Зам.-кметът по екология Йоана Христова: Климатици в целия градския транспорт в София

Автобус 260

Снимка: Столица.bg

Във всички превозните средства на Столичния градски транспорт трябва да се поставят климатични системи. Това предвижда Планът за адаптация към климатичните промени за Столична община 2019-2025 г., който е неразделна част от Стратегията. На днешната сесия на СОС бе приет Плана за действие.

Какво обаче реално се предвижда и с какво ще се подобрят условията за гражданите? Мерките за адаптация са разделени в няколко групи - градоустройство, енергетика и транспорт. Както обясни зам.-кметът по екология Йоана Христова те се делят на краткострочни, средно срочни и дългосрочни.

От краткосрочните е миенето на улиците. В средносрочните влиза поставянето на климатици в превозните средства в градския транспорт, както и водни системи за охлаждане по спирките в София. Към дългосрочните пък попадали откриването на нови водни площи в столицата. Вече имало набелязани територии и няколко варианта, но нищо не бе конкретизирано и локализирано.

Също така не стана ясно как например частните оператории на линии от градския транспорт ще бъдат задължени да подменят автобусите или да ги оборудват с климатични системи. Със сигурност такива няма в рейсовете по линията 260 от Горна баня до Руски паметник. Система за охлаждане няма и в трамваите по линия 20.

Възниква и въпросът кой ще контролира пускането на климатиците през летните жеги в градския транспорт. През изминалото лято най-често срещания отговор на шофьорите в градския транспорт беше: Шефовете не разрешават да пускаме климатика!

Предприемаме изпреварващи действия, за да не се налага да оправяме щети след бедствия, като например след обилни валежи коментира зам.-кметът по екология. Все още не е ясно и колко ще струва всяка една от мерките на Столична община. Според Христова се предвижда и влакове да поемат част от градските пътувания. Приемането на Плана за адаптация към климатичните извменения е задължителен заради Глобалното споразумение за климатичните изменения.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

СОС гласува 40 000 лв. за пострадалите семейства от пожара в Бухо......

Столичният общински съвет гласуха 40 000 лв. да се отпуснат на семействата пострадали от хожара в Бухово. Всяко домакинс...

Прочети още keyboard_arrow_right