Новините в София: Най-важното за деня 1 юни, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 1 юни 2019 г.

Патрулка с ремарке изненада хората по улица "Козлодуй" (ВИДЕО)

Хората, които живеят на столичната улица "Козлодуй", се натъкнаха на доста куриозна ситуация. Полицейска кола мина по улицата, но на нея имаше закачено ремарке, свидетелстват снимки и видеа в социалната мрежа.
Според свидетели шофьорът явно доста бързал за някъде, защото често натискал клаксона. А задният капак на колата бил вдигнат. Коментарите в интернет бяха,че полицаите са решили да ползват служебната кола, за да си пренесат лични неща за дома или вилата. Други пък предположиха, че ремаркето е явно на задържани роми, които са продавали нещо незаконно. И след акцията органите на реда са го взели като веществено доказателство.

Коне се разходиха около Терминал 2 (СНИМКИ)

Близо 10 коне бяха забелязани да се разхождат сами в района на летище София, свидетелстват граждани в социалната мрежа. Най-напред грациозните животни се появили около Терминал 1, после минали и покрай Терминал 2. След това направили един тур до половината на бул. "Брюксел". И накрая се озовали пак на стария път за Терминал 2. По време на цялото пътешествие не е бил засечен човек,който да придружава конете.
Част от хората в интернет шеговито коментираха, че на животните им е писнало да живеят в страната и са решили да емигрират. Доста повече бяха обаче тези, които искаха подобни разходки на безстопанствени животни да бъдат спрени от някоя институция. Конете пречат на движението и може да се стигне до катастрофа с доста пострадали- и хора, и животни.

Без затворени улици заради протеста на родители в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

Нито една улица не бе затворена в София днес заради протеста на родителите на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива". Те се събраха пред Министерски съвет. И след това се преместиха в палатков лагер пред Народното събрание. Проявата не попречи на трафика в града. Нямаше задръствания. Около протестиращите имаше само засилено полицейско присъствие.

Правят три нови детски площадки в Банкя
В град Банкя предстои да се направят още три нови детски площадки. За да бъдат по-безопасни за децата, от администрацията на района канят всички майки и татковци, които имат какво да кажат по темата, на 3 юни от 15 часа в ритуалната зала на районната администрация.
Ще бъдат чути исканията им за настилка на площадките, за вида на уредите и дори за боята, с която те да бъдат боядисани.

Поставиха стихове на Ботев по билбордовете в София (СНИМКИ)

Части от стихотворения на Христо Ботев се появиха по билбордовете в столицата. Това става в навечерието на 2 юни- Деня на Ботев и загиналите за свободата на България. Цитати от "Хаджи Димитър" срещат шофьорите по различните пътни артерии в столицата. И им напомнят, че в днешното материално ежедневие има и неща като чест и достойнство.
Инициативата се прави за трета поредна година. Тя е резултат от сътрудничеството на Столичен инспекторат и фирмите за външна реклама.

Йоана Буковска- Давидова открива "София Моно"
Моноспектакълът на Йоана Буковска- Давидова "Променяне" открива днес фестивала "София Моно". Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община. А мястото, където може да се види това невероятно представление, е паркът на Военната академия "Г.С.Раковски". Организатори на събитието са продуцентска къща "Артишок" и Столична община. Рамо дават и от Национален фонд култура - програма "Публики". От 1 до 9 юни зрителите ще се насладят на част от най-качествените неща от театралния афиш.

300 домакинства от "Надежда" събираха разделно отпадъци (СНИМКИ)

300 домакинства от квартал "Надежда" 1 участваха в пилотен проект за насърчаване разделното събиране на отпадъците. Той стартира на 1 март и ще продължи една година. А участието в него е изцяло на доброволен принцип. Инициативата се изпълнява в рамките на проект за „Стимулиране на гражданското участие в процеса на рециклиране – Benefit-As-You-Save “, финансиран по програма „Балкани – Средиземно море“ .
Като резултат от успешната кампания днес бе открита детска площадка в квартала. На събитието присъства и зам.-кметът по околната среда Йоана Христова. Тя каза пред събралите се хора, че правилното събраните отпадъци се преработват и добиват нов живот. И така ние не само пазим околната среда, но и съхраняваме ресурс за поколенията след нас.

В 12 ДГ "Лилия" знаят добре правилата за движение (СНИМКИ)
Малчуганите от 12 ДГ "Лилия" в район "Студентски" показаха на възрастните, че знаят добре как да се пазят на пътя. Те участваха в инициативата "Пътешествие към красивото". Тя е част от Националната Стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта.
След като демонстрираха, че са научили какво е светофар и какво пешеходна пътека, момчетата и момичетата участваха в няколко състезания. Там си пролича, че не само обичат да слушат приказки, но и са фенове на тичането и скачането.
Накрая и малки, и големи участваха в тържеството за изпращане на бъдещите първолаци от градината.

Образователен център показва на децата как са се секли монети (СНИМКИ)

Нов център за деца към Музея за история на София повежда малчуганите на пътешествие в историята. В специална антична стая те ще научат как са се секли монетите в древността, какво представлява римска мозайка и как се е правила тя. Ще могат да се включат в римски настолни игри. На откриването на центъра, организиран на територията на античния комплекс "Сердика" до Ларгото, присъства и кметът Йорданка Фандъкова.

Още интересни събития от утрешния 2 юни може да видите - ТУК

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (30%, 43 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 145 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 15 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 15 април. По тялото на 45-годишния мъж в...

Прочети още keyboard_arrow_right