Японци със сериозен интерес за възстановяването на Централна баня в София

Японци със сериозен интерес за възстановяването на Централна баня в София

Снимка: Фейсбук

Софияплан организира онлайн представянето на концепциите на трите екипа за бъдещето на емблематичната сграда

Най-рано през пролетта на 2021 г. ще има конкретика за бъдещето на емблечатичната сграда на Централна баня в София. Тогава се очаква и докладът на Софияплан да бъде внесен от главния архитект на София в СОС. Това стана ясно след онлайн представянето на избраните три концепции за възстановяване и развитие на Централна баня.

Софияплан се справи перфектно със задачата си да организира и проведе конкурса за избор на концепция за бъдещето на Централна баня. Последователно от началото на 2020 г. до днес проведе всички етапи на процедурата по избор на концепция. От общинското дружество изработика заданието, поставиха условията, организираха конкурса - отворена покана, а днес се проведе и онлайн представянето на концепциите на избраните три кандидата -  “Софийски терми”, „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и „Историческа баня”.

Презентациите вече са на сайта на Софияплан и могат да бъдат разгледани в детайли. До края на декември граждани, експерти и организации могат да дават мнения и предложения по трите концепции. На базата на тях екипът на Софияплан, воден от арх. Любо Георгиев ще се направи доклад, който също ще мине през обществено обсъждане преди да влезе в СОС.

Концепциите за развитие на северното и източно крило на Централната баня, като предложението е в сградата да има съвременен СПА център в  неизползваната част от сградата, който да функционира в синхрон с основното предназначение - баня и с музей.

Впечатляваща бе презентацията на  “Софийски терми”, която включваше и доста интересен бизнес-план, включително с посочени източници на финансиране, управление и развитие на Централна баня. Спорет тяхната концепция утвърденият експлоатационен дебит е 20 литра в секунда, а възможният е 22.40 литра в секунда. Необходимият ресурс от 6 до 23 часа е 19 литра.

Според концепцията инвестицията е 21 млн. лв. за укрепване, реставрация и специфични дейности. Акцент  има и върху инсталациите и СПА центъра с предварителна подготовка от 2,2 млн. лв. Печалбата за първата година ще е 1,5 млн. след платени данъци. Предвижда се задния двор, пространството между Централна баня и сградата на НАГ да бъде за деца с градинка и фонтани.

Представянето на концепцията на „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” бе директна оферта към Столична община и софиянци. "Желаете ли да се сдружим с Япония и да направим един очарователен град", попита японският представител на сдружението, разработило концепцията.

И предлагат финансиране с японски фондове, включително частни, японски офис за архитектурен дизайн, японска строителна фирма и японска оперативна фирма за поддръжка и управление. Българска остава собствеността на Столична община, а потребителите българи и чужденци.

"София няма идентичност. Чудехме се какво да правим. В София има много минерални извори, а минералната баня може да бъде идентичността на града. Култура, история и природа ги има в изобилие в града. Те могат да се слеят в едно чрез минералната вода. И така да се роди една градска идентичност. Ядрото на това е Централна минерална баня. В сърцето на града да има толкова голяма баня с извор на на минерлана вода от римско време, няма такъв град в света", каза японецът впечатлен от природните дадености на София.

В презентацията на „Историческа баня” се посочва, че проф. Павел Пенчев е разработил анализ за ползване на водата за следващите 20 години. И състоянието на помпената станция е добро, но втунела до каптажа тръбите са с нарушена обшивка и трябва инвестиция, за да се осигурят водните обеми. Дебитът на водата е средно 12,8 литра в секунда, идваща от каптажа. Възможно е обаче да се ползват и по-големи обеми вода при пиково потребление.

"Първият етап са инвестиции за реставрация - 8,76 млн. лв., а за втория - 4,32 млн. лв. Това са сумите само за реставрация и реновация, а оборудването ще е допълнително", конкретизираха от "Историческа баня". Според тяхната концепция капацитетът на банята ще е за 176 души на басейните и 132 в СПА отделенията. Изчисляват 30 лв. средна приходност от клиент при 30% натоварване за басейните и 70 лв. приход и 20% натоварване за СПА, а това осигурявало инвестицията да се изплати за 6 години.

И  трите концепции са съвременна интерпретация на автентичните функции на северното и източно крило на Банята. Целта е да бъде създаден модерен СПА център с богато разнообразие от термални услуги, който да се превърне в притегателно място за жителите и гостите на София.

Акцентът е върху необходимостта от отваряне на сградата към околното пространство, както и от преосмисляне на средата чрез оформяне на нови пешеходни маршрути и атрактивни обществени пространства. Ключови акценти в разработките са по-добрата социализация и интеграция на археологическото наследство и минералната вода в зоната около Централната баня. 

„Анализът на екипите е много задълбочен и дава реална посока за трансформацията на Централната баня. Посоката е ясна – връщане на минералната вода в сградата и създаване на термален център. Намирам потенциал и в трите концепции и съм респектиран от работа на екипите. Всички те са обхванали в анализите си и прилежащите пространства, което е много важно. Банята не функционира сама за себе си, а е част от историческия контекст. Бизнес моделът, който представят и трите екипа може да бъде реализиран, тъй като анализите им показват, че дебитът на минералната вода е достатъчен за всички спа процедури и допълнителни изисквания на 21 век. Надявам се да проведем архитектурен конкурс, за да влезем в конкретика и да пристъпим към довършване на задачата. След представянето на доклада пред Столчния общински съвет ще изготвим задание за конкурса. Ще съдействам, заедно с екипа на Софияплан да довършим работата докрай”, заяви главният архитект Здравко Здравков.

Екипът на Софияплан ще събира коментари по концепциите до края на годината на info@sofiaplan.bg.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (40%, 167 Гласове)
 • На време (13%, 53 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (19%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 108 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 421 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС одобри тегленето на заем от 60 млн. евро от ЕИБ за 10 стратег......

Столична община ще изтегли до 60 млн. евро инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка за изграждане на вътре...

Прочети още keyboard_arrow_right