Визия за София: 96% от столичани имат детско заведение на 12 минути пеша

 • Изследване на Визия за София

  Снимка: Визия за София

Общинската инициатива Визия за София представи резултати от последните си проучвания в София за развитието на града. 96% от столичани имат детско заведение на 12 минути път пеша. Това сочат данните от анализите. Според тях голям процент от живущите в кварталите на София имат пешеходен достъп до детски заведения, училища и спирки на градския транспорт на по-малко от 400 метра от дома си.

В рамките на същия периметър от 400 метра 67.9% имат детска градина, 49.7% - училище и 89.4% - спирка. За запазване и подобряване на тези резултати е необходим фокус върху осигуряването на пешеходна инфраструктура в кварталите със засилено жилищно строителство. На не по-далеч от 1200 м до обект от същия тип живеят 31 469 или 2.8% и едва 12 324 или 1.1% са по-далеч от 1200 м.

По отношение на пешеходната достъпност до училища 560 445 души или 49.7% живеят на 400 метра, а други 483 367 или 42.9% - на 800 метра от училище. Общият процент от 92.6% показва добро пространствено разпределение на учебните заведения спрямо жителите в града. На по-малко от 1200 м живеят още 72 635 (6.4%) и едва 11 309 (1.0%) са на пешеходно разстояние по-дълго от 1200 м.

Едно от оправданията за засиления трафик сутрин и вечер в столицата е, че родителите си карат и прибират децата от училище. Във връзка с това продължава детайлното проучване на придвижванията до училищата и подобряване на достъпа до тях. Целта е да се избегне генерирането на допълнително количество трафик в пиковите часове на деня.

УЧИЛИЩА

Началните и основни училища са общо 79 на брой в рамките на град София, като от тях 3 са начални и 76 основни. Те са концентрирани основно в центъра и прилежащите квартали. В отделни части от жилищни райони като “Люлин”, “Младост”, “Овча купел”, както и в жилищните комплекси “Западен парк” и “Гео Милев” началните и основните училища са на пешеходно разстояние от над 1200 м.

Имайки в предвид, обаче, че в тях има средни училища СУ-та, които приемат и ученици от първи клас, то разположението на сградите за началните класове е сравнително балансирано. Въпреки ниския процент (1.0%) на граждани, които имат училище на разстояние по-дълго от 1200 м. е необходимо да се продължи с активната политика за подобряване на пешеходната достъпност до училищата.

СПИРКИ НА ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ

Спирките на градския транспорт са сред обектите, които привличат най-засилен пешеходен трафик от и до тях. Изследването анализира пространственото разпределение на спирки спрямо демографско покритие в определени райони. Без временните и закритите, общият брой на спирки в София е 1893 според данните, предоставени от ЦГМ с актуалност към 25.10.2018 г. От анализа става ясно, че 1 008 131 (89.4%) души живеят до 400 м от спирка, а още 115 938 (10.3%) обитават сгради на 800 м от спирка. Това значи, че общо 99.7% от жителите имат спирка на градски транспорт не по-далеч от 12 минути пеша от дома си.

Освен пешеходната достъпност има и други фактори, които оказват влияние за ползването на транспорта като честотата на преминаване, скоростта на придвижване, състоянието на превозните средства, връзките между отделните линии, видовете транспорт и др. Затова е разгледана и обслужеността на територията на града по брой линии на транспорта.

За районите с висока концентрация на население като “Младост”, “Люлин”, “Надежда”, “Красно село” и ж.к. “Дружба” е видно, че освен периферно, те са добре обслужени откъм брой спирки и линии и вътрешно за територията на районите. Поради тенденцията за пространствено развитие през последните години в отделни части от райони като “Триадица”, “Лозенец” и “Студентски”, съществува необходимост от подобряване на транспортното им обслужване.

Анализът на връзките между подземния и наземния публичен транспорт показва, че повечето метростанции имат удобна връзка с доста спирки на други видове градски транспорт, през които преминават голям брой линии - “Лъвов мост”, “Стадион Васил Левски”, “Сердика”, “Младост I”, “Витоша”, “Опълченска” и др. За някои метростанции като “Жолио Кюри”, “Ломско шосе” и “Джеймс Баучер” има по няколко спирки, обслужвани от 1 или 2 линии, на по-малко от 400 м разстояние. Метростанциите “Мусагеница” и “Младост III” имат най-близки спирки на наземен транспорт извън 6-минутния периметър (400 м), но са на разстояния под 800 м.

