Новините в София: Най-важното за деня 10 май, 2019 г.

София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 10 май 2019 г.

Кметът на София: 10 големи ремонта ще има в града това лято

10 мащабни ремонта ще има това лято в София. Два от тях са стратегически-продължаването на вътрешния ринг на града и направата на канализационния колектор. Това съобщи кметът Йорданка Фандъкова, цитирана от БНТ. Работи се и по продължението на Южната дъга на Околовръстния път, както и по ремонтирането на бул. "Президент Линкълн" в "Овча купел".

Германски милиардер иска да прави завод до София

Германският милиардер проф. Ханс Георг Недер пристигна у нас с частния си самолет, за да огледа терен за своя бъдещ завод. Той е собственик на марката за високотехнологични протези и бионични импланти "Отто Бок". Веднага след кацането си у нас Недер се е срещнал с министър Караниколов в Министерството на икономиката. 

Ремонт на релсите променя маршрутите на трамваи 1,6 и 7

Ремонти на релсовия път и то през уикенда променят маршрутите на трамваите, които се движат по линии 1,6 и 7, съобщават от Столична община. Измененията влизат в сила от 04.30 часа на 11 май и свършват в 24 часа на 12 май. 

Собственоръчното махане на скоба ви изпраща в РПУ-то (ВИДЕО)

Здравеняк с един удар премахва поставената му скоба на колата. Видеото е споделено в социалната мрежа и събира овациите на столичани. Това била ползата от фитнеса, хвали се Херкулесът. Доколко се е спасил от ЦГМ и глобата от над 30 лв. не е ясно, защото може и да е постановка. В други случай шофьори използват режещи машини и също премахват скобите, поставени от ЦГМ за нарушение. Това обаче се оказва, че изобщо не е успокояващо. Глабоволията са още по-големи, отколкото, ако нарушителите си платят глобата.

Неправилно паркирал пак изтормози ватман на петицата

Трамвай №5 не можа да стигне до обръщалото си на гърба на Съдебната палата в столицата заради паркирал не където трябва автомобил. Синьо Ауди бе оставено от собственика си на половината релси, без да се съобразява, че мотрисата не може да направи маневрата си. Шофьорът не е платил за парко място и не може да бъде глобен за неправилно паркиране. Може да получи санкция само за това, че пречи на движението. Но на практика няма кой да го глоби.

10 530 деца са класирани в столичните детски градини, останаха 3500 свободни места

10 530 деца са приети на първо класиране по първо желание в столичните детски градини. Това показа класирането на автоматизираната система на Столична община пред зам.-кмета по образование доц. д-р Тодор Чобанов, журналиисти и представители на неправителствени организации, видя Столица.bg. Общо кандидатите са били 19 903 за 13 948 места. От общия брои 2227 деца вече са приети, но са кандидатствали за преместване в друга детска градина. Незаетите места са около 3500, тъй като класирането е по първо желание. Те ще бъдат пуснати на второ класиране, което е на 24 май т. г. Родителите на приетите малчугани ще получат като потвърждение имейли в събота сутринта в 5 часа, казаха от Столична община. В момента продължава обработването на данните и по-късно днес ще бъдат ясни подробностите.

Почина Виктор Илиев син на великия борец Иван Илиев

На 52 годишна възраст ни напусна Виктор Илиев, син на именития ни борец Иван Илиев. Той бе една от основните фигури при организацията на турнира "Петко Сираков - Иван Илиев", съобщават от Българска Федерация по Борба.

Полумаратон променя маршрута на автобусни линии 67, 88, 120 и 413

Тази неделя в столицата ще се проведе Софийски полумаратон “Run for Europe”. Той ще бъде с маршрут от пл. „Народно събрание” по бул. „Цар Освободител”, в дясно по бул. „Васил Левски“, в ляво по ул. „Ген Гурко“, пресича бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и при стадион „Васил Левски“ влиза в Борисовата градина след което ще излиза на бул. „Пейо К. Яворов“. 

Планово спиране на тока от 13 до 18 май в столицата

Планови спирания на тока за периода 13-18 май ще има на територията на София. Прекъсването на електрическото захранване е с цел подобряване на мрежата и нови инвестиции, съобщават от ЧЕЗ.

В София се строят 6 училища и 7 детски градини

Шест училищни сгради се строят в София и скоро ще започне изграждането на още 4. Това обяви кметът Йорданка Фандъкова на  награждаването на "Учител на годината". Тя припомни, че образованието е един от приоритетите на Столична община. По-рано днес зам.-кметът по образованието Тодор Чобанов съобщи, че ще има чисто нова детска градина в столичния Манастирски ливади в район Триадица. 2019 г. е рекордна за разширяване на сградния фонд в образователната система. Общо 7 седем нови детски градини ще има в София.

Вижте най-атрактивните събития за утрешния 11 май-ТУК

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 24 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 24 април. Откриват художествена инсталац...

Прочети още keyboard_arrow_right