Вероятно: След 2-годишна сага Западен парк ще е готов през юли 2021 г.

Вероятно: След 2-годишна сага Западен парк ще е готов през юли 2021 г.

Снимка: Столица.bg, Зорница Митин

Доклад за обновяването на парка предизвика бурни спорове в първата онлайн сесия на СОС

Започнатият пред две години ремонт на Западен парк най-вероятно ще приключи през юли 2021 г. Цялостното обновяване на един от големите  паркове в София предизвика страстна дискусия, по точка 6 от дневния ред, на първата онлайн сесия на СОС.

Повече от час продължиха споровете и призиви да не се приема докладът на зам.-кмета по екология на Столична община Йоана Христова. Въпреки всичко докладът за "Удължаване на срока на Запис на заповед в полза на МРРБ с издател Столична община, за проект: Възстановяване на Западен парк – представителна част, гр. София – BG16 RFOP001-1.001-0003-C03 между Столична община и МРРБ; Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Изпълнение на Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020“.", беше приет.

До 10 дни ще е готов новият проект за Западен парк

Общинските съветници изразиха недоволството си от това, че документът бил само от 2 страници, несъстоятелни мотиви и това било обида към столичани. За пореден път общинските съветници повториха и потретиха цялата одисея около ремонта на Западен парк, който в момента е замразен.

Независимият общински съветник Борис Бонев поиска оставката на Йоана Христова заради ремонта. Спирането на строителните дейности е заради настъпване на изменение на одобрения инвестиционен порект, смяна на проектанския екип и неблагоприятни атмосферни условия е посочила Йоана Христова като мотиви в доклада.

"Това са обидни аргументи за столичани. През февруари 2019 са признати на изпълнителя 134 дни неработни заради лошо време. Това са  4 - 5 месеца от общо 7. Не си спомням да е изригвал вулкан или да е имало земетресение. "Промените в проекта" е несъстоятелен аргумент, защото той е направен през 2016 г., а строителството започва през 2018 г. и трябваше да завърши за година - през 2019 г. А сега Западен парк ще е завършен евентуално през 2021 г.", каза общинският съетник Иван Таков.

В крайна сметка докладът бе приет. В момента е направен нов проект от "Софпроект", след като първият поректански екип се е отказал от авторския надзор. 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (38%, 117 Гласове)
 • На време (16%, 48 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (17%, 52 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (25%, 77 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 11 Гласове)
Общо гласували: 305 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Общински съветник мина гратис с електронна карта за градския тран......

Общинският съветник  и зам.-председател на СОС арх. Борислав Игнатов тества неуспешно ползването на електронна карт...

Прочети още keyboard_arrow_right