ПАРКОВЕ

Изследването анализира и пешеходната достъпност до парковете в София с площ по-голяма от 3 ха, разглеждайки пешеходни изохрони с размери 400, 800, 1200 и 2000 м, като последното по-голямо разстояние е включено с презумпцията, че когато хората отиват на разходка в парка, са склонни да изминават по-големи разстояния пеша. Маркирани са официалните входове на парковете с наличие на настилки и нерегламентирани входове без настилка, създадени от хората.

Анализите показват, че парковете са сравнително равномерно разпределени на територията на града. В някои от панелните жилищни комплекси липсват такива, но при тях фокусът може да се насочи към локалните градини и пространствата между сградите. В ж.к. Люлин и ж.к. Младост, обособяването на нови входове съответно към Западен парк и Въртопо е достатъчно начало за осигуряване на достъп до зелени площи преди да се мисли за създаване на нови.

Резултатите за цялата мрежа (радиус n) отчитат няколко основни оси, повечето от които съвсем естествено са в централните градски части, ул. “Граф Игнатиев”, “Борисовата градина” и връзките към големите квартали. Ясно се вижда значимостта на бул. “Тодор Каблешков” и ул. “Филип Кутев” за връзка Изток - Запад в структурата на южните периферии. Забелязва се и очертаването на основните пешеходни отсечки и добре свързани отсечки на локално ниво в различните квартали. На локално ниво (радиус 800м.) получените резултати за отделните отсечки на мрежата чрез метричния подход придобиват доста хомогенни стойности в целия град и показват вероятните пешеходни маршрути на квартално ниво.

Редактор: Александра Никова

Времето в София

Въздухът в София

Този месец Ви питаме

Трябва ли да бъдат повишени заплатите на служителите в столичния градски транспорт?
 • Да. Заслужават по-високи заплати. (58%, 66 Гласове)
 • Не. И сега получават по-високи заплати от здравните работници и учителите. (27%, 30 Гласове)
 • Не. Преди избори винаги искат увеличение (3%, 3 Гласове)
 • Да. Имат много извънреден труд (12%, 14 Гласове)
Общо гласували: 113 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Люлин. Телефонно обаждане през нощта:
- Абе, вие нормални ли сте!? Ако не намалите или спрете музиката, ще извикам полиция!
- Ако не ви харесва, отидете да живеете в Обеля.
- Аз се обаждам от Обеля.

Коментари

Реклама

Последни

comment 0
visibility 693
вода

Центъра, „Красно село“ и „Витоша“ цял ден ще са без вода

По-продължително спиране на водоснабдяването в някои столични райони на 22 март, петък, ще бъде причинено от планови ремонти по водопроводната мрежа в София. Заради подмяна на спирателен кран на бул.“Патриарх Евтимий“ Център, от 09:00 до 21:00 ч. ще спре впдата на живеещите в района на: бул. „Патриарх Евтимий“, бул.„Витоша“, пл. „Атанас Буров“, ул. „Княз Александър I“, ул. „Генерал Гурко“, ул. „Дякон Игнатий“ ул. „Граф Игнатиев“ Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъде доставена вода с водоноска на ул. „Христо Белчев“ ъгъла с ул. „Неофит Рилски“. Заради изграждане на ново сградно водопроводно отклонение на ул. „Корал“ жк. „Христо Смирненски“, от 09:30 до 18:30 ч. ще спре водата на живеещите в района на: бл. 3, бл. 4, бл. 1Б, ул. „Роглец“ № 17, ул. „Гео Милев“ от ул. „Слатинска река“ до ул. „Кривина“ ул. Кривина. Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще бъд осигурена вода с водоноска пред бл. 2А. Заради изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на ул. „Св. Георги Софийски“ Център район „Красно село“ от 09:00  до 19:00 ч. ще спре водата на живеещите в района на: ул. "Константин Иречек" от ул. „Даскал Манол“ до ул. „Яков Крайков“ – четни номера ул. „Виктор Григорович“ №1   Ако ремонтните дейности продължат повече от 12 часа, ще се осигури вода с водоноски на ул. „Константин Иречек“ ъгъла с ул. „Абоба“. Заради изграждане на ново сградно водопроводно отклонение на ул. „Пиротска“ Център, от 10:00 до 18:00 ч. ще бъде спряна водата на живеещите в района на ул. „Пиротска“ от ул. „Антим I“ до ул. „Странджа“. Заради извършване на строително-монтажни работи на ул.“Чавдар Мутафов“ кв. „Витоша“, от 09:00 до 21:00 ч. ще бъде прекъснато водоснабдяването на живеещите в района на: ул. „Чавдар Мутафов“ от ул. „Екатерина Ненчева“ до  бул. „Симеоновско шосе“, ул. „Тодор Чипев“, ул. „Лиляна Паница“ ул. „Тодор Кохужаров“ от  ул. „Чавдар Мутафов“  до  бул. „Симеоновско шосе“. Прочети още...

