Новините в София: Най-важното за деня 14 април 2021 г.

Новините в София за деня 14 април 2021 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 14 април 2021 г.

Д-р Георги Миндов: В София личните лекари вече издават електронни рецепти

Личните лекари в София имат готовност и вече издават електронни рецепти и това ни улеснява и спестява време, което ще е прегледи, коментира пред Столица.bg д-р Георги Миндор, председател на Дружество на софийските общопрактикуващи лекари.
От 1 май т. г. се преминава изцяло към електронни рецепти и отпада хартиения носител. Д-р Миндов уточни, че за хронично болните отпадат и рецептурните книжки и ще има електронни книжки за изписаните лекарства. Електронната рецепта се подписва с електронен подпис и се изпраща но Националната система, а личния лекар получава референтен номер, с който се потвърждава, че рецептата е получена.

Питбул атакува и нахапа 4-годишно момиченце в София

Питбул, оставен без контрол, атакува и нахапа 4-годишно момиченце в столичния квартал "Триъгълника".

Майката Габриела Кирова сподели в "Денят започва", че дъщеря им Дарина е претърпяла належаща операция. Момичето вече е в стабилно състояние и се възстановява в дома си. Раните са много, четири на брой, има две фрактури на черепа и е стресирана съответно, което няма как да не е така, обясни майката.
На другия ден след нападението собствениците на питбула са се свързали с нея. Обаждането шокира майката, защото собственичката поискала от майката да забрави на кого е кучето и в жалбата да напише, че не знае на кого е.

Маркировка на кръстовище на столичния "Т. Александров" обърква шофьорите

Заблуждаваща маркировка на кръстовището на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Христо Ботев“ в София обърква столичните шофьори. Пунктираните линии на кръстовището създават визуална измама, съобщи bTV.

„Насочваща маркировка“ показва на шофьорите в коя лента да карат, но от другата страна на светофара обаче има същите пунктирани линии. По този начин се получава коридор, който води в насрещното, ако автомобилът е в лявата лента. Водачите обясняват, че няма маркировка за ляв завой. Шофьорите, които не познават пътя, може да се объркат.

Ремонтът по „Цар Борис III“: В събота махат релсите между „Македония“ и "Руски паметник"

Ремонтът по столичния бул. „Цар Борис III“ върви според предвидения план. С днешна дата бригадите махат паважа в участъка от пл. „Македония“ до "Руски паметник". Демонтирани са осветлението и контактно-кабелната мрежа с носещото въже и напречните въжета. Вече е почнало и извозването на паважа до складовете на "Софинвест". За това съобщи зам.- кметът на Столична община с ресор "строителство" Ангел Джоргов по време на лична проверка на ремонтите дейности.
От "Руски паметник" до хотел "Форум" към "Княжево" е демонтирана контактна мрежа. Отстранява се и контактно- кабелната мрежа към "Руски паметник". Вече започна и махането на железния път между "Руски паметник" и "Пирогов". В събота ще започне отстраняването на релсите между пл. „Македония“ и "Руски паметник". Това нещо е свързано с разбиване на бетонната конструкция, в която са вградени.

Заради метрото и "Владимир Вазов": Все повече се строи в "Левски В" и "Левски Г"

Все повече строителни фирми в София градят кооперации около източната част на бул. "Владимир Вазов"- най-вече покрай мястото, където той се влива в бул. "Ботевградско шосе". И на има-няма 300-400 метра от там, където почва Северната скоростна тангента на София. Локацията отвежда в комплексите "Левски В" и "Левски Г", разказват от "24 часа". Тези квартали бяха подминавани доста дълго време с пренебрежение от строителните предприемачи.
Е, това вече е история. Промените идват заради няколко неща: Презастрояването на южните квартали на столицата, освен това метрото скоро ще стига до “Левски Г” , плюс широкия булевард “Владимир Вазов”, по който само след 6 светофара си до центъра на града.

В София задържаха кандидат за депутат от престъпна група за купуване на гласове

Софийска градска прокуратура, съвместно с МВР и ДАНС, разследва престъпна група за купуване на гласове с участие на кандидат за народен представител. Той вече е със свален имунитет и е в ареста. Установено е, че групата е използвала множество схеми за изборната търговия.
Сред участниците са кандидат за народен представител, общински съветник и лице със силно влияние в квартали с преобладаващо малцинствено население, обясниха от Софийска градска прокуратура.
В момента се водят производства по 4 дела, образувани за престъпления против политическите права на гражданите, обясни Илиана Кирилова - административен ръководител на СГП.

В София и страната няма да има нулева учебна година

Образователният министър Красимир Вълчев обясни в „Тази сутрин“, че няма да има нулева учебна година в София и страната.
Той сподели, че учебната година няма да бъде удължена. Според думите му няма предпоставки за отпадане на учебен материал за всички изпити и класове. „Матурите ще се проведат на обявените дати, засега не се предвижда отлагане. За матурите след 10 клас също не се предвижда отлагане или отпадане на оценяването.

За втори път в Банкя посрещат млади и стари за Алея на занаятите

На 18 април, неделя, в Банкя за втори път ще се проведе Алея на занаятите. Мястото е пешеходната зона от 10:00 до 18:00 часа. Надсловът на събитието този път е "Пролетно ухание".
Това ще бъде уханието на бабина ракла и бащино огнище, пролетното ухание на древна и нова България. Млади и стари ще бъдат очаровани от грейналите в багри везани ризи, ще се дивят на уменията на плетачките на художествено плетиво, ще се радват на накити от рог и кост, посребрени пафти и бижута от стъкло. Всеки ще може да украси бита си с художествено изработени съдове, ще звънят летите камбани. Ще има и уникални лакомства- локуми, захарни петлета, близалки, халва.

 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (22%, 30 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 36 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 17 Гласове)
  • Ще има нови избори (29%, 40 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 15 Гласове)
Общо гласували: 138 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 28 март 2024 г....

Времето на 28 март 2024 г.: И през днешния ден температурите ще продължат да се повишават, съобщават от НИМХ. Преди обя...

Прочети още keyboard_arrow_right