Забраняват движението с елтротинетки в парковете в София

Забраняват движението с елтротинетки в праковете в София

Снимка: Столица.bg

Новите правила са внесени за обществено обсъждане, съобщи председателят на СОС на пресконференция

Частична забрана се налага на придвижването с електрическа тротинетка и по-точно двуколесните няма да се карат в парковете в София, само ще се бутат. Това предвиждат новите правила за ползването на електрическите тротинетки на трите оператора в столицата.

Предложения пакет с мерки, целящи сигурността на на гражданите, е внесен за обществено обсъждане, съобщи днес на пресконференция председателят на СОС Георги Георгиев и Карлос Контрера, председател на Комисията по транспорт и пътна безопасност..

В парковете тротинетките ще се бутат, а от фирмите оператори ще ограничат скоростта на двуколесните, чрез софтуера, до 25 км/ч., за движение по пътните артерии.

Забранява се и паркирането им в широките градски пространства. Пакетът от мерки предвижда и глоба от 50 до 100 лв. за нарушителите.

Още преди да навлязат електрическите тротинетки в София, 2019 г., специалисти предупредиха за инциденти с пешеходци и допълниха, че двуколесните ще се бъдат захвърляни. Най-сериозният пролем с тротинетките е захвърлени по средата на тротоар, в контейнери, водоеми и по средата на пътното платно.

София е голям и модерен град и бързото увеличаване на броя на устройства за лична мобилност, по-просто казано тротинетките, е логично и очаквано. Те са важен фактор за намаляване на замърсяването на въздуха, въглеродните емисии и автомобилните задръствания. На територията на Столична община има вече над 10 000 електрически тротинетки, от които около 2 000 се отдават под наем от 3-ма оператора. За съжаление, обаче, през последните две години станахме свидетели на инциденти с тротинетки – от самозапалване в резултат на зареждане, през инциденти с пешеходци и автомобили до кадри с хора, които карат с неразумно висока скорост между колите. Има непрекъснати оплаквания и за неправилно паркирани електрически тротинетки. В рамките на две години МВР са регистрирали 1 604 нарушения. Поради, което се налага да въведем правила. Безопасността на гражданите ни е най-важният приоритет. Знам, това са непопулярни мерки, но ние проучихме опита в други големи градове, обсъждахме ги нееднократно с операторите, които отдават под наем тротинетки и постигнахме съгласие за повечето от ограниченията, които предвиждаме. Ще разчитаме на тях и за прилагането им", аргументира въвеждането на правила председателят на градския парламент Георгиев.

Какво предлагат общинските съветници:

1. Забранява се движението на тротинетки в паркове, градини, площади, тротоари и по пешеходни зони (бул. „Витоша" между ул. „Алабин" и бул. „Патриарх Евтимий"; зоната около НТ "Иван Вазов"; ул. "Граф Игнатиев" между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Алабин"; ул. "Пиротска" в участъка между бул. "Княгиня Мария Луиза" и бул. "Ст. Стамболов"; бул. "Ст. Стамболов" в участъка между ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Сливница" (Женския пазар); ул. "Екзарх Йосиф" в участъка между ул. "Г. С. Раковски" и ул. "Г. Бенковски"; ул. „Георг Вашингтон" от ул. „Трапезица" до ул. „Пиротска"; ул. „Съборна" от пл. „Света Неделя" до ул. „Цар Калоян"; по ул. „Съборна" от ул. „Леге" до ул. „Княз Александър I"). В посочените по-горе места движението е позволено само чрез бутане. Задължение за собствениците или операторите, които предоставят под наем тротинетки, е да ограничават софтуерно скоростта до 5 km/h в зоните, в които е забранено движението им (посочени по-горе), а във всички останали зони до 25 km/h.

2. Забранява се паркирането по широки градски пространства като паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи, пешеходни пространства, спирки на градския транспорт или входове към метростанции, входове на сгради, рамки на хора с увреждания, освен на посочените за целта места в паркове и на площади, които следва да се определят от Столичната община в едномесечен срок от приемането на Наредбата. Задължение за собствениците или операторите, които предоставят под наем тротинетки е да указват в мобилните приложения допустимите места за паркиране, както и че е забранено управлението след употреба на алкохол или наркотични вещества или техните аналози. Собствениците или операторите, които предоставят под наем тротинетки следва да премахват неправилно паркирани електрически тротинетки не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа в почивни дни след извършване на нарушението в периода между 08.00 ч. и 18.00 ч.

3. Предвиждат се следните санкции:

- 50 лв. глоба за физическо лице за неправилно паркирана електрическа тротинетка, за движение по пешеходни и други открити градски пространства без бутане, както и за управление на електрическа тротинетка със скорост по-висока от 25 km/h.;

- от 500 до 1 000 лв. имуществена санкция за юридическо лице, който не ограничи скоростта на движение на тротинетка до 25 km/h или до 5 km/h в паркове, градини и тротоари за всеки отделен случай;

-  от 500 до 1 000 лв. имуществена санкция за юридическо лице, което не указва в приложението допустимите места за паркиране;

- от 300 лв. имуществена санкция за юридическо лице, което не премахне неправилно паркирана тротинетка не по-късно от 4 часа в работни дни и 6 часа в почивни дни след констатиране на нарушението. При повторно нарушение глобата е от 500 лв.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Кой от заместник-кметовете на Красно село да бъде избран от СОС за временно изпълняващ до местните избори?
 • Николай Веселинов (23%, 99 Гласове)
 • Веселин Кирев (14%, 61 Гласове)
 • Албена Белянова (63%, 278 Гласове)
Общо гласували: 438 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2,21747
 • USD
  2,00516
 • CAD
  1,48428
 • CHF
  2,04478
 • JPY
  1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Посолството на Украйна поздрави председателят на СОС...

Посолството на Украйна у нас поздравява председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев за удостояването му с Д...

Прочети още keyboard_arrow_right