Започват обществени обсъждания за замърсяващите автомобили в столицата

photo_library
 • Започват обществени обсъждания за замърсяващите автомобили в столицата

  Снимка: Столица.bg

 • Започват обществени обсъждания за замърсяващите автомобили в столицата

  Снимка: Столица.bg

С цел подобряване качеството на атмосферния въздух Столична община изготви проект на наредба, с която се създават зони с ниски емисии на вредни вещества в атмосферния въздух. Създаването на наредбата за нискоемисиони зони е едно от изисквания на Софийски градски съд за ограничаване на замърсяването на въздуха в София, съобщават от пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС).

Проектът е внесен в местния парламент и качен за публичен достъп на страницата на Столична община. Всички становища, които се получат през следващия месец, ще бъдат обсъдени от ресорните комисии на СОС

С наредбата се предлага създаването на две нискоемисионни зони по отношение на транспорта.

Първата е зоната „Малък ринг“ – в карето между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“.

Втората зона е „Голям ринг“ – в карето между бул. „Сливница“, бул. „Данаил Николаев“, бул. „Ситняково“, бул. „П. Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х. Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И. Е. Гешов“, бул. „К. Величков“.

Заложените ограничения в двете зони засягат поетапно автомобилите в ниските екологични групи (от първа до трета екологична група).

Предложението е за ограничение на движението им в периода от 1 декември до 28 февруари, в който се регистрират най-сериозните превишения на нормите на фини прахови частици.

Първото ограничение ще обхване само малкия ринг на градския център, като влезе в сила от 1 декември тази година и ще важи за най-замърсяващите автомобили от първа екологична група с ЕВРО 1 и ЕВРО 2 стандарт.

По предварителните данни през малкия ринг на градския център преминават 171 079 превозни средства за 24 часа, а през големия ринг - 304 911 превозни средства за денонощие.

Ограниченията ще важат през зимния период и ще засягат автомобилите с нисък екологичен стандарт, който отделят повече вредни емисии. 

Столична община предлага гратисен период до 1 януари 2023 г. за ефективното налагане на административни санкции.

С наредбата се предлага и въвеждане на зоната за ниски емисии за употребата на твърди горива за битово отопление от 2025 г. за районите с изградена топлопреносна мрежа. Това са  Средец, Красно село,  Изгрев, Илинден, Студентски, Оборище, Възраждане, Лозенец, Триадица.

Към момента Столична община изпълнява 2 проекта за безплатна подмяна на отоплителните устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи и гражданите, които желаят  могат да подават заявления за включване.

С проекта за наредба за нискоемисионните зони се предлага забрана за употребата на твърди горива за битово отопление на цялата територия на Столична община от 2030 г.

Въвеждането на зони с ниски емисии е разпространена и ефективна мярка, която много европейски столици и големи градове прилагат като мярка в борбата с мръсния въздух.

Зоната с ниски емисии от транспорт се комбинира със зоната с ниски емисии от битово отопление, като така положителния ефект от зоните се наслагва за по-добро качество на въздуха.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Одобрявате ли именуването на улици и пространство в София в подкрепа на Украйна?
 • - Да, цяла Европа изразява своята солидарност (13%, 141 Гласове)
 • - Не, преименуването на алея пред Руското посолство е провокация (85%, 936 Гласове)
 • - Не мога да преценя (2%, 19 Гласове)
Общо гласували: 1096 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

 • EUR
  1.95583
 • GBP
  2.19386
 • USD
  1.72594
 • CAD
  1.30991
 • CHF
  1.72731
 • JPY
  1.51968
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Експерти обсъдиха бъдещето на пространството от Сточна гара до Га......

Сградата на Сточна гара отвори врати за всички ентусиасти в градското развитие за събитието “Станция София”,...

Прочети още keyboard_arrow_right