Новините в София: Най-важното за деня 11 април 2019 г.

Нощна София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 11 април 2019 г.

130 работни места в новия офис на "Файненшъл Таймс"- София

130 работни места се очаква да има до края на тази година в офиса на "Файненшън таймс", който бе открит в София. Хората, които ще работят в новата база, ще отговарят предимно за инженеринга, разработването и икономическите анализи. Според кмета на София Йорданка Фандъкова това,че една от най-авторитетните бизнес медии е избрала София,означава голямо доверие и възможности.

Камион се обърна на "Тракия", шофьорът загина на място

Камион се обърна в канавката в района на 125-и километър на магистрала "Тракия" в посока София. 59-годишният шофьор е загинал на място, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив. Тялото на водача е извадено от смачканата кабина с техника на пожарната. Камионът е на фирма.

Ще повдигнат обвинение на собственичката на ротвайелерите от ''Железница''

От прокуратурата повдигат обвинение на собственичката на двата ротвайлера нахапали три деца и дядо им, вчера в село ''Железница''. Жената е задържана за 72 часа, като от прокуратурата ще поискат задържането и под стража, съобщиха от СДВР. За такова престъпление по закон се предвижда до 3 години лишаване от свобода и глоба. Дамата все още не е разпитана като обвиняема, но е заявила,че кучета и са избягали.

Пет кандидати подадоха оферти за летище София

Общо пет фирми са подали оферти за концесията на летище София. Това са компаниите държащи едни от най-големите летища в Европа, а именно Manchester Airports Group, Fraport , Aéroports de Paris Group, летище Мюнхен с фонда Meridiam и летище Копенхаген. Срокът за подаване на офертите изтече днес. Като последената оферта бе от оператора на Манчестър. Самото отваряне на заявленията се извършва в момента , а официална информация ще бъде дадена по късно. Срокът на концесията е от 35 години. Спечелилият ще дължи на държавата всяка година 15 млн. лв. без ДДС или 10% oт oбщия paзмep нa пpиxoдите oт вcичĸи дeйнocти. Едно и изискванията е да има солидарната отговорност на всички участници в групата оператори, които ще спечелят конкурса. Вече е решен и начинът за разрешаване на възникнали спорове между страните.

Правят отклонение на метрото между Орлов мост и "Евлоги и Христо Георгиеви"

Ново отклонение на метрото ще се направи между Орлов мост и станцията на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". Въпреки, че то е от следващите етапи на третия метродиаметър, трябва да се направи сега. "Това е специална шахта и тя се изгражда сега, за да не се налага да спираме метрото, когато работим по следващия етап", обясни пред Столица.bg директорът на Метрополитен проф. инж. Стоян Братоев. Все още продължава разглобяването на къртицата, с която бяха пробити тунелите за първия и втория етап на Третата метролиния. Става въпрос за теглените от гигантската машина платформи, на които е имало помпи и хидравлика. Демонтажът ще приключи към края на месеца. След това започва изграждането на шахтата за разклонението на подземната железница. 

БМВ катастрофира на „Г. М. Димитров“

Автомобил БМВ катастрофира на бул. „Доктор Г. М. Димитров“ в посока Център, алармираха граждани в социалните мрежи. Колата е минала в насрещното движение и отнесла предпазната ограда на булеварда. Автомобила е сериозно пострадал в предната си част.

Паякът е вдигнал над 14 000 автомобила от началото на 2019 в София

От началото на 2019 година 14 345 автомобила са репатрирани за неправилно паркиране в София, 5210 са санкционирани на място. Това сочат данните на Центъра за градска мобилност. От началото на тази година в ЦГМ се обособи ново звено, което ще контролира специално за паркирани автомобили близо до кръстовища, които пречат на движението, обясни пред Столица.bg Румяна Милова от ЦГМ. Най-често такива случаи са с безплатното спиране на коли извън платените, синя или зелена зона, но в близост до кръстовище. На тях не могат да се поставят скоби, тъй като са извън очертанието. В същото време обаче пречат на движението. Редовно на ул. Позитано спират автомобили, но не на паркомясто и пречат на трамваи 5 и 8. От Пътна полиция имат достатъчно много работа и затова е било наложително да има звено с контролиращи функции.

Спасиха сърничка в район “Витоша”

Аварийната дирекция на Столична община спаси ранена сърничка в район “Витоша”. Животното е било открито от граждани и с помощта на служители на дирекцията е било спасено, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа.

Наближава крайният срок за плащане на местни данъци с отстъпка

На 30 април изтича крайният срок за плащане на местните данъци за автомобили и недвижими имоти с 5% отстъпка. Намалението може да бъде получено, ако се внесе цялата дължима сума еднократно. В края на месец април изтича и срокът за плащане на първата вноска за такса битови отпадъци, съобщават от Столична община. Заради предстоящите празници, районните отдели "Общински приходи" ще почиват от 26 до 29 април. В този период плащания ще могат да се правят онлайн през страницата на общината. Всеки желаещ да плати местните данъци на части може да го направи и до 1 юли, 30 септември и 2 декември.

И камъните не помагат на Дилчев за паркирането в зелени площи (СНИМКИ)

В район Студентски трудно ще се справят с безразборното паркиране. В градчето на кандидат висшистите цари безредие и хаос. С проблема се е заел сериозно районният кмет Димитър Дилчев. Засега обаче опитите му да превъзпита студентите и да ги дисциплинира са безуспешни. В Студентски град продължава да се паркира върху зелени площи и нищо не може да ги спре. Преди месец кметът Дилчев, незнайно от коя кариера взети, постави огромни камъни около бл. 50. Целта му беше да се преустанови спирането на автомобили върху отредената за градинка площ. Освен спасяването на зелената площ, той искаше да предотврати и разнасянето на кал от автомобилите по улиците в Студентски град.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 28 март 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 28 март. Автомобил обикаля София с "паяк...

Прочети още keyboard_arrow_right