Започва обследване за възстановяване на Княжевския лифт

Започва обследване за възстановяване на Княжевския лифт

Снимка: Google.com

Необходими са 50 000 лв. за експертизата на съществуващите станции

Княжевският лифт ще бъде обследван с цел да се възстанови функицонирането му в рамките ва съществуващите лифтови станции. За целта кметът на Столична община Йорданка Фандъкова внася доклад на сесията на СОС в четвъртък, 23 юли т. г.

В него се иска съгласието на общинските съветници за изразходване на 50 000 лв. без ДДС да се проучат възможностите за възстановяване на Княжевския лифт. Съоръжението от много години не работи, пустеят и се рушат станциите.

Кметът припомня, че Княжевския и Драгалевския лифт са ключови задачи за
подобряване на достъпа на гражданите и гостите на София до Витоша, при това чрез екологичен и удобен транспорт.

Конкретна стъпка, по която работим, е възстановяването на кабинковата въжена линия „Княжево-Копитото", се казва в доклада.

Както вече е известно от собственика Витоша ски беше внесен при главния архитект на София проект за СУП на Княжевския лифт. По информация на Столица.bg от известната за лифтове, австрийска фирма Допел Майер вече има оферта за ремонта на лифта в Княжево, проектиран и построен през далечната 1962 г.

Според специалисти, работили на лифта, той не може да се ремонтира, тъй като отдавна вече не се произвеждат резервни части и няма как да се подменят. Именно затова се налага обследване, за да се търси решение за възстановяването на съоръжението.

Направиха профилактика на Романския лифт, работи само Кабинковия (ВИДЕО)

"Княжевския лифт е дълъг 1900 м и преодолява разлика във височината от 604 м, при скорост на  въжената линия от 3.0 m/s. Капацитетът на лифта е 600 души на час, като изкачването при пълен капацитет на линията е било 11 минути. По линията са се движели 54 броя четириместни кабинки. Те са с алуминиева конструкция и са произведени от австрийската фирма „Swoboda", при ръчно отваряне на кабинните на станциите", пише още в доклада, който влиза за гласуване на сесията в четвъртък.

"При конструктивно обследване на Княжевски лифт се констатира, че фундаментите на стълбовете са в добро състояние. Стоманените профили, изграждащи стълбовете на лифта, са с ниска степен на корозия и засега защитното покритие предпазва метала от корозия. Установено е, че основната носеща стоманобетонова конструкция е в добро състояние. Отново препоръката на инженерите, след извършеното обследване, е станциите да се почистят от растителността, да се възстанови хидроизолацията и водите да се отведат от сградите, както и да се изготви проект за възстановяването на бетонното покритие на армировката и за защита на зидариите от ерозия", се посочва още в доклада.

Международна компания проучва и търси решение за възстановяването на Княжевския лифт

В началото на 2020 г. направление „Архитектура и градоустройство" на Столична община изпрати подробна информация за извършените до момента действия до
Върховна административна прокуратура, която извършва проверка по реда за надзор на законност.

След размяна на кореспонденция между Столична община и съобственика Витоша ски, последните отказват да съдейства по проекта за възстановяване на съоръжението не следва да бъде допускан да възпрепятства възстановяването на работата му.

"Витоша ски" иска реконструкция на Княжевския лифт с кабинки за 8

"Това е причината да предложа на Столичен общински съвет да бъде направено независимо техническо обследване на възможностите за възстановяване Княжевския лифт в рамките на съществуващите лифтови станции и съществуващите фундаменти на стълбовете. Такова обследване следва да бъде извършено от специализирана фирма с опит в проектирането и изграждане на лифтове и то ще ни помогне във взимането на решения, които да доведат до максимално бързо възстановяване на Княжевския лифт", аргументира се в доклада кметът на София.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Как смятате, че трябва да е таксуването след въвеждането на новата тикет-система в София?
 • На разстояние (39%, 169 Гласове)
 • На време (13%, 55 Гласове)
 • И двете (разстояние и време) (18%, 78 Гласове)
 • Сега си е добре, да остане фиксирана цената (26%, 111 Гласове)
 • Не мога да преценя (4%, 15 Гласове)
Общо гласували: 428 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Кметове на Столична община обсъдиха мерките за възстановяване на ......

Районите кметове на Столична община, чийто райони са пострадали от наводнението, се събра на среща, за да се обсъдят пре...

Прочети още keyboard_arrow_right