Новините в София: Най-важното за деня 11 октомври, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 11 октомври 2019 г.

47-годишен шофьор на маршрутка намушка друг преди тунела за "Люлин"

Спречкване между двама шофьори завърши с посещение в болница за единия. Инцидентът е станал около 14.30 часа на бул. "Царица Йоанна" малко преди тунела за "Люлин", информира bTV. Караницата е между 47-годишен шофьор на маршрутка и 45-годишен водач на лека кола. По-младият е получил прорезна рана от нож.
Веднага на мястото са изпратени екипи от Девето РУ и СДВР.
Пострадалият е транспортиран до най-близката болница, а 47-годишният мъж е задържан.
Продължава изясняване на причините, довели до инцидента.

Прекрояват бул. "Мария Луиза" в пешеходна зона

Бул. "Мария Луиза" да стане пешеходна зона, предвижда новия идеен проект на архитектурно студио "А и А Архитекти" с водещи арх. Ангел Захариев и арх. Асен Милев. Те спечелиха конкурса на Столичната община и фондация "Визар" за втори градски център през 2018 г.
Като първи етап се предвижда зоната да се изгради от Централна гара до Лъвов мост, а след това да се продължи до пл. "Св. Неделя". Южното платно ще бъде в зеленина и за пешеходци, а автомобилното движение ще остане само по северното. До Лъвов мост автомобилният поток ще се движи по локалните платна, а средата на булеварда е предвидена за велоалеи и пешеходци, но точно там засега ще преминава и трамваят. През втория етап зелената зона от Централна гара ще се съедини по бул. "Витоша" с НДК.

Над 15 хил. разрешителни за строеж издадени в София

Разрешителни за строеж на 15 808 жилища са издадени в София за последните 4 тримесечия. Бройката е тройно повече от 2007 и 2008 година. Тогава разрешение за строеж е получено от 5000 жилища, информират от Investor.bg. Ако се приеме, че в във всяко едно от новите обитания има по 2 души, то само за разрешение през последната година трябва да има прираст на населението от 30 хил. души.
Голяма част от новоизградените жилища ще излязат на пазара за наеми или продажби. И това вероятно ще се отрази на цените. Някои имоти ще останат празни или ще бъдат давани под наем на по-ниски цени. Това ще доведе до по-ниска от очакваната от собствениците им доходност.

Мъж би майка си и я прати в болница

Полицаите от Пирдоп прибраха зад решетките 55-годишен мъж, който нанесе побой над 77-годишната си майка, съобщават от МВР. Извергът е счупил три ребра на жената, която го е родила. Пострадалата е приета в болница, персонал и болни са били потресени от жестокостта на сина ѝ.
Образувано е досъдебно производство. Все още не е известно в какво състояние е бил мъжът и какво е предизвикало действията му да посегне на родната си майка. Разследването продължава по наблюдение на районната прокуратура.

Йорданка Фандъкова: Разширяваме "Ломско шосе" от метрото до Софийския околовръстен път

Предвиждаме разширение на бул."Ломско шосе" от метростанция от „Ломско шосе" до жп линията (2020 г.) и до Софийския околовръстен път (СОП) (2021–2025 г.). Поетапно подготвяме работни проекти и извършваме процедури за отчуждаване. От 2020 година имаме готовност да започнем с работа по първия етап до жп линията. Това каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната то ГЕРБ-СДС на среща с граждани и бизнес, развиващ дейност на територията на район „Връбница".

Японци снимат филм за софийските трамваи

Екип на Японската национална телевизия (NHK) започва днес снимките за филма „Пътуване с трамвай из Европа – София“, съобщи за Столица.bg координаторът на продукцията Рин Ямамура. Режисьорът Макато Кита и операторът Кеничи Ватанабе имат амбицията да покажат на света развитието на трамвайния транспорт у нас, който вече не се среща често в големите европейски столици. Досега такива филми са направени във Виена, Прага, Будапеща. Снимките ще продължат една седмица и ще бъдат заснети като двойки маршрутите на трамваите 10 и 12, както и на 22 и 7.

Солени глоби за безразборно изхвърляните боклуци

Солени глоби са предвидени за всеки столичанин, който изхвърля едрогабаритните си боклуци безразборно, без да спазва графиците за отделните райони, предупреждават от Столичния инспекторат. Глобата за физическите лица, уловени, че замърсяват улиците е от 100 до 5000 лв, а за юридическите от 700 до 20 000 лв.
Графиците за събиране на едрогабаритните отпадъци са публично достъпни на страницата на Столичния инспекторат, има ги на информационните табла в съответните районни администрации и районни инспекторати и са раздадени на управителите на етажна собственост.

Ремонти на релсите променят маршрута на трамваи 4 и 5 през уикенда

Ремонти на релсовия път ще променят през уикенда маршрутите на трамваи с номера 4 и 5, съобщават от Столична община. Изменението ще важи от 08:00 часа до 16:00 часа на 12 и 13 октомври. Ще се направи извеждане на релсовия път по ос и ниво с траверсоподбивна машина “Пласер”. Засегнатият участък ще е по бул. “Цар Борис III” в отсечката от площад “Руски паметник” до трамвайно обръщателно колело “Братя Бъкстон” по маршрута на трамвайни линии № 4 и 5.Ще бъдат заети и двата коловоза.

Версия: Убийството в "Младост" заради неуредени финансови отношения

Появи се версия, по която криминалистите работят за убийството в столичния "Младост" на 46-годишната Станка Марангозова. Най-вероятно става дума за неуредени финансови отношения. Има данни, че жената е с криминални регистрации. И назад във времето е била изнудвана от свои жертви, съобщиха пред журналисти от Националната полиция и Специализираната прокуратура.
Обвинението разполага и с данни, че в миналото Станка е била жертва на организирана престъпна група.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 27 март 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 27 март.  Кога ще има кръстовище на...

Прочети още keyboard_arrow_right