Новините в София: Най-важното за деня, 11 март 2019 г.

Нощна София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 11 март 2019 г.

Кметът на "Сердика" пред Столица.bg: Мечтая да видя, че гражданите поддържат направеното (СНИМКИ)

Всеки квартал има специфика и проблеми, ние трябва да ги решим и да направим живота на хората по-добър, казва инж. Тодор Кръстев Инж. Тодор Кръстев е трети мандат кмет на район „Сердика“. За него почивен ден няма. Ежедневно е по кварталите в района и с екипа си решават неотложни проблеми на гражданите. Под неговото управление е и един от най-тежките столични квартали – кв. Орландовци. Всяка сряда инж. Кръстев приема граждани, но и извън приемния ден никого не е върнал. Телефонът му звъни непрекъснато и рядко може да бъде забелязан без слушалка в ухото. Е, случва се, докато е на сесия на СОС или в Столична община. Пред Столица.bg инж. Кръстев разказва за промяната и трудностите в район „Сердика“ през последните години.

От 1 април стартират безплатни прегледи за щитовидна жлеза и рак на гърдата

450 000 лв. е предвидила Столична община в бюджета си за двете скринингови програми, които стартират на 1 април т. г. Едната е за рак на гърдата, а другата за щитовидната жлеза. В четвъртък на сесията на СОС ще се разгледа доклада за финансирането на профилактичните кампании за двете заболявания. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти.

Осъдиха софиянец за жесток побой над куче

Мъж бе осъден на 7 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок за жесток бой на куче, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.  Подсъдимият е завел кучето далеч от дома си за да го пребие. Той е качил кучето в колата си и го е откарал в ж.к. „Връбница 1“ . След като го свалил и му завързал устата с хартиено тиксо, сложил го в бял сезалов чувал на земята, след което го пребил с тръба, удрял го в главата с голям камък. Причината за деянието е ,че кучето било ухапало собственика си по ръката и крака.

Автобус с кожени седалки и телевизор тръгна по линиите 45 и 48 в София (СНИМКИ)

На чисто нов автобус се радват от няколко дни столичани. Возилото е на марката Solaris. Оборудвано е с кожен салон, паркетен под, телевизор, нисък под, място за инвалиди, както и с климатик. Освен всички екстри той се движи на природен газ. За новата придобивка, разказаха граждани останали изключително доволни от пътуването в градския автобус. Според тях това е автобусът на 2019-та, които обаче всички трябва да пазим, за да ни е хубаво, коментират в социалната мрежа граждани.

170 електромобила за споделено пътуване тръгват в София

Услуга за споделено пътуване SPARK ще увеличи автопарка си с 170 електрически Hyundai KONA.  Двадесет чисто нови електромобила вече се движат из софийските улици. Очаква се останалите 150 да бъдат доставени до средата на тази година. С новите попълнения общия брой става 300. За година и половина SPARK се наложи като важна част от градската мобилност в София.

Скринингова програма на Столична община: 40% от прегледаните жени страдат от миома

Практиката на Столична община с профилактични прегледи на миомната болест може да послужи, като модел в системата на здравеопазването. Този модел може да се прилага за различни типове заболявания. Това коментира представителят на здравното министерство д-р Белишев пред журналисти. На пресконференция днес бяха отчетени резултатите от кампанията за превенция и профилактика на миомната болест. Скринингът стартира на 5 февруари т. г. и продължи месец. 

Глобяват търговци на балони и играчки по спирки и паркове

Столичният инспекторат глоби 15 търговци на джунджурии по спирки, паркове и тротоари през уикенда. Екипите са извършили проверки през почивните дни на търговци на открито. Санкционираните не са имали разрешителни за търговия. Нарушителите са били в Южния парк, около метростанции и спирки в районите Люлин, Връбница и Сердика. Направени са общо 45 броя проверки са съставени 15 акта за административно нарушение.

Жена пострада на Боровец, цените стряскат чужденци (СНИМКИ)

Жена бе ранена на учебния терен на пистата срещу хотел "Рила" в Боровец, вчера. Докато тя правеши първи стъпки в ските друг начинаещ скиор, с голяма скорост я блъсна. От удара жената получи сериозна травма - две счупени ребра, видя Столица.bg. Лекар така и не се появи на мястото на инцидента. Веднага на помощ се притекоха доброволци, които й направиха изкуствено дишане, тъй като пострадалата имаше затруднения.

Представят кампания за безплатна подмяна на стари печки за отопление

С участието на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова ще бъде представена новата кампания за подмяна на старите печки за отопление на домакинствата. Тя ще състои в изпълнение на проекта „Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух“ на Европейската комисия.

Тежка катастрофа затвори пътя София - Перник след Владая

Пътен инцидент с участието на 4 автомобила е станал след Владя, в посока Перник. При инцидента няма загинали но има тежко ранен човек, няколко души са пострадали по леко, съобщиха от пресцентъра на МВР. Раненият е откаран в болнично заведение за преглед и лечение.

647 пожара на Сирни Заговезни: Най-много в София и София-област

Само вчера огнеборците са гасили 647 пожара. Най-много са били в София, като пожарникарите са получавали сигнали през целия ден.  Снощи в столицата изгоряха и над 50 декара сухи треви. Изключително много пожари заради празника и силният вятър е имало и в София област.

Откраднаха детско колело в столичния "Банишора"

Малчуган остана без колело, след като крадец му го отмъкна от входа на блока. Кражбата е заснета от охранителни камери, а лицето на апаша обиколи социалната мрежа. Бащата на детето публикува видеото. Кражбата е станала посред бял ден.

Здравословно хранене под родителски контрол ще има в 119 училище

Здравословното хранене в училището е мисия възможна. Това написа на профила си във фейсбук директорът на 119 училище "Проф. Михаил Арнаудов" в столичния район "Изгрев". Той вече има идея и ясна представа, как това може да се реализира. Децата да се хранят здравословно и то с родителски контрол, предлага директорът. Според него е необходимо всеки ученик да има карта, а родителите да заявяват храната за обедното столово хранене, като избират желаното меню по интернет. Те ще могат да зареждат по интернет суми в картите на децата си и за покупки от бюфета на училището.

Много адреналин и вълнуващи спускания на Витоша X Lines(СНИМКИ)

Събитието Витоша X Lines, пето издание, обедини бордисти и скиори от цялата страна. То се състоя през изминалия уикенд с помощта на София - евростолица на спорта. Както и до момента, зимното състезание протича в района Резньовете и Витошко Лале 2, като се използват склоновете и скалите в лоното на Черни връх. Тъй като температурите бяха доста високи през почивните дни, условията за спускане не бяха най-добрите, споделят организаторите. Снега става лепкав и несигурността усложни надпреварата.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Обърнете повече внимание на вътрешната красота днес – кожен салон, затоплящи се седалки, климатроник …

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 24 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 24 април. Откриват художествена инсталац...

Прочети още keyboard_arrow_right