Донорска мисия на ВВС спаси 52-годишен пациент

Донорска мисия на ВВС спаси 52-годишен пациент

Снимка: Фейсбук, Соня Колчакова ВМА

Извършена беше чернодробна трансплантация

Самолет „Спартан” е част от състава на 16-а авиационна база на ВВС. Самолетът извърши полет от София до Варна за нуждите на Министерството на здравеопазването. Екипажът, осъществил полета, беше в състав: капитан Георги Пъшев – командир, капитан Николай Георгиев – помощник-командир, и капитан Пламен Пехливанов – борден инженер.

Този полет беше с цел осигуряване на въздушен транспорт на два медицински екипа от ВМА МБАЛ – София, и УМБАЛ „Александровска”. Полетът целеше да обслужи възникнала донорска ситуация за органи за трансплантация в УМБАЛ „Св. Марина” – Варна. Тази задача бе изпълнена успешно въпреки сложните метеорологични условия.

Извършена беше чернодробна трансплантация. Дробът получи 52-годишен мъж с крайна фаза на чернодробно заболяване. Донорът е пациент на 63 години.

Трансплантираният се намира в задоволително състояние. Той е екстубиран, адекватен и контактен, с подобряващи се показатели, коментира проф. Никола Владов, който е ръководител на трансплантационния екип.

Ръководството на ВМА изказва изключителната си благодарност към близките на донора.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 16 април 2024 г....

Времето на 16 април 2024 г.: Предимно облачно ще е днес в Софи. Сутринта температурата е около 13 градуса, максималната...

Прочети още keyboard_arrow_right