизационен фонд

Комисията по финанси към СОС разгледа и даде положително становище за предложението за отпускане на над 400 хиляди лева от Общинския приватизационен фонд за възстановяване на емблематичната къща на Райна Княгиня в София.

След спасяването на къщата на поета Пейо Яворов, общината ще запази още една сграда с историческа стойност. За ремонта на къщата, на улица „Софроний Врачански“ 119, бяха предвидени пари още миналата година от дарител, който обаче не успя да предостави сумата заради пандемията от Covid-19.

Къщата, в която Райна Княгиня е живяла, докато е била акушерка в София е обявена за паметник на културата от местно значение. Към момента за възстановяване на сградата има одобрени проекти, както и разрешение от Министерството на културата и НИНКН за извършване на строително-ремонтни дейности.

„Финансирането на реставрацията на къщата, в която е живяла Райна Княгиня е изпълнен ангажимент от кмета Фандъкова“, коментира председателят на СУСОПФ и зам.-председател на комисията по финанси Стефан Марков.

Докладът ще бъде гласуван на предстоящото заседание на общинския съвет в чет.въртък

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Георги Георгиев: Ремонтът на тротоари в София продължава и в почи......

Работата по обновяването на тротоарите в цяла София не спира и през събота и неделя, съобщи във фейсбук председателят ...

Прочети още keyboard_arrow_right