Новините в София: Най-важното за деня 12 септември 2022 г.

Новините в София: Най-важното за деня 12 септември 2022 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 12 септември 2022 г.

И столичният "Иван Вазов" е вече в "зелена зона"

Платеното паркиране в София се разширява и "зелената зона" "захапа" и столичния квартал "Иван Вазов". Живеещите там отдавна искаха да има ред и дисциплина в пракирането, особено зоната около входа на Южния парк, и след 3 години платеното паркиране е факт. По предложение на живущите в съседство, подкрепено от районния кмет Димитър Божилов, в кв. “Иван Вазов” пространството между блоковете 30 и 32 с вход откъм ул. “Ярослав Вешин” вече е в режим платено паркиране, съобщиха от район "Триадица".

Добротворци: Спонсор на Левски-София изчисти от драсканици къщата на Гунди (СНИМКИ)

Родната къща на легендарният български футболист Георги Аспарухов-Гунди е изчистена от драсканици и надписи на футболни фенове. Оградата на ъгъла на улиците "Детелин Войвода" и "Братя Пешеви” в квартал Редута не беше пожалена от фенските страсти.  От 3 дни обаче оградата свети и е изцяло обновена, без следа от "графити" и надписи. Направиха го генералният спонсор на ПФК Левски като финансира цялостния ремонт на оградата, опасваща къщата на Георги Аспарухов.

Председателят на СОС: Подписан е договор за доставка газ за „Топлофикация София“ за цялата 2023

Подписан е договорът между „Топлофикация София” и „Булгаргаз”. По силата му считано от 1-ви януари 2023-а г. до края на годината всички необходими количества синьо гориво за София ще бъдат осигурени. Това съобщиха на брифинг председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и служебният министър на енергетиката Росен Христов. „От 7.00 ч. на 1 януари 2023 г. до края на годината всички необходими количества природен газ за София ще бъдат осигурени, за което благодаря на министъра и на дружеството за бързата реакция. Това е първият голям резултат, който постигна междуведомствената работна група, в която участват представители и на всички политически сили в съвета, за оздравяването на "Топлофикация София"“, посочи Георгиев.

Такситата в София искат нисък данък и вдигане на тарифите с 15%

Таксиметровите превозвачи в София представиха своите искания за промяна на тарифите за превоз на пътници и запазване на най-ниския данък, позволен от закона. На днешното заседание на Комисията по транспорт и пътна безопасност към СОС бе разгледано писмото на Съюз Такси, в което са посочени трите искания. първото е да се запази минималният данък от 300 лв. и през 2023 г., след като беше максимално намален, позволено от закона, по време на ковид епидемията. Второто искане е да се увеличат максималните и минималните тарифи с 15%. Аргументът на представител на Съюз Такси бе, че реално увеличението трябва да е с 44% заради инфлацията, цените на горивата и особено на метана, чийто скок е 5 пъти, уточни представител на бранша пред членовете на Комисията.

Нискоемисионните зони отново влизат по комисии на СОС

За втори път в Комисията по транспорт и пътна безопасност влезе докладът за приемане на Наредба за създаване на зони с ниски емисии в центъра на София - малък и голям ринг. Документът бе в дневния ред на последната сесия на СОС в края на юли, но не бе приет и го отложиха. Причината беше, че в наредбата имало текстове, които не са гласувани на комисия. Както обеща председателят на СОС Георги Георгиев, това е важен доклад и се отнася за качеството на въздуха в столицата, и трябва да се приеме още на първана сесия от новия политически сезон.

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 22 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 22 април. Обрат: Издирват 28-годишен мъж...

Прочети още keyboard_arrow_right