Новините в София: Най-важното за деня 12 април, 2021 г.

Новините в София: Най-важното за деня 12 април, 2021 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 12 април 2021 г.

С 5,2% се е увеличило населението на София през 2020 г.

София е сред петте области с увеличено население през 2020 г. В столицата то е най-голямо - с 5,2% повече от 2019 г. Другите области са Кърджали, Перник, Бургас и Варна. При останалите 23 области има намаление, като най-голямо е за областите Видин - с 2.0%, и Смолян - с 1.6%, сочат данни на НСИ.
Според статистиката населението в общините е неравномерно разпределено. В 74 общини с население под 6000 души живеят едва 4.0% от населението на страната. В същото време в деветте общини с население над 100 000 души живеят 41.1% от населението на страната Столична община е безспорен лидер с 1 308 412. С почти 4 пъти по малко е населението в община Пловдив -342 048 и Варна - 341 516). Най- малката община е Трекляно - 768 души.

И на рождения си ден кметът на София проверява строеж на детска градина

Със стотици поздравления започна денят за кмета на София Йорданка Фандъкова, която днес има рожден ден. С пожелания за здраве и успех я поздравиха близки и приятели, заместник-кметовете, районните кметове, общински съветници и служители, политици, опозиция и критици. Но и днес тя не отдаде значение на личния си празник и по-график започна да изпълнява задачи си. Най-много време прекара в квартал "Манастирски ливади". Там направи проверка на строежа на детска градина. В квартала това е първата и единствената засега, която живеещите там отдавна очакват.

"Пирогов" с инициатива за безплатни прегледи "Излез от изолацията"

Заради COVID-19 доста българи продължават да отлагат срещата си със специалист, докато състоянието им не стане повече от сериозно. В тяхна подкрепа от "Пирогов" започват серия от безплатни консултации, които ще достигнат и до пациентите в цялата страна. Инициативата "Излез от изолацията" е основно за подкрепа на страдащите от т.нар жълтеница, както и тези с онкологични заболявания на жлъчно-чернодробната и панкреасна система, и на стомашно-чревния тракт. Това съобщават от Спешната болница и дават повече подробности.
Системната среща със специалист е задължителна за пациентите с онкологични заболявания на черния дроб, панкреаса, стомаха и червата.Тя е гаранция за това, че проблемът ще бъде под контрол.
Първият ден за безплатен преглед лично от началника на Клиниката по хирургия доцент Добромир Сотиров е 17 април 2021 година (събота).

Автобусите до Витоша вече ще имат и багажници за велосипеди

На автобусите, които вървят до Витоша, вече се монтират и багажници за превоз на велосипеди до планината. Това става възможно след внесен доклад в Столичния общински съвет от Борис Бонев от "Спаси София". Предложението в него е за слагането на специални рамки, върху които могат да се поставят велосипедите.
Велосипедните багажници вече се монтират на пет автобуса, които вървят по линии 63 и 66. Тези два маршрута са избрани, защото свързват София с регламентираните трасета и места за практикуване на различни велоспортове. Рамките за превоз на велосипедите ще бъдат монтирани в задната част на автобуса. Те няма да пречат на пътниците или да отнемат от местата за пътуващи в салона.

От май ще има избор на ваксини, пристигнаха 62 010 дози от "Пфайзер"

В София и страната избор с коя ваксина да се имунизираме срещу COVID-19 ще има от месец май. Това съобщи пред журналисти здравният министър Костадин Ангелов. Интересът към AstraZeneca е спаднал до минимум, обясни още той. Но побърза отново да увери всички, че ваксината е проверена и безопасна.
В София днес са получени 62019 дози от препарата на "Пфайзер". Същите количества ще пристигат всеки понеделник до края на месеца. Следващият месец се очакват 1 млн. дози, а след това и още 1,5 милиона.

Болен мъж, изоставен от близки, тормози съседите си в "Дървеница"

Възрастен мъж, който е с психично заболяване продължава да тормози съседите си в кооперацията в столичния квартал "Дървеница", район Студентски.Столична община. Човекът живее сам, но има син в Пловдив. Преди повече от година съседите се оплакаха от него, тъй като ги нападал и обиждал.
Човекът е известно, че има психични проблеми и събира отпадъци. Трупа боклуците в общите площи на сградата, както и в апартамента си, където живе есам. Той е изоставен от близките му. На няколко пъти съседи за се оплаквали, но при идването на родните те не виждали пробелми. Едно от твърденията е, че съседите имат имотен спорт с бай Иван и затова искат да го махнат.

Арт инсталация срещу езика на омразата светна на на Женския пазар в столицата (СНИМКИ)

Още една арт инсталация - "Лично осветление", се появи в София. Тя е на емблематичния и най-голям пазар в столицата - Женския пазар. Творбата е на Венелин Шурелов, автор и на "Един човек" в центъра на столицата, на площадката на мавзолея.
Инсталацията е част от градска арт акция в София, която повдига темата за видимостта на ромската общност и липсата на приобщаване. "Лично осветление" е втората от серията ни градски интервенции и е част от кампанията ни Love Speech срещу речта на омразата в България.

На 5 - 6 минути ще се движат автобусите по линията на Петицата в София

Същинските строителни действия по столичния булевард "Цар Борис III", по линията на трамвай 5 стартират днес. Създадена е автобусна линия, която ще обслужва гражданите по трасето на трамвая в участъка от ухо Бъкстон до пл. Македония.
За промените и срока на ремонта обясни зам.-кметът по строителство на Столична община инж. Ангел Джоргов. Реконструкцията е част от голям порект, изпълняван по "Региони в растеж" за около 40 млн. лв.
Вече са напарвени промени в трафика и е създадена организация, тъй като това е едно от най-натовареното трасе в София, трамвайното трасе се ползва от около 50 000 човека дневно.
Осигурен е автобус с надпис ТМ5 и ще се движи на интервал от 5 - 6 минути в пиковите часове. Автобус 260, който по разписание не спирашена вяска спирка, сега ще обслужва гражданите и ще спира на всяка спирка по трасето на трамвай 5, уточни инж. Джоргов.

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 22 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 22 април. Обрат: Издирват 28-годишен мъж...

Прочети още keyboard_arrow_right