Вицепремиер за проекта за завод за RDF в София: Той е нереализируем и е невъзможно да се случи

Вицепремиер за проекта за завод за RDF в София: Той е нереализируем и е нев

Снимка: Фейсбук

Основният риск за загуба на средства по оперативните програми от изминалия програмен период 2014 – 2021 г. отдавна е свързан с проекта на Столична община за изграждането на инсинератор за оползотворяване на RDF гориво. Това написа във фейсбук Атанас Пекатов, вицепремиер в служебния кабинет на Гълъб Донев.

"След дългогодишно забавяне и стигайки до фаза, при която има практическа невъзможност проектът да се реализира, Столична община трябваше отдавна да е освободила европейското финансиране, а не буквално да държи средствата като заложник на свои проекти до практически последния възможен момент.

От 4 години Столична община има сключен договор с оперативната програма "Околна среда" (ОПОС) за финансиране на инсталацията за парно от отпадъци, като за проекта тогава са отделени 177 млн. лева европейски средства. За съжаление, заради редица проблеми и неуредици в процедурите, 4 години по-късно, проектът все още дори не е стартирал. Отдавна стана ясно, че той е нереализируем и е невъзможно да се случи.

София ще разшири капацитета за разделно събиране на отпадъци и ще изгради жп връзка за транспорт на РДФ-горивото от завода за отпадъци

Тъй като МОСВ нямаше как едностранно да прекрати договора, тези средства трябваше да бъдат държани в резерв до днес, когато екипът на г-жа Йорданка Фандъкова в крайна сметка реши да приеме реалността - няколко седмици преди изтичането на давността на решението на ЕК за одобрението на проекта (1 април 2023 г.), когато това щеше да се случи така или иначе. Това е казус, който отдавна тежи върху програма „Околна среда“, като аз съм запознат с него още от 2021 година, и знам, че са правени редица опити да бъде решен.

Общински съветник: Заводът за горене на боклуци в София катастрофира

В крайна сметка, макар всички да знаем от месеци каква е реалността, Столична община така и не пожела по-рано да се откаже от тези средства, за да може страната ни да ги използва за по-смислени и реалистични проекти. Сега ще се наложи спешно Министерство на околна среда и водите и Управляващият орган на ОПОС да предприемат всички възможни действия, за да адресират и минимизират риска от загуба, произтичащ от прекратяването на проекта на този късен етап. Допълнително затруднение ще произтече от необходимостта за изменение на програмата, буквално в последния момент, което ще засегне някои от основните й индикатори, като същевременно в спешен порядък ще се наложи да се търсят други инвестиции, с които да се спасят средствата", коментира Пеканов.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София на балотажа в неделя?
 • Васил Терзиев (42%, 188 Гласове)
 • Ваня Григорова (36%, 161 Гласове)
 • Не подкрепям никого (13%, 56 Гласове)
 • Ще отида за гъби (9%, 38 Гласове)
Общо гласували: 443 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Бойко Димитров: Да се намери по-широко съгласие в СОС за приорите......

Широко съгласие да се намери в СОС, което да гарантира, че ще започне функционирането на местния софийски парламент и ще...

Прочети още keyboard_arrow_right