За какво служи Жълтата кула зад Военния клуб в София?

photo_library
 • -

  Снимка: Facebook, Вили Лилков

 • -

  Снимка: Facebook, Вили Лилков

 • -

  Снимка: Facebook, Вили Лилков

За множество столичани жълтата осмоъгълна кула в „Офицерската" градинка зад Военния клуб в София е с неизвестно предназначение. Това обаче е основната астрономическа точка на държавната триангулация на България. Тук минава „Българският меридиан" - 23 градуса и 33 минути източна дължина по Гринуич.

Кулата е построена през 1920г. от географския институт на Министерство на войната на Царство България като геодезическа обсерватория. В момента сградата е заключена, неизползваема и оставена да се разрушава.

"Кулата може да се нарече и паметник на културата и паметник на безхаберието", коментира темата пред БНР Вили Лилков, професор по физика, преподавател в Минно-геоложкия университет, няколко мандата общински съветник в СОС и заместник-председател на Столичния общински съвет.

"Чрез тази кула и София България се свързва Гринуичкият меридиан. Така преди 90 години България се свързва с мрежата на Европа. За мен тази кула е джипиес преди сателитите, защото това е било мястото, от което са започнали да се изграждат триангулачната мрежа на България", разказа още той.

Кулата е била част от войсковия район на Военния клуб от най-старо време. По-съвременните документи сочат, че кулата е публична държавна собственост, а МО е собственикът, който трябва да я стопанисва. Решението за съдбата на постройката обаче е на Столична община - съответно, съдбата ѝ ще се реши от множество фактори, които не си комуникират ефективно.

"Това е било и най-високото място в столицата тогава - 552 метра надморска височина и тази височина е отразена в една плочка, поставена на храм- паметника "Александър Невски". Тоест - най-високо място на т.нар. свещен хълм на София. Кулата в момента може да се впише много добре в едни туристически маршрут в центъра на града и да бъдат разказани много интересни неща за историята на българската геодезия и топография", разказва още проф. Лилков.

"Жълтата кула" в момента е изключително занемарена. Не се използва и не се говори на хората какво представлява", посочва още проф. Вили Лилков. Според него Столична община трябва да предприеме действия за промяна на визията на кулата. Вариант е кулата и районът около нея да се деактува от публична държавна собственост в общинска. Така чрез програмата на Столичната община „Стара София“ тя може да бъде стопанисвана и показана по подходящия начин. И да стане и по-забележима и за туристите, и за столичани.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Посолството на Украйна поздрави председателят на СОС...

Посолството на Украйна у нас поздравява председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев за удостояването му с Д...

Прочети още keyboard_arrow_right