Новините в София: Най-важното за деня, 13 май, 2019 г.

София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 13 май 2019 г.

Земетресение от 7 по Рихтер "разтърси" Панчарево (СНИМКИ и ВИДЕО)

Земетресение от 7 степен по скалата на Рихтер "разтърси" учебния полигон на Столична община над Панчарево. Там днес се проведе обучение на Международния червен кръст и Червения полумесец. На място пристигна и столичният кмет Йорданка Фандъкова. "Столична община отговаря за координацията между службите. Много важен партньор за нас е СДВР, БЧК и др. институции. Столична община има звено от доброволци, които минават на обучение в БЧК. Осигурили сме съвременно и модерно оборудване за бедствени ситуации", каза пред чужденците столичният кмет.

От 50 до 250 лева глоба за занемарени гробове в София

Ако не поддържате гробовете на починалите си близки в София може да се сдобиете с глоба от 50 до 250 лева. При повторно нарушение санкцията става 500 лева, съобщава "Монитор". Наказанията са упоменати в Наредбата за гробищните паркове и погребално- обредната дейност. За реда в гробищата и съставянето на актове отговарят служителите на ОП "Гробищни паркове" и администрацията на съответните райони.

Катастрофа на бул. "Сливница" и "Раковски" (СНИМКИ)

Катастрофа е станала преди минути на кръстовището на бул. "Сливница" и улица "Г.С.Раковски", малко преди "Лъвов мост". За това съобщават граждани в социалната мрежа. Шофьорът на автомобила е откаран в болница със сериозни наранявания в областта на главата.

Родители купуват смартфони за забавачките на децата си в София

Майки и татковци от София купуват смартфони, които стоят в групите на децата им в детските градини. Апаратите са за връзка с учителите и за получаване на различни информации за децата. Родителите се ангажирали да плащат и месечната сметка на т.нар. "служебен телефон" на групите, съобщава "Монитор". В някои градини учителките по групите отказвали да дават личните си телефони за връзка с родителите на децата. 

Обществено обсъждане в три района на новия ПУП на Борисовата градина

Обществено обсъждане на новия подробен устройствен план на Борисовата градина ще се проведе в три столични района. Става дума за "Средец, "Лозенец" и Изгрев", върху чиито територии стъпва паркът. Администрацията на "Средец" е пуснала на страницата си във Фейсбук материалите, които са им изпратени от НАГ за проекта, възложен за изпълнение на "Ковачев архитекти" ООД по поръчка на Столична община.

Да помогнем на 35-годишния Иван да победи левкемията

Съдбата изпитва силните! А дали е справедливо? Пред най-голямото изпитание съдбата е поставила 35-годишния Иван Пещенски. Преди година той чува ужасната диагнозата - Остра миелоидна левкемия с много висок риск. Започва най-голямата битка. До него е съпругата му Гергана и 3-годишната им дъщеричка Калина. За известно време обаче Иван не може да гушка малката си принцеса, защото е със срината имунна система. Гледа я само през стъкло, разказват през сълзи негови приятели. Иван е завършил НСА, като кинезитерапевт и е върнал към живот стотици, хиляди пациенти. Благодарностите към него нямат край. Той е върнал към живот хора, които отчаяно са попаднали в ръцете му и благодарение на упоритостта и отдадеността, професионалистът Иван Пещенски ги е възстановил и е върнал радостта им отново да се движат. И някак си като реванш, съдбата поставя животът на Иван в ръцете на хората, на всички нас, като общество.

Кметът на София: Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" приключва до края на май (ВИДЕО)

До края на май трябва да приключи ремонтът на ул. Граф Игнатиев и останалите обекти, които са включени цялостната реконструкция на Зона 2. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. След края на май започват да текат санкциите на изпълнителя, уточни столичният кмет. След пордължителните ремонти по улиците от Зона 2 се оказа, че Топлофикация трябва да подмени тръбопровод, но не се спира срокът на изпълнение на ремонта по ул. Шишман. "Финансирането не се губи и не се отнася до срока за завършване на ул. Граф Игнатиев и прилежащите площадни пространства и градини. Срокът е до края на май и ако изпълнителят не завърши в срок този етап, съответно подлежи на санкции, които са заложени в договора. Целия етап, който се изпълнява в момента е ул. Граф Игнатиев, площад Славейков, градинката на Седмочислениците, тротоарите на Паренсов, участък на Шишман, който е ремонтиран, ул. Солунска, участъка от ул. 6-ти септември, това е цялата зона. Срокът за нея е до края на май т. г.", каза Йорданка Фандъкова.

Кило череши в Дружба 12 лв., на Женския пазар е 3 лв. (СНИМКИ)

Пазарът в Дружба отново държи рекорд, не по качествена стока, а по надути цени. Тази сутрин сергиите отвориха с цена 10 - 12 лв. за килограм череши. Едри и лъскави са и цената е лев за 100 гр., видя Столица.bg. Който се хване на въдицата, да му е сладко!, пошегува се възрастен мъж. Касовите бележки за търговците на пазара в Дружба са някак си забранени. Всички минават за производители. На една от сергиите 100 гр. череши струваха 1.20 лв., което означава 12 лв. за килограм. В цяла София няма такива цени, коментираха ранни минувачи. Откъде ги карат тези череши?, питаше друг. Нито един от десетината клиенти на пазара не си купи от плода. Трети пък направи сметка, че с такси да отиде до Женския пазар, ще му е по евтино.

Пътници местиха кола на ръце, за да мине петицата (ВИДЕО)

Неправилно спрян автомобил в столицата отново затрудни движението на трамваите по-линия 5. Случката се е разиграла снощи на колелото на петицата на гърба на Съдебната палата. Автомобилът е бил спрял в близост до трамвайните релси и пречил на превозното средство от столичния градски транспорт да мине. Пътниците в трамвая решават да не търсят помощ, а да действат сами. Така с общи усилия дружината повдигнала неправомерно спрелият '"Форд'' и го преместила далеч от релсите, всичко това се случило под погледа и наставленията на ватманката. На края операцията е завършила с викове за победа и ръкопляскания на фона на вече преминаващия трамвай.

Вижте най-интересните събития за утрешния 14 май- ТУК

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 22 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 22 април. Обрат: Издирват 28-годишен мъж...

Прочети още keyboard_arrow_right