Новините в София: Най-важното за деня 1 юли, 2019 г.

вечерен обзор на събитията

Снимка: Зорница Митин, Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 1 юли 2019 г.

Защитени цветя докараха глоба на водещата Гала

Водещата от Нова телевизия Гала била глобена, защото брала защитени цветя на Витоша. Това призна тя днес пред камерите на "На кафе".
Гала била с приятелката си Кремена Халваджиян. Жените решили да си откъснат малко симпатични треви в планината. Е, оказало се,че тези "треви" реално са защитен вид цветя.
Появил се изненадващо мъж, който спретнал скандал на популярното лице от екрана. Той се разкрещял на двете туристки заради "треволяците".
Гала признава, че е нормално да ги санкционират, като са брали защитени цветя. Но в никой случай тя не приема крещенето на мъжа.

Сложиха първата 5G станция до НДК

Вече е поставена първата 5G базова станция у нас. Тя е на открито и е до НДК. За това съобщават граждани в социалните мрежи. Трите телекома у нас вече имат дадени честоти за тестове.
5G имa приложение в доста различни сфери, не само при комуникациите. B мeдицинaтa щe могат да се правят диcтaнциoннитe диaгнocтиĸи и интepвeнции; в тpaнcпopтa aвтoнoмни aвтoмoбили, a в индycтpиятa - роботи да управляват гoлeми пpoмишлeни cъopъжeния, поясняват от money.bg.

Акушерка от София шофира с 3,04 промила алкохол

Петрички пътни полицаи имали колоритна среща с акушерка от София. На пътя между Кърналово и Петрич те засекли "Шкода Фабия", която обаче се движела на зиг-заг. Спрели за проверка машината и шофьорката Е.Л., съобщава "Монитор".
48-годишната жена с доста зор слязла за проверка. Дрегерът отчел 3,04 промила алкохол. Виновната шофьорка тръгнала да се моли на полицаите ако може да не се стига до писането на акт. Казала,че е акушерка в София, но работи в болницата в Петрич. След това отказала категорично да даде кръвна проба.
Като видяла, че няма да се размине със санкциите, почнала да обижда пътните полицаи.

Дарение за над 80 000 лева за Клиниката по неврохирургия в "Пирогов"

Йордан Бончев направи дарение на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов". Ултрамодерният инструментариум ще помогне на специалистите да оперират деца и възрастни с туморни, съдови и гръбначни заболявания. Дарението ще допълни модерната техника, която бе купена за Клиниката в началото на тази година, съобщават от болничното заведение.
Дарителят е организирал свои близки и познати, за да се съберат парите за модерния набор от инструменти. Акцията трае месец и половина.
Проф. Николай Габровски-доказан авторитет в областта на неврохирургията, казва, че дарението ще разшири възможностите за по-прецизна и сигурна оперативна намеса.

Намериха невредимо изчезналото 17-годишно момиче от София

Изчезналата 17-годишна Стефани Горнишка, която бе в неизвестност от сряда, бе открита невредима. Момичето заедно със своя приятелка са отишли в Осмо районно управление на МВР.
Новината бе съобщена в социалната мрежа от нейната майка. Тя благодари за силната подкрепа. Момичето бе обявено за изридаване след като в сряда след концерт не се е прибрало.
Нейните близки не са успели да се свържат с нея по телефона, тъй като той е бил изключен. От компютър тя е писала, че е на морето. Къде всъщност е била и защо не се свързала веднага с близките си Стефани, не става ясно.

Фандъкова пита СОС за заплатите на шофьорите от градския транспорт

Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще внесе в общинския съвет предложение за тригодишно споразумение за увеличаване на заплатите на шофьорите от градския транспорт с 10% на година, съобщава Фокус. Тя посочи, че има сериозен напредък и по отношение на битовите условия на служителите - депа, спирки, сервизни помещения и др. ''Ние работим последователно, както го правим, за да може професията на водачите да бъде привлекателна.
"Сериозен е ангажиментът на общината", обясни тя. „Постигнахме разбиране, че аз и зам.-кметът Барбалов поемаме ангажимент да внесем в общината тригодишно споразумение за увеличаване на заплатите в столичния транспорт с 10% годишно“.
Припомняме, че заплатите на шофьорите бяха увеличени два пъти през тази година през февруари и април. Така с промените основната заплата на шофьорите в градския транспорт е 1150 лв., а средната брутна е 1800 лв. Има бонус от 100 лв. за добре свършена работа. Целта е с тези мерки да се облекчат условията на работа на служителите и да се намали извънредният труд.

Столична община ще раздава минерална вода заради жегите
Днес от 13 часа заради високите летни температури от Столична община ще организират раздаване на безплатна минерална вода. Тя ще се дава от служители на общината на четири пункта в града - при храма „Св. Неделя”, на Орлов мост - при езерото „Ариана”, на пилоните на Националния дворец на културата и на пл. „Славейков“.
Водата е осигурена от Столична община, направление „Социални дейности и интеграция на хора с увреждания”. Кампанията е част от ежегодното предоставяне на вода на гражданите в горещите летни месеци.

Моторист загина в катастрофа с участието на кмета на Костинброд

Моторист загина в тежка катастрофа станал вчера вечерта на входа на Костинброд. В нея е участвал и кмета на Костинброд - Трайко Младенов. При инцидентът колата, в която е пътувал Младенов, се е сблъскала с мотор, съобщават от МВР.
На място са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ. При пристигането медиците са установили смъртта на моториста. Причините за инцидента се изясняват.

Ремонтират сградата на Софийския нотариат

Ремонтирана ще бъде сградата на бившия Софийски нотариат, намираща се на бул. "Патриарх Евтимий". От години сградата се руши, а фасадата ѝ е цялата в драсканици. В момента сградата е собственост на Антикорупционната комисия.
След основния ремонт в нея ще се премести КПКОНПИ. Обновяването ще струва близо 3 млн. лв., като средствата вече са заделени от бюджета, съобщава trafficnews. Обекта ще бъде изпълнен от "Реставрация" ЕАД, която е наследник на дирекция "Изпълнение" на Националния институт за паметници на културата.
Срокът за обновяване е 369 календарни дни. Бившия Софийски нотариат се намира на бул. "Патриарх Евтимий" № 2 и е с обща площ от 2181 кв.м. на 3 етажа. Сградата е построена през 1889 г. В нея до преди няколко години се помещаваше Софийския районен съд.
Вече няколко пъти от районната общината изпращат писма и настояват Антикорупционната комисия да извърши спешен ремонт. Според кмета на район "Средец" Мария Ачкова, в общината има десетки сигнали от граждани относно състоянието на сградата.

Още интересни неща от утрешния 2 юли може да намерите - ТУК

 

 

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 23 април 2024 г....

Времето на 23 април 2024 г.: Над столицата ще е облачно и хладно, съобщават от НИМХ. За столицата е обявен жълт код за ...

Прочети още keyboard_arrow_right