Новините в София: Най-важното за деня, 10 юни 2019 г.

София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 10 юни 2019 г.

Два нови магазина на "Лидл" откриха в София (СНИМКИ)

Магазини 26 и 27 от веригата "Лидл" бяха открити вчера в столицата. Обектите се намират на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 169 и бул. „Васил Левски“ № 152. Магазините са направени по нова концепция, имат модерен вътрешен дизайн, увеличено пространство вътре, по-удобна и по-лесна подредба на продуктите, за да могат хората по-лесно да се ориентират и да спестяват време. С откриването на двата си най-нови магазина в София Лидл България обяви и една новина.  Става дума за трети почивен ден за работещите във веригата. Освен на Коледа 25.12. и Нова година 01.01. - от 2020 г. екипите от магазините на "Лидл" вече ще почиват и на още един официален празник – Великденската неделя.

Мъж скочи от блок в "Толстой

Тежък инцидент е станал в столичния квартал "Толстой". Възрастен мъж е скочил от 16 етаж на блок 65. Той е паднал право върху козирката на един от входовете. На тялото са се натъкнали съседи, които са повикали полиция и линейка. Все още не ясно как е възникнал инцидента и дали мъжът е жив. На мястото има екипи на полицията, пожарната и линейка. В момента се изясняват причините за случилото се.

Арестуваха четирима роми за масовия бой в автобус 111

Четирима мъже от ромски произход са задържани за бой в градския транспорт. Инцидентът стана на 8 юни сутринта в кв. „Суходол“ на бул. „Околовръстен път“, на спирка МГТ „Суходол“. В автобуса са извършени непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Групата мъже са пребили възрастен мъж защото им е направил забележка. Шофьорът веднага спира автобуса, но мелето продължава и навън. Освен пострадалите пътници има материални щети по автобуса. Те са се заканили и на шофьора на превозното средство с думите: „Ти ще отнесеш всичко! Ще ви избием всичките!“. Жертви на боя са двама души на 30 години и един на 21. Веднага са извикани екипи на Спешна помощ и полиция. На място 15 минути след сигнала пристигат две линейки. Двама от пострадалите са с наранявания по главата. Единият отказва лечения, другият е с травма на главата и е откаран в Пирогов. 

14 нови автобуса с WiFi тръгват по линия 280 и 4 по 85 (СНИМКИ и ВИДЕО)

20 нови автобуса на газ ще тръгнат по две линии на Столичния градски транспорт, видя Столица.bg. Новите МАН-ове са втората порция от закупените през февруари 60 чисто нови рейса. Преди две седмици първите 20 тръгнаха от гараж "Земляне" по линия 11. Днес от "Малашевци" 14 потеглиха по маршрута на 280 и още по линия 85. Те са с WiFi, 38 седящи места, 113 правостоящи и има 2 места за хора с увреждания. С огромни букети шофьорите посрещнаха в гараж "Малашевци" кмета Йорданка Фандъкова. С нея бяха зам.-кметът Дончо Барбалов, зам.-председателят на СОС Николай Стойнев, директорът на общинското дружество "Автотранспорт" Слав Монов и др. Останалите последни 20 нови МАН-а ще допълват други линии.

От Московска 33 обжалват 1,5 млн. лв. финансова корекция за ремонтите в центъра

Столична община не приема наложената финансова корекция на Управляващия орган на ОП "Региони в растеж" - МРРБ и обжалва в съда, каза кметът Йорданка Фандъкова. Реконструкциите на двете зони 2 и 4 в центъра на София се финансира с европари по "Региони в растеж". Решението ще стане ясно най-рано през есента т. г., научи Столица.bg. Причината за финансовата корекция е проведената обществена поръчка за избор на изпълнител. По самата процедура няма забележки, но проблем се оказват изискванията за специалистите. 

