Новините в София: Най-важното за деня 14 май, 2019 г.

вечерен обзор на новините

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 14 май 2019 г.


Отварят тв кулата на „Драган Цанков“ за посетители

Телевизионната кула, намираща се на бул. „Драган Цанков“ ще бъде отворена за столичани и гостите на града. Тя предлага гледка към столицата от 106 метра височина. Съоръжението се намира на булевардите "Драган Цанков" и "Пейо Яворов", като е открито през далечната 1959 г., и има 14 етажа.
Това предвижда новият финален план за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. Овен това според него в целият парк ще има забрана за разполагането на сергии, пазарски будки, бутки за хазартни игри, както и рекламни елементи и съоръжения.

Шофьор блъсна 10-годишно дете на бул. ''Възкресение''

Автомобил е блъснал 10-годишно дете край пресечката на булевардите "Възкресение" и "Aкадемик Иван Евстратиев Гешов". Инцидентът е станал снощи, съобщават очевидци. На място веднага са пристигнали екипи на полицията и спешна помощ.
Детето е откарано в тежко състояние в болница. Изяснява се дали то е било само и как се е стигнало до удара. Работи се и по уточняване на останалите детайли около катастрофата.

Премахнаха 20 незаконни постройки във „Филиповци“ (СНИМКИ и ВИДЕО)

Продължава масово събаряне на незаконни къщи и постройки в район „Люлин“. Днес бяха съборени 20 незаконни ромски постройки в самия квартал „Филиповци“. Всички сгради са с влезли в сила заповеди, издадени от Директора на общински строителен контрол. За да не се стигне до ексцесии на място бяха изпратени екипи на жандармерията който да пазят машините. На място бе и кметът на район ''Люлин'' Милко Младенов.

Това е поредното събаряне на незаконни постройки в района. Преди близо месец бяха съборени незаконни ромски постройки в местността „Смърдана“ и "фургоните" на изхода на София и голяма част от незаконните постройки по бул. „Сливница“ и вътрешността на комплекса. Събарянето на постройки ще продължи и в други части на район „Люлин“.

Възстановяват къпалнята "Мария Луиза" с хотелска част за 50 млн. лв.

Къпалнята Мария Луиза ще бъде възстановена и в нея ще има хотелски комплекс. Това предвижда проект на собствениците на Парк мария Луиза. За намеренията си те споделиха пред Столица.bg. Проектът отдавна съществува. Разговаряли сме и с главния архитект Здравко Здравков и сме дали проекта и на другия собственик Софийски имоти, обясни пред Столица.bg управителят на "Парк Мария Луиза" Николай Проданов.

Дружеството държи 52% от собствеността на къпалнята, а другите 42% са на общинското Софийски имоти. От там отказаха да коментират намеренията за "Мария Луиза" в Борисовата градина и уточниха, че нямат участие в управлението на дружеството.

Ще инвестираме във възстановяването на обекта, когато имаме подкрепа и разбиране от Столична община, заяви Проданов и призна, че според проекта инвестициите са около 50 - 60 млн. лв. Той обаче не уточни дали сами ще инвестират в реконструкцията на плувния комплекс или очакват пари и от общинското дружество.

 Забавят разширението "Младост"- "Цариградско"

Съществува вариант строежът на последните 6 километра от Южната дъга-разширението на Околовръстния път от "Цариградско шосе" до "Младост", да се забави. Причината-един от участниците в тръжната процедура- "Трейс груп холд" е подал жалба до Върховния административен съд, съобщи economic.bg.

Още през март именно "Трейс груп холд" пуснаха жалба до КЗК срещу избора на "ГБС- Инфраструктурно строителство"" за изпълнител на участъка. Тя обаче бе отхвърлена от регулатора. "Трейс" бе дала най-ниската цена- 95.5 млн. лв. Обаче техническата оферта получи само 28 точки. Мотивите за решението на КЗК са, че предложението на "Трейс" е по-ниско с повече от допустимите по правилата 20 процента спрямо офертите на другите участници.

