Зам.-председателят на СОС направи идеен проект на модерен ст. Българска армия (ВИДЕО)

Зам.-председателят на СОС направи идеен проект на модерен ст. Българска арм

Снимка: Фейсбук, арх. Борислав Игнатов

Зам.-председателят на Столичен общински съвет арх. Борислав Игнатов направи специална изненада за феновете на ЦСКА. Работилият в Ню Йорк и бивш председател на КАБ направи идеен проект на модерен и съвременен ст. Българска армия.

Той е бил провокиран от слух, че бил против реконструкцията на спортнота съоръжение в Борисовата градина. В социалната мрежа той публикува как може да изглежда "армията", с което заслужено получи признание от феновете.

Ето какво написа арх. Борислав Игнатов в социалната мрежа:

 Преди празниците, за моя изненада, чух несправедливи упреци от някои от вас, че „съм бил против“ изграждането на нов съвременен стадион „Българска армия“ на мястото на съществуващия. Това много ме засегна, защото за мен градската разруха в София е нетърпим проблем.
Казвал съм в интервюта, че бившите управляващи ви баламосват от години с фалшиви обещания, но това никога не е значело, че съм против стадиона. Напротив, винаги съм бил за реалното решаване на проблема.
За да подкрепя думите си на дело, искам да ви помогна като архитект с това предложение за реалистичен и изпълним идеен проект за „Българска армия“. Така нагледно ще знаете какви са проблемите, как да се решат, какво трябва да искате от ръководството на клуба, колко ще струва стадиона и за колко време би станал реалност.

През почивните дни от Коледа до сега се запознах с цялата история и множеството нереализирани проекти за „Българска армия“ от 2005-та година насам. Прочетох подробно законовите ограничения и последните изисквания на УЕФА за най-високата четвърта категория стадиони.
 Добрата новина е, че те са напълно постижими на мястото на сегашния стадион. Да, може да има напълно ново съоръжение на негово място в кратки срокове, стига собствениците да имат парите да го построят.

Въпрос номер едно както винаги е: „Колко ще струва?“. Статистиката показва, че стадионите от тази категория излизат около 2000 евро на зрителско място. Това означава, че ако стадионът е с 25 000 места, той ще струва около 50 милиона евро. Разбира се точната сума ще зависи от подробната проектна разработка и капацитет. Ако се оптимизира строителството, сумата може да бъде съкратена чувствително. От изявленията на собствениците разбирам, че са готови да инвестират тези пари без да искат никаква помощ от държавата, което е чудесно.

Колко време ще отнеме да се направи? Моят идеен проект, за разлика от предишните предложения, не предвижда вкопаване на игрището с 2.50 м надолу и премахване на земята под сегашните трибуни. Напротив, предлагам запазването на нивата им с цел икономия на средства и време, ползването им за основа и надграждането им. Така също новият стадион ще може да бъде оформен документално като „реконструкция“, за да няма бюрократични спънки. Опитът показва, че при добра организация и финансиране, целият стадион може да стане за около 24 месеца, което е съвсем обозрим срок.

Къде тогава са препъни камъните през всичките тези години? Като оставим на страна липсата на средства и алчната корупция развихрила се през ГЕРБ ерата, големият обективен проблем винаги е бил меракът на инвеститорите за огромен автомобилен паркинг с над 500 места към стадиона вътре в Борисовата градина. Представете си паркинга на най-големия мол в София, ама върху алеите и поляните на градината… Ако отворите предишните проекти, повечето от тях предлагат масово асфалтиране около стадиона, а някои от по-старите концепции дори предвиждат и две-три офисни кули „за разкош“. Други пък предвиждат подземен паркинг и тунели, което пък прави всичко космически скъпо и непостижимо. Ясно е, че паркингът и кулите не ползват обикновените фенове, а са били меркантилни приумици на различните собственици и инвеститори през годините с цел бърза печалба и „престиж“. Това обаче е спъвало мечтата на феновете за нов стадион.

Как да се реши този проблем?
Дежурните оправдания за настояването паркингът да е пред стадиона винаги са били две: българските закони и УЕФА. Истината обаче е, че по нашите закони е разрешено стадионът да няма паркинг, защото „Българска армия“ е в историческата част на Борисовата градина, паметник на културата, и е непосредствено обслужен от метрото. Какво казва УЕФА за паркоместата?

За да получите най-високата категория за стадиона са необходими само 150 ВИП места, които забележете, не е задължително да са до стадиона, а в пешеходна близост. Такава близост е именно паркинга предвиден от плана на бул. "Драган Цанков", както и съществуващия буферен паркинг на метрото, който може да се ползва при събития с договор между мениджмънта на стадиона и Столична община.

Ползването на тези две възможности решава проблема с паркирането и съм сигурен, че ако настоявате за това пред ръководството на клуба, нещата ще потръгнат от тук нататък вместо да се въртят в омагьосан кръг. В крайна сметка важното е да има нов стадион, а не нов паркинг, нали? А и кой фен би искал като отива на мач с децата си да го газят ВИП коли по алеите на парка? Вярвам също, че никой ВИП няма да се счупи, ако мине пеш 100 метра от паркинг на „Драган Цанков“ до стадиона.

Другите технически проблеми като конструкция, пожарни изходи, осветление и т.н. са напълно решими и няма да ви занимавам с тях. Както можете да видите от визуализациите към проекта има възможност за озеленяване на фасадите, монтаж на соларни панели на козирките, остъклен главен вход със спортни зали, клуб, кафе, музей и други екстри, които да направят новият стадион „Българска армия“ едно наистина съвременно и приветливо място, с което София и България да се гордеят.

Надявам се този идеен проект и информацията към него да ви бъдат полезни за реализацията на мечтата ви. Стъпките за достигането й са: бързо приемане на ПУП Борисова градина, организиране от собствениците на международен архитектурен конкурс за стадиона с изнесен паркинг на бул. „Драган Цанков“, финансиране и строителство.

Бъдете здрави, спортувайте и подкрепяйте спорта! Честита и успешна нова година от мен.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 169 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 1072 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 27 Гласове)
Общо гласували: 1268 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Председателят на СОС: Градът ще изглежда унифициран и по-приветли......

Доскоро беше възможно на една улица в рамките на 100-200 метра в столицата да се видят 20 вида настилки. Това с право пр...

Прочети още keyboard_arrow_right