Регионалното министерство глоби София с над 1,5 млн. лв. заради некачествени ремонти

Глоба в размер над 1,5 милиона лева е наложило Министерството на регионалното развитие и благоустройството на София. Причината - открити нередности в обществената поръчка за ремонта на "Граф Игнатиев", съобщи bgonair.bg. Така близо 800 хил. лева ще трябва да платят данъкоплатците. Има наложена 5-процентна финансова корекция и на договора за ремонта на зоната около храм- паметника "Александър Невски". Иначе казано нови 900 хил. лева, които ще са за сметка на българския данъкоплатец. Отговор на Столична община показва, че тя оспорва всички аргументи на Регионалното министерство.

Столична община налага глоба от 280 000 лв. за настилката по "Графа"

Глоба от 280 000 лв. ще бъде наложена за дефекта на настилката между трамвайните релси на ремонтираната столична улица "Граф Игнатиев". Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти. През уикенда се отвори настилката между релсите и огромна плоча изскочи. "Това се дължи на температурното разширение", уточни кметът. Изцяло ремонтираното трамвайно трасе бе прието с акт 16 през декември 2018 г. То е финансирано от Столична община, а не с евросредства. С тази санкция за некачествената настилка общо наложените глоби наближават половин милион - около 430 000 лв. Глобите за качество на различни участъци са в размер на 5% от сумата по договора.

Глобиха петима в "Панчарево" за продажба на открито без документи

5 човека са глобени на територията на район "Панчарево" за неразрешена продажба на открито. Актовете за установяване на административни нарушения за продажба на череши, ягоди и домати са направени по бул. "Самоковско шосе" и в село Герман- по продължение на язовирната стена.

"Дианабад", "Изток" и "Лозенец" без топла вода до 18 юни

Три столични квартала започват седмицата без топла вода. Става дума за "Дианабад", "Изток" и "Лозенец". Неудобството ще продължи до 24 часа на 18 юни, съобщават от "Топлофикация София".

Фенове на "Левски" премахнаха графити от спирки (СНИМКИ)

Активни членове на фен клуба на "Левски" в Нови Искър боядисаха спирки в града, които са надраскани с графити. Почитателите на синия тим, начело с председателя си Павел Григоров, са приели присърце идеята да няма нито една спирка в Нови Искър, изпъстрена с нецензурни драсканици.

Само 2 от 19 автобуса по линия 204 са с климатик

Десетки сигнали получи Столица.bg от столичани, които редовно пътуват по линия 204 от Дружба 2 до жк Гоце Делчев в София. Времето се затопли, линията е доста натоварена с пътници, а вътре не се диша. "Ще се издушим. Прозорците не се отваряха, а климатик не работи", оплакаха се хората пред Столица.bg. Това се случило през почивните дни, но подобни ситуации не липсвали и в делничните. Линия 204 е частна и се обслужва от фирма Карат С. Автобусите са сравнително запазени, но не са нови. Граждани разказват, че когато попитали шофьора, защо не е пуснат климатика, той отговорил "шефът не дава". Това е несериозно, отсякоха от от Карат С пред Столица.bg. Оказа се, че от общо 19 автобуса, които обслужват линията днес само 2 имат климатик.

Криви релси по "Илиенско шосе" и опасни спирки застрашават столичани (СНИМКИ и ВИДЕО)

От години трасето на трамваите по бул. Илиенско шосе е в окаяно състояние. Релсите са на вълни и преминаването на мотрисите е изключително опасно. По време на движение трамваят силно се лъкатуши по вълнообразното трасе. Пейзажът обаче се допълва и от деформираната асфалтова настилка. Образуваните коловизи от преминаващите тежки автомобили също са предпоставка за поризшествия. На места по столичния булевард, водещ към Илиенци и Околовръстното на север има огромни дупки. При дъжд те се пълнят с вода и не се виждат от шофьорите. Изключително опасни и застрашаващи живота на гражданите се оказват и спирките на градския транспорт в тази част на София. Те са толкова изгнили и изпочупени, че при по силен вятър се разпадат и могат да паднат върху чакащите хора, видя Столица.bg.

Още интересни събития от утрешния 11 юни може да намерите - ТУК

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Хората, които са непрекъснато кисели, в следващия сиживот се прераждат в туршия

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 27 март 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 27 март.  Кога ще има кръстовище на...

Прочети още keyboard_arrow_right