Новините в София: Най-важното за деня 14 септември 2022 г.

Новините в София: Най-важното за деня 14 септември 2022 г.

Снимка: Столица.bg

Столица.bg ви представя вечерния информационен бюлетин с акцентите от София на 14 септември 2022 г. 

4 операции наведнъж направиха в ИСУЛ на момчето от катастрофата край Панчарево

Четири операции наведнъж направиха в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ на 18-годишното момче, което пострада много тежко при катастрофата край Панчарево. Интервенцията, която е била изключително сложна, и е продължила цял ден, е извършена от дежурния екип д-р Георги Георгиев и д-р Радоил Симеонов. Оперирани са фрактурите на китката, на лъчевата кост, на лакътя от другата страна, където е имало тежко раздробяване на костта. Извършена е и реконструкция на много тежка увреда с премазване на мускулите и лъчевия нерв на ръката, съобщиха от болницата.

Претоварен камион се обърна на Струма, затруднено е движението към София (СНИМКИ)

Претоварен камион с инертен материял се обърна на магистрала Струма при пътен възел Боснек. За инцидента съобщи в социалната мрежа Диана Русинова от Европейски център за транспортни политика. Обърнатият камион и разсипания пясък заемат двете ленти на платното в посока София. Движенението е затруднено. На мястото има екип на Пътна полиция.

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Откриваме учебната година с две нови училищни сгради (СНИМКИ)

9-та Френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" и 28 –мо СУ „Алеко Константинов“ в район „Красна поляна“ ще посрещнат новата учебна година с нови корпуси. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката си днес във Френската гимназия. „И двете училища – 9-та Френска езикова гимназия и 28 СУ „Алеко Константинов“ ще преминат към едносменен режим на обучение, което означава, че учениците няма да се прибират в късните часове в домовете си“, посочи още столичният кмет.

СОС ще гласува още спортни обекти със свободен достъп за деца с интелектуални затруднения

Столичният общински съвет ще увеличи броя на спортните обекти, които деца и младежи с интелектуални затруднения могат да ползват свободно, съобщиха от СОС. През май, местният парламент прие предложението на председателя на СОС Георги Георгиев за насърчаване и развитие на физическата активност на тези деца. За тях се осигурява свободен достъп до спортни обекти, собственост на Столичната община или на публичните предприятия с общинско участие в капитала, на спортисти, картотекирани към специализиран спортен клуб, член на представителна спортна федерация, практикуваща спорт за хора с интелектуални увреждания.

Отлепени мраморни плочи на стълби застрашават хората в подлеза на "Гешов" и "България" (СНИМКИ)

Разкъртени стълби и парапети в подлеза на столичния бул. "България" и "Иван Евст. Гешов" създават сериозна опасност за преминаващите пешеходци. Повече от месец стъпалата към подлеза са разбити и са отлепени големи мраморни плочи.  Освен, че затрудняват слизането към подземното съоръжение, могат да паднат върху краката на някой човек. За проблема сигнализираха пред Столица.bg редовнио преминаващи от там столичани. Подлезът на едно от най-натоварените кръстовища в столицата има голям пешеходен трафик и от там минават и деца за близките училища, сред които е и 51 "Елисавета Багряна", пред което вчера бяха освежени пешеходните пътеки за началото на учебната година.

Отварят ремонтирания Цар Освободител за 15 септември (СНИМКИ)

Ремонтът на жълтите павета по централния столичен булевард "Цар Освободител" е на финалната права и за утре, първия учебен ден, ще бъде отворен за движение. Малко повече от месец там се пренареждаха емблематичните павета, а отворените дупки са запълнени. По график за началото на учебната година белувардът покрай Народно събрание трябва да бъде отворен. "На 90% е сигурно, че ще го отворим за утре", надяват се от Столична община. Има само едни 10% риска да не бъде отворен за автомибилното движение булеварда.


Времето в София

Въздухът в София

Присъединете се
към нашата общност
във Вайбър

viber-button

Анкета

Ще избере ли СОС председател?
  • Да, ще избере (21%, 31 Гласове)
  • Няма да избере (26%, 38 Гласове)
  • Да, на ротационен принцип (12%, 18 Гласове)
  • Ще има нови избори (31%, 46 Гласове)
  • Ще почакаме до пролетта (11%, 16 Гласове)
Общо гласували: 149 Обратно към гласуване

Фиксинг на БНБ

  • EUR
    1.95583
  • GBP
    2,21747
  • USD
    2,00516
  • CAD
    1,48428
  • CHF
    2,04478
  • JPY
    1,40273
Реклама

Коментари

Реклама

Последни

Реклама

Виж също

close

Времето и предстоящите събития на 25 април 2024 г....

Времето на 25 април 2024 г.: Жълт код за опасно време е обявен за София и областта в четвъртък. Очакват се интензивни в...

Прочети още keyboard_arrow_right