Новините в София: Най-важното за деня, 14 март 2019 г.

Нощна София

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин, с акцентите от София днес, 14 март 2019 г.

Шофьорите признали пред Фандъкова, че има политически натиск

Заплатите на шофьорите се политизира и това е безотговорно. Разговарях с много от тях и в гаражи, и в директни срещи. Те сами казват, че има политически натиск. Много е лесно да кажеш, че заплатите не са достатъчни. На никого не са достатъчни. Въпросът е, че лесно се обещава, когато не осигуряваш средствата. Аз също искам повече пари за работниците, но ние носим отговорност, защото това са парите на хората, не са мои. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Майки в София готови на протест заради липса на места в градините

Майки в София се подготвят пак протест заради липса на места в детските градини. Все още не е я ясно кога ще стане това, но са подготвили онлайн петиция. Досега е подписана от 400 родители, пише bgonair.bg Петицията е заради това, че няма детски градини в район Триадица, казват майките. Днес СОС ще гледа доклада за критерите за прием на деца в Самостоятелни детски ясли на територията на Столична община. Те ще бъдат уеднаквени с тези за прием в детските градини. В бюджета си за 2019 г. Столична община предвижда обновяване на детски градини и посторяването на още 5 такива в различни райони на столицата.

Има задържан за убийството в „Дианабад“

Има арестуван за жестокото убийството на 64-годишната жена в столичния квартала „Дианабад“, информират от МВР. Както медията ни вече информира, във вторник в дома й е намерен трупът на жена с явни следи от насилие. Младен Маринов, вътрешен министър, сподели, че има заподозрян за зверското убийство. Той е задържан. Има роднинска връзка с жертвата и често се е стигало до битови конфликти. 

Дадоха зелена светлина за концесията на Летище София

Депутатите приеха днес последните промени в Закона за концесиите, с което се дава зелена светлина за изборът на международен или национален оператор, който да управлява Летище София за няколко години. Измененията бяха внесени от министъра на транспорта Росен Желязков, който след встъпването си в длъжност поиска да бъде спряна процедурата за концесията, след което въпросният срок за подаване на оферти бе удължен до 3 април тази година. 

Изтече концесията на автобусните линии 3 и 6, през юли още 6 линии приключват

Изтече концесията на две от автобусните линии на София - 3 и 6, през март. Сега те отново се обслужват от общинското дружество Автотранспорт. Линия 3 е от Автостанция "Гео Милев" до село Долни Пасарел, а 6 се движи от автостанция "Гео Милев" до село Герман. Те се обслужваха от фирма Карат С. През юли т. г. приключва концесияута и на още 6 линии, които се обслужват от частен оператор. Те също ще се върнат към общинското дружество. През лятото изтича концесията на автобусните линии 1, 5, 7, 8, 10, 14 потвърди кметът на София Йорданка Фандъкова. Някой от тях също са на Карат С. Дружеството обаче продължава да работи тъй като е оператор и на 204, 306 и др.

В Аджибадем Сити Клиник откриват рака на простата с нов метод

Онкологичният център на Аджибадем Сити Клиник използва нов метод за ранно установяване на рака на простата. Хибридната образна диагностика на карцином на простата с нов радиофармацевтик в клиниката се провежда за пръв път в Източна Европа. Новата диагностика ще спомогне а промяна на терапията и предписването на персонализирано лечение при над 54% от болните. Новият лечебен план ще спести редица средства от скъпи изследвания не само на пациента, но и на болницата. Новата процедура ще бъде платена от Здравната каса за осигурените пациенти.

Ремонт променя маршрута на трамваи 3, 4 и 18

Ремонт в столицата променят маршрута на трамваите 3, 4 и 18, съобщиха от ЦГМ. За периода от 04.30 часа на 20 март до 24.00 часа на 11 май 2019 г. Столичния електранспорт” ЕАД, ще извършва реконструкция на трамваен релсов път по ул. „Каменоделска“ от кръстовището с бул. „Константин Стоилов“ до крайно трамвайно ухо „Орландовци“. За периода на ремонта се забранява движението на пътни превозни средства по западното пътно платно и релсовия път на ул. „Каменоделска” между ул. „Първа българска армия” и ул. „Малашевска”. Движението ще се извършва двупосочно в източното пътно платно на улицата в същия участък.

Шофьори от авто и електротранспорт в София: Не сме доволни от синдикатите

Не сме доволни от синдикатите. Искаме да правят това, за което получават пари тоест да ни защитават, а не да се държат като корпоративна структура. Това заявиха водачи от авто и електротранспор в София пред Столица.bg. Тази сутрин на Московска 33 не отново се бяха събрали, зада изразят недоволство и да искат увилечние на заплатите. Не сме доволни от обявеното вчера повишение на заплатите. Искаме 1250 лв. основна заплата. Още преди 5 години искахме и премахването на ЦГМ. Ние сме общински дружества, а парите ни се разпределеят от ЦГМ. Синдикатите работят в полза на управляващите, недоволстваха шофьори, монтьори, техници и служители от двете транспортни дружества. 

Фандъкова: На изпълнителя е платено актуваното по ремонт

Изпълнителят на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" е получил парите си за всичко, което е актувано и прието като изпълнена дейност по проекта за реконструкцията на Зона 2. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ. Тя обясни, че при верификацията и междинните плащания по проекта за реконструкцията, който е по оперативна програма "Региони в растеж" има технологично време, докато парите се получат. В тази връзка извънредния доклад на зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов е изтеглен. Той е бил за плащане на изпълнителя, докато се преведат парите от Оперативната програма. Фандъкова категорично отрече спекулативната информация, че Столична община ще дава заем на изпълнителя на ремонта по "Графа".

Няма нарушения на строежа в "Младост", на който аварира кран

След обстойна проверка не бяха открити нарушения и нередности на строежа в кв. „Младост 3“ , на който вчера падна кулокран. Това сочат резултатите от проверката извършена по разпореждане на началника на ДНСК арх. Иван Несторов. Експертите са получили цялата строителната документация. Те не са установили нередности около авариралият кулокран и той отговоря на одобрения проект. 

 

Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (25%, 37 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 45 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 147 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Виц на седмицата Виж Още

Защо в София пукат гумите на варненци?

Защото им се диша свеж морски въздух.

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Новините в София: Най-важното за деня 22 април 2024 г....

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 22 април. Обрат: Издирват 28-годишен мъж...

Прочети още keyboard_arrow_right