Предложената от победителя оферта е близо 119 млн. лв без ДДС, а техническата оферта е оценена на 40 точки.

 Издирват петима, обрали магазин на "Христо Белчев" (ВИДЕО)

Пет млади момчета обраха магазин на столичната улица Христо Белчев. Случката се е разиграла тъмните часове на 11 май. Добре облечените младежи на видима възраст 20 - 30 годишна възраст влиза в магазина и започват да оглеждат стоките, няколко от тях слагат алкохол и други продукти в якетата си и си тръгват без да платят.
Снимки и видео от обира бяха качени в социалната мрежа от собственичката на магазина. Тя моли всеки, който разпознае младежите да се свърже с нея на телефон 0887158015, за да бъдат предприети мерки по задържането им.

 Проблемът с изоставените автомобили в София още не е решен

Изоставените автомобили продължават да са проблем за гражданите и районните администрации на Столична община. Една от причините е действащата в момента наредба, която се оказва тромава и неефективна за бързото разчистване на таралясниците. В момента вдигането на изоставена кола продължава от година до година и половина.

Още през есента общински съветници и администрация имаха намерение да се промени наредбата, за да става по-бързо разчистването на ръждясали автомобили. Такива в момента има хиляди по цяла София. Отдавна закотвен е стар автомобил пред Promarket до бл. 47 в Младост 1. Сигналът е подаден в гражданската платформа helpbook.info. Гумите на колата са спаднали и не е в движение. Всекидневно покрай нея минават граждани.

Според сега действащата наредба, на собственика се дават 3 месеца за доброволно премахване. Срокът обаче тече след поставянето на стикер от районната община. На колата в Младост все още такъв не е залепен, вероятно не е забелязан. През есента зам.-председателят на Транспортна комисия Зафир Зарков обясни, че сроковете допълнително утежняват процедурата по премахването.


Веселин Маринов-специална изненада на концерта "Възраждане празнува"

Певецът Веселин Маринов ще бъде специалната изненада на концерта "Възраждане празнува" на 18 май от 16.30 часа. Проявата се организира в парк "Възраждане" от администрацията на района.
Преди Веско да залее всички с песните си за вино, жени и любов, на сцената ще се качи Красимир Джамбазов, цигулка. Ще има участия и на състави от читалищата на район "Възраждане".

Всяка година празникът на района се провежда в навечерието на 24 май. Събитието е част и от Календара на културните събития на Столична община за 2019 година.


Пловдивските фенове идват с полицейски ескорт в София

Огромен брой полицай ще ескортират феновете на двата пловдивски тима Ботев и Локомотив за утрешния финал за Купата на България в столицата. От полицията вече са изготвили сериозна организация за да не се стигне до сблъсъци и инциденти. По цялата магистрала "Тракия" от Пловдив до София ще има засилено полицейско присъствие. Голям брой патрулни коли ще придружават феновете. Първата група се очаква да тръгне към 13 часа, а втората след тях.
След като пристигнат в столицата, автобусите с привърженици на Ботев ще бъдат паркирани по бул. „Евлоги Георгиев“. Така те няма да се смесят с тези на Локомотив. Техните рейсове и коли ще бъдат паркирани на Орлов мост и от там ще влизат в сектор Г. Автобуси ще могат да паркират и пред пред храм-паметника „Александър Невски“, уточни старши комисар Илков пред журналисти.

Вижте най-интересните събития за  утрешния 15 май- ТУК

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Късмет на деня

Умът ти е като някое дистанционно, винаги липсва, когато ти трябва.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития в София на 19 април 2024 г....

Времето и предстоящите събития в София на 19 април 2024 г. Времето на 19 април 2024 г. Слънчево преди обед и облачно ...

Прочети още keyboard_arrow_right