Новините в София: Най-важното за деня 11 януари 2021 г.

Новините в София за деня 11 януари 2021 година

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 11 януари 2021 г.

Изградени са над 100 диги в критичните, наводнени участъци в район Нови Искър (СНИМКИ)

Над 100 диги вече са изградени в критичните участъци в столичния район Нови Искър, където през нощта се изляха обилни количества валежи и се наводниха къщи, дворове и съоръжения.
Започнало е и изпускане на водни количества от р. Блато в район „Нови Искър“, след като е отворена на дигата към полето. Целта е да намалим притока и да спрем наводняването на дворове и мазета, съобщи в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова.

Транспортна комисия одобри заем от 60 млн. евро за 10 инфраструктурни обекта в София

Комисията по транспорт и туризъм на СОС одобри докладът за теглене на заем от Столична община за реализирането на проекта „Устойчива градска мобилност. Изграждане и реконструкция на основни артерии от кръгово-радиалната улична мрежа на гр. София“ в София, който включва 10 ключови инфраструктурни обекта.
Кредитът ще се вземе от Европейската инвестиционна банка. Проектът бе представен в края на миналата година от кмета на София Йорданка Фандъкова и заместникът й по строителството инж. Ангел Джоргов.

По 10 лева за всяка сложена доза от ваксината срещу коронавирус ще получават лекарите

Лекарите ще получават от държавата по 10 лева за всяка сложена доза от двустепенните ваксини срещу COVID-19. Информацията се разбра по време на среща при здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов. В нея участваха и заместник-министрите на здравеопазването д-р Бойко Пенков, Жени Начева, както и ръководството на Българския лекарски съюз.
Парите ще се изплащат на личните лекари, работещите в ДКЦ-тата, медиците в лечебните заведения, тези в изнесените и мобилните ваксинационни центрове, медиците в Регионалните здравни инспекции. Средствата ще бъдат осигурени от Държавния бюджет.

В Дружба катеричка си направи склад в изолацията на панелка (СНИМКИ)

В столичния квартал Дружба катеричка си направи склад в изолацията на панелен блок. Кадри на животинчето бяха публикувани във фейсбук групата „Забелязано в София“. Всяка сутрин гризачът чака храна на перваза.
„Преди четири години си направи склад в изолацията под козирката на прозореца на спалнята ни. От ореховото дърво пред блока скача на мазилката, от там в дупката, която прокопа под прозореца ни,“ обясни в социалната мрежа столичанката, която я храни.

10 екипа на АПП отводняват критични точки в Нови Искър, Требич, Мировяне и Житен (СНИМКИ)

Десет екипа на "Аварийна помощ и превенция" на Столична община работят на терен и извършват отводняване на критични места в Нови Искър, Требич, Мировяне и Житен. Най-важното е, че няма пострадали хора.
Рано сутринта там се покачи нивото на реката от падналите обилни валежи. Има и наводнени къщи, като в една хората са евакуирани за поголяма безопасност. На места се изграждат и временни диги. Край реката има и техника и се предприемат всички мерки за безопасност на жителите.
Екип работи при критичния участък под жп моста на кв.Курило. Временно автобусите по линии 23 и 26 са отклонени от обичайния си маршрут и се движат по Околовръстен път.

Костинброд на крачка от бедственото положение, три реки преляха

На крачка от бедственото положение е община Костинброд. Там три реки са прелели. А на близкия язовир "Маслово" стената е пред скъсване и водата прелива, съобщават от местната община, цитирани от bTV. Драматично е положението и в село Петърч.

Водата в река Кътинска премина 1,5 м, АПП спаси хора от закъсали автомобили в Нови Искър

Нивото на водата в река Кътинска в Нови Искър-Столична община, премина нивото от 1,5 метра и във водния капан попаднаха автомобили и хора, съобщи Нова телевизия. Според бедстващите хора водата е достигнала до 2 метра.
Има евакуирани хора от наводнена къща в Нови Искър за по-голямата им безопасност. В подлез в града водната стихия бързо е заляла автомобили с хора. Бързата намеса на екипите на "аварийна помощ и превенция" на Столична община спаси хората и бързо овладя бедствената ситуация.

6% скок в цената на имотите в Иван Вазов, Изток, Лозенец, Яворов и Центъра

Цените на имотите в столичните квартали „Иван Вазов“, „Изток“, „Лозенец“, „Яворов“ и Центъра бележат скок с 6 %.
София оглавява класацията на най-скъпите градове по продажба на имоти, обясни за bTV изпълнителният директор на фирма за недвижими имоти Гергана Тенекеджиева. Цената за квадратен метър е 1444 евро.
Според думите й през последните две години се търсят готови жилища, които са на по-висока цена. „Столичани са готови да вложат повече пари за по-малко време“, обясни Тенекеджиева.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития в София на 19 април 2024 г....

Времето и предстоящите събития в София на 19 април 2024 г. Времето на 19 април 2024 г. Слънчево преди обед и облачно ...

Прочети още keyboard_arrow_right