comment 0
visibility 99
КАТ София

Пак проблеми със софтуера на КАТ София

КАТ София отново ще има проблеми с регистрацията на автомобили. Временно ще бъдат затруднени дейностите fт 7:30 до 9:00 часа. Утре ще се извърши обновяване на софтуерен компонент и затова ще бъде затруднена работата на Пътна полиция, предупреждават от МВР. Във връзка с обновяване на версия на софтуерен компонент на „Система за планиране, разпределение и контрол на регистрационни табели и ценни образци“, с която работят звената „Пътна полиция”, утре, 22 март т. г. Ще бъде затруднена работата  и на „Регистрация и отчет на ППС и собствениците им“  при секторите „Пътна полиция” в страната. Няма да има проблеми и километрични опашки при подаване на заявления за издаване на свидетелства за управление на МПС и получаване на готови такива, както и за връчване и плащане на наказания по ЗДвП.  Дейностите по регистрация ще бъдат възобновени в максимално бърз срок, уверяват експертите.  Пътна полиция поднася извинения  на гражданите за евентуално причинени неудобства.     Прочети още...

comment 0
visibility 125
Медицински сестри протестират

ГИТ: Няма входиран анекс за по-високи заплати на медицински сестри в градини и ясли в София

В Инспекцията по труда няма входиран анекс към Колективния трудов договор за повишение на заплатите на медицински сестри в детските градини и ясли в Столична община. Това заявиха пред Столица.bg от ГИТ. Трудовите възнаграждения на медицинските работници дса повишени с 10% от 1 март т. г. Това казаха вчера от Столична община. Споразумението е подписано след разговори на кмета Йорданка Фандъкова и синдикатите. Според процедурата анексът е трябвало да бъде вкаран в ГИТ София от синдикатите. В Инспекцията по труда не е внасян за регистрация анекс към КТД за увеличение на заплатите на медицинските сестри в столичните ясли и детски градини, заявиха от централата на ГИТ. От инспекцията обясниха, че влизането в сила на анекса по никакъв начин не е обвързано с датата на вписването му в Регистъра на Колективните трудови договори. Всеки КТД или анекс към него влиза в сила от датата, която е договорена. Според информация на Столица.bg споразумението не е подписано от един от синдикатите и затова не е внесено в ГИТ. Площад "Света Неделя" пък е блокиран и движението е спряно в момента. Там пред здравното министерство протестират медицински сестри. те искат по-високи заплати, най-малко две минимални. Министър Кирил Ананиев обеща да има нова методика за изчисляване, но анализи показвали, че във всяко лечебно заведение трудовите възнаграждения се определяли по различен начин. "Искаме нощния труд да се заплаща адекватно", заяви медицинска сестра пред Нова телевизия. Прочети още...

Реклама

Виж също

close

Стилни боларди може да сменят "перките на акули" по "Графа"...

Красиви, стилни и безопасни чугунени боларди (ограничители) най-вероятно ще сменят „перките на акули“ по сто...

Прочети още keyboard_arrow_right